Felőröl a terror

Mi itt, fejlődésünkben lemaradva, bizonyos negatív hatásokat történelmileg megúszva, vagy éppen kerítéssel ideig-óráig „megvédve” sem vagyunk sebezhetetlenek.

Zord Gábor László
2017. 06. 21. 22:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden ugyan csak egy sikertelen terrortámadásra futotta az iszlamistáktól Brüsszelben, de ettől még a tény tény marad: az effajta társadalom- és rezsimellenes politikai-vallási erőszakkal való szembesülés a nyugat-európai mindennapok részévé vált. Az elkövetők és a rendvédelem szemszögéből ugyan minden egyes esetnek megvan a maga racionálisan összeillő-összeilleszthető szerkezete, de a többséget érintő közvetett benyomásként, jelenségként mindez elsikkad. Az átlagember számára csak a félelem, a kiszolgáltatottság és velük együtt az egyre szűkülő mozgástér marad. Arról a szélesnek ismert mozgástérről van szó, amelyet a nyugati szabadságeszménnyel szokás asszociálni: azt csinálok és mondok, amit akarok, oda megyek, ahova akarok. A terror – és a rá adott hatósági reakciók – pontosan ettől fosztják meg az európai polgárokat, lépésről lépésre. Ha sok a halott, gyorsan, ha kevés, lassabban. Vegyük példának az utazást: én speciel a hátam közepére sem kívánok manapság egy hétvégét valamelyik egykor irigykedve szemlélt nyugati ember-Bábelbe – biztonsági megfontolások miatt éppúgy, mint kényelmi szempontokból kifolyólag, a kulturálisakat már nem is említve. Ha Nyugat, akkor már irány az Alpok! Az alacsony népsűrűség, kevés erőszak statisztikájában mindig lehet bízni, meg persze a természet tisztaságában, szemben azzal a mocsokkal, amit az emberiség időnként összehordani képes

Tévedés ne essék, nem csak arról van szó, hogy megölhetnek a terroristák, és lényegében véletlenszerű az esély áldozattá válni a köztereken elkövetett akciók következtében. Hogy senki sem lehet eléggé okos és felkészült, és ha megtalálja a helyzet, egy pillanat alatt elveszik az életét, elveszik a szeretteiét, vagy testileg, lelkileg megnyomorítja őket a robbantás, a lövés, a tömegbe gázoló teherautó lökhárítója. Arról is beszélünk, hogy az a fajta önfeledtség, amelyet a polgárok hagyományosan megengedhettek maguknak, felelőtlenséggé, sőt potenciális veszélyforrássá értékelődik át ebben a környezetben: egy rossz vicc, egy tétova mozdulat, és hátrabilincselt kézzel a flaszterre szorítva találhatja magát a delikvens, állig felfegyverzett rendőr térdkalácsával a gerincén. Jó esetben. Rossz esetben még ki is lyukaszthatják, és a fegyverhasználat természetesen jogos lesz, hiszen rendkívüli helyzet van életben. De még itt sincs vége: a jelenségre önbíráskodással, spontán módon reagálókat liberális ideológiai alapon, az önazonosság-tudat zavarának magabiztosan prognosztizálható jeleként immár egy kalap alá veszik a terroristákkal. Helyes-nem helyes, ezek azok a pillanatok, amikor kezd megdőlni az a hagyományos alapvetés is, hogy kit kell kitől és kinek megvédenie. Amikor meginog a talaj a polgár lába alatt.

Ma már kétségkívül roppantnak tűnik a kihívás, amivel Nyugat-Európa szembesül. De azt is valljuk be, hogy a többes szám első személy használatának kerülése, amelyre e sorok írója is törekszik – „keletiként”, magyarként – szintén illuzórikusnak bizonyulhat. Mi itt Kelet-Közép-Európában, fejlődésünkben lemaradva, bizonyos negatív hatásokat történelmileg – paradox módon – megúszva, vagy éppen kerítéssel ideig-óráig „megvédve” sem vagyunk sebezhetetlenek. Egy expatokkal (tartósan külföldön élő ember) és turistákkal telezsúfolt budapesti bulinegyed – a mi magunk lassan tornyosuló ember-Bábele – ha lassan is, de kúszik fel a radikálisok célpontválasztási listáján. S az a katlan, amely Nyugaton ki-kiköpi őket, nálunk is forrósodik, csak még nem rotyog, hiszen később gyújtották be. Ha ehhez hozzávesszük, hogy közben az egésznek lökést adó, nyugati intervenciók szította, közel-keleti káosz sem tisztul – sőt mindinkább nagyhatalmi, középhatalmi birkózásnak válik a terepévé –, akkor nehéz bizakodva tekinteni a jövőbe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.