idezojelek

Újra kinyit a McDonald’s Ukrajnában…

Úgy tűnik, hogy a Zelenszkijt elnöki székbe ültető érdekcsoportok elkezdtek más alternatívákban gondolkodni.

Cikk kép: undefined
Fotó: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT

Akik az Oszmán Birodalom előkelőségei közül kegyvesztettek lettek a török szultánnál, azoknak selyemzsinórt küldtek. Fellebbezésnek helye nem volt. Az elítélt még végrendelkezhetett, és a szeretteitől is elbúcsúzhatott. Ma már kissé más értelmet kapott ez a kifejezés. Aki megkapja a selyemzsinórt, annak befellegzett, vége a karrierjének. Bukott ember, aki kiesett főnökei kegyeiből.

Az elmúlt hetekben történt néhány olyan fontos esemény Ukrajnával kapcsolatban, amelyek önmagukban nem jelentenek sokat, de ha összefüggéseiben szemléljük azokat, akkor már érdekes következtetésekre is juthatunk. Az orosz–ukrán háború során eddig egyértelműen úgy tűnt, hogy a két ország vezetőjének, Vlagyimir Putyinnak és Volodimir Zelenszkijnek vezetői összecsapása is zajlik. A közösségi médiában hónapok óta szisztematikusan folyik az orosz elnök lejáratása. Kezdve az egészségi állapotára vonatkozó hírekkel vagy álhírekkel. Ezek szerint annyiféle halálos betegségben szenved, hogy szinte az is csoda, hogy él. Sőt, már nem is él, csupán az alteregói tartják fenn a látszatot. De ha él, akkor viszont súlyos mentális betegségekkel küzd, pszichésen már régen nem ura önmagának. Ám, ha ez sem lenne igaz, akkor elégedetlen riválisai rövidesen meg fogják puccsolni. Addig is olvashatunk eltitkolt milliárdjairól, palotáiról, jachtjairól. Sőt szeretőiről, törvénytelen gyerekeiről.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volodimir Zelenszkijjel kapcsolatban eddig csak a pozitív imázsépítést láthattuk. A sikeres sorozatszínész, gazdag producer egyik napról a másikra lett a megtámadott Ukrajna rátermett, felelős vezetője. Már a háború első óráiban megkezdődött a tudatos legendagyártás. Nyugati lapok megszellőztették, hogy az amerikaiak felajánlották neki a családjával együtt történő kimenekítést a szorongatott ukrán fővárosból. Ám ő – legalábbis a hírek szerint – keményen elutasította ezt a lehetőséget, mondván, „ne taxit küldjenek neki, hanem fegyvereket”. Ezután pedig mind öltözködésében, mind szakállviseletében, sőt egész hanghordozásában egy új Zelenszkijt láttunk. Erős, határozott, kemény, férfias. Ahogy egy megtámadott ország elnökéhez illik. Az alakítás sikerét jól mutatja, hogy a leköszönő brit miniszterelnök kitüntette a Sir Winston Churchill-díjjal. Boris Johnson szerint a legendás miniszterelnök is megirigyelte volna ugyanis Zelenszkij háborús vezetői képességeit. Hát, nem is tudom. Churchill tehetséges festő és irodalmi Nobel-díjas szerző volt, aki nem mellesleg aktív katona, és a II. világháborút megnyerő szövetség egyik meghatározó, vezető személyisége volt. Volodimir Zelenszkij művészi tevékenységének értékelésétől most hadd tekintsek el. Háborús vezetői képességei vonatkozásában pedig éppen az elmúlt hetekben jelentek meg olyan hírek, amelyek erősen árnyalják ezt a képet.

Először is érdemes felfigyelni arra, hogy az alábbi információk amerikai, illetve jó tengerentúli kapcsolatokkal rendelkező forrásokból származnak. A Fitch Ratings hitelminősítő szerint Ukrajna csődközeli helyzetben van. Külső adósságai törlesztésére kétéves moratóriumot kért. Az ország működésének fenntartására havonta folyamatosan több milliárd dolláros külső finanszírozásra van szüksége.

