Aki nincs velük

Lázár János hűbérbirtokán nem lehet iskolaigazgató valaki csupán azért, mert évtizedekig jól végezte a munkáját.

Pintér Bence
2017. 07. 12. 22:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Huszonkét év után válthatják le posztjáról a makói József Attila Gimnázium igazgatóját, Rója Istvánt. Munkájára panasz nem érkezett korábban, a tantestület és a szülők támogatják, az igazgatói pozícióra egyedüli pályázóként jelentkezett. Mégsem felelt meg. Ennek az egyik oka az lehet, hogy az igazgató tavaly aláírta a Herman Ottó Gimnázium kiáltványát, ami az oktatás viszontagságos állapotaira, az új közoktatási rendszer kudarcára próbálta felhívni a figyelmet. Az eset ismét rávilágít a kormánypártok logikájára: arra a logikára, amit ugyebár Rákosi elvtárshoz szoktunk társítani: aki nincs velük, az ellenük van. Ez a logika az elmúlt hét évben az élet minden kisebb és nagyobb területén uralkodóvá vált.

Ha a példánál maradunk, akkor láthatjuk, hogy a közoktatás fideszes rendszerének uralkodó szelleme a központosítás: a fontos ügyekben ne dönthessenek az intézményvezetők, ne legyen beleszólása a kérdésekbe a helyi közösségeknek. Több alkalommal is hiába támogatták a helyiek az egyik intézményvezetőt, egy másikat ültettek a helyére felülről. A lényeg, hogy saját ember legyen. Ezzel párhuzamosan üresítették ki az önkormányzatiságot, foglalták el a sportszövetségek, futballklubok, újságok vezetését; tették minden korábbinál jobban egyszerű kifizetőhellyé a közbeszerzéseket. Az egykor meglévő, jó-rossz intézményi keretek romjain pedig középkori kliensrendszer épült, középpontban egy királlyal, az udvartartás egymással versengő tagjaival és a hozzájuk kapcsolódó hűbéri láncokkal.

A közpénzből működő nagy rendszerek, az állami támogatásra vagy éppen EU-s pénzre ácsingózó önkormányzatok, cégek, egész ágazatok vezetőinek többé nem egy-egy projekt hasznosságára kell figyelnie, nem a minél jobb teljesítmény felmutatására kell törekednie, hanem azt kell lesnie, hogy ki hogy fekszik éppen a hatalmi központnál. Ki a legkönnyebben elérhető, elég magas pozícióban lévő hűbéres, akinek örök hűséget fogadva esély van rá, hogy ki tudja járni, amit akar. Így kerül szépen lassan minden sportág szakszövetségének élére egy-egy potentát, így lesz a focibajnokság a legnagyobb földesurak szimbolikus versenyének a helye.

Az összetartó erő pedig többé már nem egy egyértelmű, egységes vízió vagy ideológia, hanem csupán a hatalom; a cél pedig a hatalomban maradás, bármilyen eszközzel. A keresztény világkép, konzervatív attitűd már csak nyomokban, szavakban jelenik meg; és ha megjelenik, akkor is a legvulgárisabb, legmegosztóbb formában. Annyira magabiztosan működik a rendszer, hogy egyes szereplői nyíltan ki is mondják: a polgári Magyarország csupán politikai termék, a korrupció pedig valójában a kormány legfőbb politikája. Kifelé meg az látszik, hogy a kormány legfőbb politikája az, hogy az aktuális ellenséggel szemben mindig a legmagasabb fokra tornázza az érzelmeket.

És aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére. A kormányzati pénzzel jól kitömött kifizetőhelyeken, politikai kutatóintézeteknél, online portáloknál és hetilapoknál dolgozó, a fenti dogmák előtt sok-sok pénzért fejet hajtó értelmiségiek azokon gúnyolódnak, akik éppen a fenti értékek képviselete miatt támogatták egykor a mostani kormánypártokat. Üzenetük egyértelmű: állj be a sorba; bólogass mindenre, amit fentről mondanak; sose fogalmazz meg kritikát. Ha nem a mi emberünk vagy, ha nem támogatsz minden döntést, akkor jobb esetben kiröhögünk, rosszabban pedig kicsinálunk.

A tanulság most is ez: Lázár János hűbérbirtokán nem lehet iskolaigazgató valaki csupán azért, mert évtizedekig jól végezte a munkáját, akkor sem, ha nincs ellenjelölt, és akkor sem, ha mind a tanárok, mind a szülők támogatják. A teljesítmény, a helyiek akarata nem számít. Az számít, hogy olyan ember üljön ott, aki nem emeli fel a szavát. Aki nem ír alá a rendes, feudális ügymenetet megzavaró kiáltványokat. Aki nem kezdeményez. Aki le van kötelezve nekik. Aki egyértelműen az ő emberük. Aki nem gondolkodik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.