Francia rendszerbontók

Macronék diadalmenetéből paradox módon hazánk önjelölt ellenzéki vezérei számára rengeteg megfontolnivaló akad.

Kuthi Áron
2017. 06. 12. 22:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha arányos választási rendszer működne Franciaországban, akkor Emmanuel Macron pártja nem 400-nál is több, hanem csak 189 helyet kapott volna a nemzetgyűlésben. Ha igazságos választási rendszer működne Franciaországban, akkor a pár százezer szavazó híján azonos táborral bíró kommunista Jean-Luc Mélenchonnak és a radikális jobboldali Marine Le Pennek közel azonos számú képviselője lenne a törvényhozásban. (Most úgy néz ki, Le Penék még frakciót sem tudnak alakítani.) S ha a franciák olyan nagyon elégedettek volnának a politikai választékkal, a 49 százaléknál meggyőzőbb arányban ballagtak volna el az urnákhoz. Macronnak és pártjának valószínűleg kétharmadot is túlszárnyaló eredménye persze ki nem fogyó muníciót ad a nyugati demokráciák életképtelenségét szajkózó véleményvezéreknek, de mégiscsak az történt, hogy Macronék mindenféle forradalom, lázongás nélkül meghackelték, felrobbantották a rendszert. Megcsinálták. Valahogy úgy történhetett, hogy Macron azt mondta pár emberének, gyertek, hagyjuk itt ezt a baltól jobbig terjedő kócerájt, hajtsuk végre a térugrást, mikor, ha most nem? Aztán nem csináltak mást, hanem csak és kizárólag ezt a mondatot ismételték mindenhol, mindenkinek. És itt időzzünk el amellett, hogy amíg minden második szavazó otthon maradt, addig a választók másik fele képes volt kétharmadot kreálni a Lendületben a Köztársaságnak (La République en marche, LREM).

De nagyjából csak idáig, az Élysée-palota és a nemzetgyűlés bejáratáig tartott a térugrás, és bár úgy tűnik még egy időre, hogy a választási rendszert le lehet váltani, a szavazókat nem. Benyújtják a számlát, illetve bizonyos értelemben már be is nyújtották azzal, hogy nem szavaztak az LREM-re, maximum várják, mit nyújt a centrista produkció. Tulajdonképpen még semmi és már minden eldőlt. Az 577-ből eddig mindössze négy képviselő ért el ötven százalékot meghaladó eredményt, ami a társadalom politikai elit iránti bizalomvesztését jelenti, másrészt biztos, hogy az outsider erő végleg berendezkedett a palettán. Macron viszont csak annak örülhet, hogy az elitből épp ő az, akivel az sikerre vitte a populizmus ellen kieszelt tervét, és kezdőkkel szórta tele a politikai életet. Ettől még ugyanúgy nem került közelebb a strukturális problémák megoldásához, ahogy elődei sem a rettentő nagy politikai tudásukkal és beágyazottságukkal.

Macronék diadalmenetéből paradox módon hazánk önjelölt ellenzéki vezérei számára rengeteg megfontolnivaló akad. Ha le akarod váltani a rendszert, legalább három szabályt érdemes betartani. Egy: találj magadnak egy megfelelően szürke egyéniségű, mégis átható tekintetű, fiatal politikust. Mondjuk olyat, aki nemcsak romkocsmát, de minisztériumot is látott már belülről, és akinek neve hallatára nem nyílik ki a bicska az emberek felének zsebében. Kettő: ne találj kifogást semmire. Például ne találd ki, hogy a választási szabályok a nagy pártokat preferálják, mert te is kerülhetsz olyan helyzetbe, hogy ez neked lesz jó. Három: ne támadj senkire és semmire ok nélkül, viszont mantrázz az emberek lehető legnagyobb köre által értéket hordozó, pozitív fogalmakat.

Idehaza mínusz háromról kell indulni. Egyrészt Orbán Viktor mellett és ellenében a horizonton sincs egy Macron-szerű személyiség. Másrészt végre program kellene, nem pedig Fidesszel szembeni öndefiníció. Harmadrészt az ellenzéki vadvízi evezők futamait közelről nem követő állampolgárnak elsőként – valamint ironizáló szemüveg hiányában – igenis az ég be, hogy valamelyik hangos alkapitány valamikor vidékieket emleget. Egyetlen reményteli fordulatot tudunk említeni a magyar ellenzék számára: Macron úgy verte púposra a bal- és jobboldalt, hogy nem nagyon láttunk országos demonstrációkat. Megmutatta, hogy egy olyan, dohosnak hitt fogalom, mint a nemzeti konszenzus – legyen az bármilyen törékeny – lehet közös nevező, és zárójelbe lehet vele tenni a politikai zsibvásárt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.