A születés temploma

Veres András már gondolatmorzsáinak augusztus 20-i elejtésével hibát követett el.

György Zsombor
2017. 08. 24. 22:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elhíresült lombikbébis kijelentésével Veres András lényegében nem tett mást, mint nagyon szigorúan képviselte a katolikus egyház réges-régen megfogalmazott hivatalos álláspontját. A püspök úr mondatai országos témává nőtték ki magukat; valószínűleg nincs olyan közügy, amiről az elmúlt pár napban harsányabb vita dúlt volna a közösségi média felületein. Talán nem is pontos kifejezés a vita, hiszen a megnyilvánulók elsöprő többsége elítélte a püspök szavait, és különböző módon mind azt fogalmazta meg, hogy a mesterséges megtermékenyítés révén megszületett gyermekeknek ugyanolyan joguk van élni, mint bárki másnak.

Az egyház alapvetése szerint az élet a fogantatással kezdődik, vagyis a magzatok egy részének megsemmisítésével járó metódussal éppúgy gyilkosságot követnek el a résztvevők, akár az abortusszal. Persze a képet jelentősen árnyalja, hogy ebben az esetben mégiscsak egy új élet létrehozása a cél, de való igaz, hogy az eljárás legitim etikai kérdéseket vet fel. Az ilyen kérdéseket azonban megvitatni, elemezni, kibeszélni kell, nem pedig félmondatokkal letudni, sziklát dobva az állóvízbe.

A püspök úr lapunknak adott interjújában négy nap múltán árnyalta a képet, bár ne tette volna! Leszögezte, hogy: „a lombikbébiprogrammal az a probléma, hogy nem a férfi és a nő természetes kapcsolatában fogan meg az élet”, „egy lelkipásztor ilyet soha nem tanácsolhat”, így aztán a papok is hibásak. Továbbá pedig: „Attól függően, hogy mennyire volt tudatos” a pár részéről a lombikbébiprogram melletti döntés, „ennek mértékében a bűne súlyosabb vagy kevésbé súlyos”. Fájdalmas szavak ezek.

Veres András már gondolatmorzsáinak augusztus 20-i elejtésével hibát követett el. Hibát, mivel olyan teljesen érthető kijelentésekre sarkallt az egyház tanításaitól amúgy nem idegenkedő embereket is, miszerint az ő Istenük igenis az élet oldalán áll, az életre mond igent. Erről a megközelítésről azt gondolhatnánk, az egyház számára is elfogadható, még ha árnyalatokkal is. Most kiderült, hogy itt világok ütköznek.

A napok óta tartó vita annyi eredményt legalább hozott, hogy a témában nem járatos emberek számára is világosabb lett talán a kép: érthetővé vált, hogy a lombikprogram nem jár feltétlenül magzatgyilkossággal. A gyermekvállalás mellett amúgy elkötelezett katolikus egyház bizony az élére állhatna azoknak a fórumoknak, amelyek modern és életigenlő módon teszik tisztába ezeket a kérdéseket. A püspöki konferencia elnöki posztját is betöltő Veres András megnyilatkozása után ennek elszállt az esélye.

Mindezzel együtt az eset túl is mutat önmagán. Felveti, hogy a történelmi egyházak minden pozitív változás és nyitás ellenére gyakran még mindig nehezen találják a hangot a társadalommal. Illetve nem is általában az egyházak, hiszen számtalan kiváló pap, lelkész dolgozik a végeken, és tesz sokat – valódi pásztorként – jó ügyekért, közösségépítésért, segít a szociális ellátásban, és így tovább. De egy-egy szerencsétlen és maradi főpapi megnyilatkozás sokkal szélesebb tömeghez jut el, mint a hétköznapi kis csodákról szóló hírek, és nagyon sok eredményt lerombol.

Divat is szidni mindazt, ami a hagyományos, konzervatív értékek alapját képezi, szinte fel sem kapjuk már a fejünket az ilyesmire. Ám ezzel együtt a társadalom jelentős része – nem csak a templomba járók – elvárja, hogy a történelmi egyházak erkölcsi mércét állítsanak a közélet elé. Ne vegyenek részt a napi pártpolitikai harcokban, de a nagy ügyekben igenis hallassák hangjukat: nem kell mást tenniük igazából, mint a tízparancsolat alapján választ adni a hétköznapok fontos kérdéseire. Széles a spektrum a korrupciótól a humán területek elhanyagoltságán át a népesedésig. Azt legalább Veres András is elismeri, hogy a lombikprogramból született gyermek nem hibás a történtekért, de vigasz-e ez akkor, amikor szerinte megszületnie sem lett volna szabad? Hívő katolikusként állítom: ez a helyzet védhetetlen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.