Történelmi esély

Az emberek saját forintjaikat adnák a közös célért – manapság ez nem igazán jellemző ránk.

2015. 02. 09. 23:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

E szerint a lakosság hatvan százaléka támogatná, ha Budapest pályázna, mi több, évi pár ezer forinttal és/vagy adója egy százalékával is beszállna a költségvetésbe. A kutatás rákérdezett a rendezés hozadékaira is. Ebből a szempontból a négy legjelentősebb tényező a megkérdezettek szerint az infrastruktúra fejlesztése (100-as skálán 71 pont), a történelmi siker ténye Magyarország számára (71 pont), a regionális vezető szerep átvétele a játékoknak köszönhetően (65 pont) és a nemzeti összetartozás erősítése (65 pont).

Mivel a NOB elkötelezte magát az olcsóbb olimpiák mellett, és ezek akár az országhatárokon túl is nyúlhatnak, történelmi esély kínálkozik számunkra. És úgy tűnik, ennek ígérete önmagában is komoly kohéziós erő, hisz a megkérdezettek jelentős többsége számára nemcsak fontos az olimpia sporton túli hozadéka, hanem hajlandó áldozni is rá. Az emberek saját forintjaikat adnák a közös célért – manapság ez nem igazán jellemző ránk.

Bár arról egyelőre halvány fogalmunk sincs, valójában mennyibe kerülne az olimpia. A köztelevízió tegnap reggeli adásában Magyar Zoltán, a MOB alelnöke is megkerülte a kérdést, de múlt pénteken, amikor a Magyar Olimpiai Bizottság a közgyűlésén elkötelezte magát a rendezés mellett, is csak az hangzott el, hogy egy 2002-es hatástanulmányban 408 milliárd forint költséggel kalkuláltunk. Itt jegyezzük meg, hogy a tagság előtt Schmitt Pál cáfolt egy szinte tényként kezelt adatot, miszerint az oroszoknak tavaly 50 milliárd dollárjukba került téli olimpia. A MOB korábbi elnöke, a NOB tagja hangsúlyozta, hogy az irdatlan összegből 40 milliárd dollár valójában Szocsi régiójának a fejlesztésére ment, és az olimpiarendezésnél mindig két külön költségvetésről kell beszélni.

Ha azt nézzük, hogy már üzemel a 4-es metró, a Keleti pályaudvar környéke miatt sem kell pironkodnunk a külföldiek előtt, az elmúlt tizenkét évben átadták a Papp László Budapest Sportarénát, a győri Audi Arénát, a Veszprém Arénát, a debreceni Főnix csarnokot korábban, a Hungexpo is alkalmas lehet versenyek lebonyolítására, a 2021-es vizes-vb-re mindenképpen olimpiai léptékű uszodát húzunk fel, Csepelen kajak-kenu és evezős pályát építünk, a 2020-as labdarúgó-Eb három csoportmeccsét és egy nyolcaddöntőt pedig már az új Puskás Ferenc Stadionban játszanak, a kiindulási alapunk nem rossz.

Sportcsarnokra persze még szükség lenne, és a nagyobb fajtából, ám emiatt sem kell feltétlenül horribilis költségekbe verni magunkat. A londoni olimpia 12 ezer fős kosárlabdacsarnokát három hónap alatt állították fel – a váza 1000 tonna acélból készült, amit 20 ezer négyzetméter újrafelhasználható PVC-vel burkoltak be –, ma már nyoma sincs, a játékok után egyből lebontották. A vadvízi kajakozásra alkalmas pálya megépítése hozzávetőleg 1,5 milliárd forintunkba kerülne, de a kajak-kenunak ezt a szakágát átvihetnénk Szlovákiába, ahol minden készen áll. Továbbá kevésbé ismert, hogy a NOB a rendezést elnyerő város kiadásaira egymilliárd dollárt utal át.

Mindazonáltal emellé annál azért még jóval több kell, mint amennyi az adók egy százalékából befolyik. A korábbi hatástanulmány átdolgozása után a kormány tagjai között is mihamarabb el kell végezni a közvélemény-kutatást, ott hány százalékos a budapesti olimpia támogatottsága.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.