Mindez egy megtámadott ország esetében még magyarázható lehetne, ám az egyik vezető amerikai hírcsatorna, a CBS igen érdekes dokumentumfilmet készített. Információik szerint az Ukrajnába érkező nyugati fegyverek alig harmada érkezik meg a harcoló csapatokhoz. Az Interpol vezetője is felhívta erre a figyelmet, mivel az eltűnt fegyverek jó része a feketepiacon tűnik fel. Igaz, a CBS a beharangozó után mégsem vetítette le a filmet, mondván, új adatokkal frissítik azt. De az alapinformációt a korrupcióról már közhírré tették, ami több mint árulkodó. Ehhez rögtön tegyük hozzá az Amnesty International jelentését, mely szerint az ukrán hadsereg iskolákat, kórházakat használ bázisul, de a lakosságot nem értesítik, nem evakuálják. Közel húsz településen dokumentálták ezt a gyakorlatot. Ha felidézzük, hogy az Amnesty a Soros-féle NGO-hálózat egyik legrégebbi, leghatékonyabb fegyvere, akkor ismét egy igen figyelemreméltó kiszivárogtatást látunk, ami aligha történhetett véletlenül. A minap pedig a német Die Welt ­hasábjain jelent meg egy írás Zelenszkij elnök titkos ügyleteiről. Eszerint 2019 óta Cipruson offshore számlái vannak, Belize-ben és a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett cégeknek is ő a tulajdonosa. London központjában pedig több millió dollár értékű ingatlanokat tulajdonló céggel hozták összefüggésbe. 2012 óta állítólag közel negyvenmillió dollárt kapott Igor Kolomojszkij ukrán oligarchától. A cikk szerint – nem meglepő módon – a nemzeti korrupciómegelőzési ügynökség vizsgálta az eseteket, de nem találtak semmilyen törvénytelenséget. Azért beszédes, hogy az egyik legjelentősebb német lap most tette közzé ezeket az információkat az ukrán elnök állítólagos kétes üzleteiről. Szintén az elmúlt napokban látott napvilágot az a hír, mely szerint az ukrán termőföld jelentős hányada került amerikai érdekeltségű óriásvállalatok birtokába. Noha ezt már igyekeznek cáfolni, de az azért még tény, hogy Zelenszkij 2021-ben aláírta azt a törvényt, amely megnyitja az utat a külföldiek földvásárlása előtt. Egy szintén Soros Györgyhöz köthető szervezet, az Atlantic Council már egy évvel a törvény kihirdetése előtt készített egy elemzést, amely az ukrán földvásárlásban rejlő üzleti előnyöket mutatta be.

Szerintem egyáltalán nem tekinthető véletlennek, hogy ezek az információk egymás után most kerülnek nyilvánosságra. Úgy tűnik, hogy a Zelenszkijt megtaláló, felépítő és az elnöki székbe ültető politikai és gazdasági érdekcsoportok elkezdtek más alternatívákban gondolkodni. Ha azt a bizonyos selyemzsinórt még nem is küldték el, de egy sárga lapot már felmutattak neki. Lassan már ő maga válik a megoldandó problémává, ahelyett, hogy ő lenne a megoldás. Ezek fényében talán az sem véletlen, hogy a szorult helyzetben lévő elnök a közvetlen környezetében kezdett tisztogatásba. A főügyész és a titkosszolgálat vezetőjének menesztése mellett folyamatos a belső ellenség, az árulók keresése. Az elnök eddigi, szándékoltan provokatív, agresszív megszólalásai miatt egyre inkább gátjává válik bármiféle tárgyalásnak az oroszokkal.

Mindezekhez képest Volodimir Zelenszkij egy jó hírt azért tud közölni a meggyötört ukrán néppel: újra kinyit a McDonald’s Ukrajnában…

A szerző az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: EPA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Uniformizált, szervetlen épületek árasztották el a világot

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Biztató összefogás Erdélyben

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Embert ügyvédjéről, Magyar Pétert Bárándy Péterről...

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Szoboszlai Dominik: újra itt a farsang!

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.