Telefon „fentről”

Szilvásy György lerázva magáról minden vádat, tükörsima teflonarccal tűrte, hogy parlamenti biztosok tartsák felelősnek öt ember tavaly augusztus 20-i haláláért. Rezzenéstelen kígyószemekkel viselte el, hogy egy milliárdos adócsalással és csempészéssel megvádolt alapítvánnyal hozzák kapcsolatba a testvéreit. Egy lajhár nyugalmával tette túl magát azon, hogy kiebrudalták a kancellária bársonyszékéből, és könnyen napirendre tért afelett is, hogy nem volt képes bekebelezni a katonai és a polgári titkosszolgálatokat.

Magyar Nemzet
2007. 10. 02. 22:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szilvásy Györgynél azonban mostanában mintha betelt volna a pohár. Odáig persze nem jutott, hogy ufológiai és ezoterikus előrejelzéseket készítsen egy elképzelt kormányzati jósda számára, mint a már említett bűnügybe keveredett alapítvány által egykor támogatott testvére, de az már igazán meghökkentő volt, hogy hirtelen felindulásból fölmentette a pozíciójából szinte az összes vezetőt a Nemzetbiztonsági Hivatalnál.
Amikor meg „kezd eluralkodni az országban a fasizmus”, és közeledik október 23., a nyilvánosan zsidózó Zuschlag bandájának feje fölött pedig összecsapnak a hullámok, egyszer csak telefonon fenyegeti meg az egyik volt munkatársát, aki kitálalja régi ügyeit.
Topolánszky Ákos ugyanis – aki a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium helyettes államtitkáraként dolgozott együtt Szilvásyval, a tárca egykori közigazgatási államtitkárával, Gyurcsány Ferenc kérészéletű sportminisztersége idején – nem átallott azt mondani egy interjúban a Zuschlag-ügy kapcsán, hogy ő is találkozott nehezen megtagadható kérésekkel, amikor a támogatásokról kellett dönteni. A hvg.hu-nak adott interjújában a volt helyettes államtitkár arra is utalt, Szilvásy György bevezette „a közigazgatási double checking”, a kettős ellenőrzés rendszerét. Szerinte ekkor jött létre a szaktárcánál a pályázati pénzek elosztásának „előzsűrije”, amit Szilvásy György legközelebbi munkatársai, a kommunista ifjúsági és úttörőszövetség egykori funkcionáriusai végeztek. Topolánszky állítása szerint az interjú megjelenése után a tárca nélküli miniszter „a hivatalos vonalán, és hivatalos minőségében” felhívta őt és közölte: ha nem vonja vissza állításait, akkor közleményt ad ki arról, hogy Zuschlagékhoz hasonlóan ő is egy alapítványon keresztül próbált megszerezni bűnös módon közpénzeket. Szilvásy természetesen cáfolta az egykori helyettes államtitkár által mondottakat, de mit tehetett mást, ha már beomlott fölötte a tető. Ezek után mindenesetre két magyarázat lehetséges. Topolánszky hazudik, és előre menekül, vagyis megpróbálja elfedni korábbi lenyúlásait. Vagy a titokminiszter nem mond igazat, és újraéledtek a már elfeledettnek hitt „vörös telefonok”. A harminc fölöttiek talán még emlékeznek ezekre a telefonokra. Ezek voltak azok a készülékek, amelyeken az elvtársak szóltak le a központi bizottságból, hogy eddig, és ne tovább. Ezek voltak azok a telefonok, amelyeken valamikor Lendvai Ildikó szólt le a Nemzeti Színházba, hogy Sütő András darabját a lezajlott próbafolyamat ellenére sem szabad bemutatni. Ezek voltak azok a telefonok, amelyeken az MSZMP agitprop. osztályának parancsa érkezett, hogy egy újságban mi közölhető, és mi nem, ezek voltak azok a telefonok, amelyek „fentről” utasítást adtak, fenyegettek, zaklattak, kineveztek, kirúgattak. Topolánszkyt és a „vörös telefonok” feléledését látszik igazolni a hvg.hu tegnapi írása is. Ebből kiderül, az interjú megjelenése után a titokminiszter sajtótitkára telefonon nehezményezte, hogy anélkül jelentették meg a cikket, hogy előzőleg velük konzultáltak volna. A cikk szerzőjét a mobiltelefonján hívták, pedig ezt a számot nem adta meg Szilvásyéknak. Ez azonban nem lehetett akadály. A hívás „fentről” érkezett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.