Így lakunk mi

Ma is több mint 600 ezerre tehető azoknak a száma, akik nem tudnak saját tulajdonú lakást venni, miközben nem tudják megfizetni az elszabadult albérleti árakat sem.

Facsinay Kinga
2017. 06. 29. 22:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokszor érezzük, hogy az orbáni állam előszeretettel avatkozik bele az emberek életébe, illetve ott is központosít, ahol nem kellene. Ugyanakkor vannak olyan területek, ahol az állam nélkül tényleg nem megy: ilyen a bérlakások építése. Ma is több mint 600 ezerre tehető azoknak a száma, akik még kormányzati támogatással sem tudnak saját tulajdonú lakást venni, miközben nem tudják megfizetni az elszabadult albérleti árakat sem. Persze kereshetnének olcsóbb önkormányzati vagy állami bérlakásokat, ha lennének: az országban mindössze 140-150 ezer ilyen ingatlant tartanak számon, és egy részük szinte lakhatatlan.

Az Orbán-kormány azonban egyelőre semmi jelét nem mutatja annak, hogy belátható időn belül szándékában áll támogatni a szociális vagy egyáltalán bármilyen célú bérlakások tömeges építését. Pedig – kis túlzással – még gondolkodnia sem kellene: a szakmai és a civil szervezetek évek óta rendszeresen raknak le eléjük szinte kész koncepciókat, programokat. Tegnap épp a Habitat for Humanity Magyarország adta át javaslatait a nemzetgazdasági tárcának. Ezek egy része arra irányul, hogy rendezze a jogszabályi környezetet, mert ez sem kedvez a hosszú távú bérbeadásnak. Az eddigi tapasztalatok alapján azonban valószínűleg ez a dokumentum is ott végzi, ahol a többi: egy íróasztalfiókban. Amit egyébként teljesen érthetetlennek tart a szakma, mert viszonylag kevés pénzből is jelentős javulást lehetne elérni a területen.

Becslések szerint tíz esztendőn át évi ötezer bérlakás felépítésére lenne szükség a rászorulók elhelyezéséhez, ami évi 40 milliárd forint körüli kormányzati támogatást igényelne, illetve talán még ennyit sem, ha mindezt az Európai Unió forrásaiból is meg lehetne finanszírozni. Rejtély, hogy miközben a kormány tízmilliárdokat költött a meg sem valósult budapesti olimpia tervezésére, 30 milliárdot szán a 2019-es Európai Makkabi Játékokra, 103 milliárdot a júliusi vizes vb-re és százmilliárdokból épít stadionokat, addig nem jut pénz a bérlakások építésére. Pedig a társadalmi és a nemzetgazdasági előnyök sem lennének elhanyagolhatók: százezrek lakhatási problémái oldódnának meg, miközben a nagy cégek is könnyebben tudnának az ország egészéből munkaerőt toborozni, ha könnyebb lenne a költözés. Amennyiben évi tízezer bérlakás felhúzásával számolunk – ugyanis nemcsak szociális, hanem a középosztály által vonzónak talált, minőségi bérlakásokra is szükség van –, ez mintegy 44 ezer embernek adna munkát. Tovább pörögne az építőipar, gyarapodna a GDP. Újabb megrendelésekhez juthatnának a kormányközeli – így az energetikától kezdve a turizmuson át a bankolásig szinte mindenhez értő Mészáros Lőrinc-érdekeltségű – cégek is. Igaz, szakértők szerint az ilyen típusú építkezéseken kisebb lehet a haszon, mint ahogyan a bérlakások fenntartása és üzemeltetése is viszonylag drága, munka- és időigényes feladat.

Ettől azért még mindenki nyerne az ügyön, ám ha jól értjük Lázár János kancelláriaminiszter szavait, a kormány nem is érti, mi szükség van bérlakásokra. Egy kormányinfón az I. kerületi fideszes polgármester, Nagy Gábor Tamás meglepően olcsó várbeli lakásbérlésével kapcsolatban a következő hangzott el: „ha nem lenne az önkormányzatnak meg az államnak lakása, akkor ilyen probléma nem lenne”. Ugyanakkor Lázár János feltűnően harcos támogatója a magas építésű panelek visszabontásának, ami viszont olyan drága mulatság, hogy abból akár új házakat is lehetne építeni.

Ötletel tehát a kormány lakásügyben, de a legészszerűbb, az egyes nyugat-európai országokban – ahol a bérlakások aránya a 30-50 százalékot is eléri – bevált és a szakma által is javasolt megoldásokkal nem foglalkozik. Szemlátomást hiányzik a politikai akarat, hogy ne csak a tehetőseket, hanem a legszegényebbeket is támogassák. Ez is arra mutat: a magyar társadalom egyharmadáról, a középosztályról leszakadó emberekről lemondott a kormány.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.