Beverni a patkószeget

Orbán Viktor tökéletesen megtanulta 2002-ben, hogy a választás az urnazárásig nem lefutott.

György Zsombor
2017. 08. 10. 22:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megcsontosodtak a hazai politikai erőviszonyok. Erre jut minden közvélemény-kutatás, legutóbb a Jobbikhoz közeli Iránytű Intézeté, amely a biztos pártválasztók körében ötvenszázalékos támogatottságot mért a Fidesznek. Meglehet, ez a szám valójában kicsivel alacsonyabb, ám a kormányerők előnye így is, úgy is óriási. Nyolc hónap van hátra a választásig, kérdés, lehetnek-e addig olyan tektonikus mozgások, amelyek ha nem is rendezik át teljesen a politikai pályát, de legalább beindítanak valamilyen változásokat.

Az utóbbi hetekben a kormányzat ügyein túl a szocialisták kínlódásával foglalkozott legtöbbet a közügyek iránt még érdeklődő publikum. A pártoknak elvben érdeke, hogy sok szó essen róluk, ám Botka László nem Gábor Zsazsa, a „mindegy, hogy mit, csak beszéljenek rólam” elv biztosan nem működik. Ha jobban odafigyelünk, kirajzolódik persze néhány szocialista programpont – túl azon, hogy fizessenek a gazdagok –, ilyen például az, hogy védjük jobban a hazai munkavállalókat, az Orbán-kormány által elkényeztetett multik helyett támogassuk inkább a kisvállalkozókat, adjuk vissza az időseknek a 13. havi nyugdíjukat, legyen többkulcsos az adó. Csakhogy sok újdonságot ezekben is nehéz felfedezni, a klasszikus, régi vágású pártok között (az MSZP-t és a Fideszt is ide értve) pedig még sosem akadt olyan, amelyik a kampányra fordulva ne kereste volna az idősek és a dolgozók kegyeit.

Meg akarjuk buktatni a kormányt! – igazából ez az egy üzenet az, ami áthallatszik a szocialista térfélről, ám ebben mély tartalmat egyelőre nehéz felfedezni. „A 2010 előtti kormányzás sok százezer embert ábrándított ki a baloldalból. Gyökeresen új politika kell tehát (...)”, illetve: „Az MSZP támogatói számára csak az a siker, ha véget vetünk az Orbán-rezsimnek. Ami ennél kevesebb, az nem eredmény” – üzeni a szocialista miniszterelnök-jelölt a legutóbbi Heti Válaszban megjelent interjújában. Mi tagadás, az első mondattal nem is lehet vitatkozni, a többi meg majd kiderül.

A szocialisták belső vívódásaival összefügg, de annál sokkal fontosabb kérdés, milyen megállapodások jöhetnek létre az ellenzéki pártok között helyben, az egyéni választókerületekben? Megtalálják-e azokat a hiteles és karakteres figurákat, akik Magyarország 2010-es és 2014-es narancssárga térképére piros vagy zöld foltokat tudnak festeni? Ha valamilyen téren fogható, legalábbis megszorongatható a Fidesz, akkor az éppen ez: a 106 körzet sorsa. A jobbikos és a szocialista tábor márpedig, bármily meglepő: átjárható. Ahogy Török Gábor politológus is számol, egy negyvenszázalékos listás eredmény (ami reális) mellett a Fidesznek nagyjából 65 körzetet kell megnyernie ahhoz, hogy abszolút többsége legyen.

A helyzet az, hogy az elképesztő korrupciós botrányokat, a létező és elkeserítő szociális problémákat az aktív választóközönség már beárazta. A fideszes tábor elfordítja tekintetét, és a terhelt szocialista múltra mutogat vissza – utóbbit nem is alaptalanul teszi. A baloldal hangosan kiabál a mostani visszásságok láttán, szintén nem alaptalanul, ámde tehetetlenül. A Fidesz a választás közeledtével várhatóan kicsit középre fog sorolni, a globális-uniós viták hevéből visszavesz, próbálja megmutatni emberi arcát, ahogyan a keresztény iráni lány ügyében már teszi is. Közben ellenfeleit elképesztő gépezetével aprítja, táborát mozgásban tartja, a biztonság és a relatív jólét üzenetét szajkózza – és ezzel nem csak a pillanatot uralja. Ezen a fronton nehéz lesz megverni, úgyhogy az ellenzéknek, ha előrébb akar jutni, a hátországra, a helyi problémákra jobban oda kell figyelnie. A Jobbiknál látszik ilyen törekvés, a baloldalon kevésbé.

A Fidesz előnye valóban óriási, a kormánypártnak mégis az ország minden négyzetcentiméterén jelen kell lennie. Orbán Viktor pedig tökéletesen megtanulta 2002-ben, hogy a választás az urnazárásig nem lefutott, addig sehol sem szabad letenni a lapátot. Avagy: jól be kell verni minden patkószeget.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.