Másnap

Kihunytak a grandiózus záróünnepség fényei, hazautazott a világ úszósportja, mi pedig itt maradtunk a botránnyal.

2017. 08. 01. 22:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pedig mindent megtettek a kormánypártok, hogy magukhoz ragadják a sikeres vizes világbajnoksággal kapcsolatos tematizálást. Médiájuk folyamatosan ontja az egy kaptafára készült cikkeket arról, hogy az ellenzéknek semmi sem jó, a Soros-hálózat lapjai mindent rossznak, sikertelennek tartanak, csak a sárga irigység szól belőlük. Aki szerintük nem lelkesedett eléggé, fanyalgott, a nagy pillanatokban is a költségeket firtatta, hamar megkapta a hazaáruló jelzőt. És ez teljesen független volt a célkeresztbe állítottak tényleges reakcióitól, véleményétől. Feladat volt, teljesíteni kellett. Ám akárhogy igyekszik, az ellenzék sem tudta volna úgy kiverni a kanalat a Fidesz-sajtó kezéből, ahogyan Magyarország úszólegendái tették: kivárták hazánk történetének legnagyobb sporteseményének végét, és akkor fogalmazták meg kritikájukat a dilettáns úszószövetségi elnökkel, Bienerth Gusztávval szemben. Kihunytak a grandiózus záróünnepség fényei, hazautazott a világ úszósportja, mi pedig itt maradtunk a botránnyal. És a magyar lapok most erről írnak. (A habonyi agytröszt gondban lehet: hogyan hazaárulózható, örömgyilkosozható le a legízlésesebben Székely Éva vagy Darnyi Tamás? És hogyan lehetne ezt az egészet valahogy Soros Györgyhöz kötni?)

Az úszó-világbajnokságot követően azonnal elnökségi ülést tartott a Magyar Úszószövetség (MÚSZ), ahol a sikeresen lebonyolított rendezvény fölötti öröm, a megkönnyebbülés gesztusai helyett a tagok kézhez kapták az ellenőrző testület elnökének lemondólevelét. Már erre azonnal és szó nélkül rendkívüli közgyűlést kellett volna összetrombitálnia a hatalom által valamiért épp a MÚSZ tetejére pottyantott Bienerth turisztikai kormánybiztosnak (18. paragrafus, 1. bekezdés), ám csak sokasodtak a gondjai akkor, amikor a testület újabb tagjai közölték, ők is felállnak. Indoklásuk azonos: nem tudnak együttműködni Bienerth Gusztávval. Ekkorra már ismertté vált egy sor úszólegenda véleménye: a szövetségben változás kell. Akik ebben egyetértenek, azok nevét nemzeti kötelesség felsorolni, érdemeiket viszont felesleges: Székely Éva, Darnyi Tamás, Risztov Éva, Szabó József, Hargitay András, Turi György, Petrov Iván és Plagányi Zsolt.

Ezek után a sajtó egy részének „kifelejtésével” kedd reggelre sajtótájékoztatót hívott össze az elnök, körülültetve magát egy fürt sikerkováccsal, a vizes vb számos magyar hősével. Megjelent körükben Sós Csaba szövetségi kapitány is. Kellemesen elbazsalyogtak, mígnem eljött a kérdések ideje. Hogyan kommentálná az érintett az elnökellenes szakmai közhangulatot? Mikorra hívja össze a rendkívüli közgyűlést, amit a szabályok előírnak? És mi erre a válasz? Bienerth számára megdöbbentő, hogy egy nappal a vizes világbajnokság után egyesek „egyéni sérelmeik alapján pitiáner bosszút forralnak”.

A mellette ülő Sós Csaba viszont azt láthatta, hogy igen sokan elfojtott felhorkanással veszik tudomásul az elnök szavait, amelyeket azzal is megtoldott a vezető, hogy majd összehívja azt a közgyűlést, ha kell. Ezért aztán a kapitány érdemben reagált. Azt mondta, álljon ki, aki ezt a munkát csinálni akarja Bienerth helyett, azokról pedig, akik a hírek szerint a lemondásukat fontolgatják az elnökségben, úgy véli, „külső nyomás alatt állnak”. Erről azonban nem akart többet mondani. Nagy kár. A Székely Éva vagy Plagányi Zsolt „pitiáner bosszújáról” való értekezést azért nem biztos, hogy a szakma olyan könnyen lenyeli majd.

A vizes világbajnokság idején kis túlzással kámforrá vált Bienerth Gusztávot a fideszes hátszél röpítette posztjára a különös és vitatott életpályát leíró, a versenysorozat idején sokat mutatkozó Gyárfás Tamás bukása, a sportágat megrázó számos kínos botrány után. A cserét sokan a magyar úszósport régóta várt rendszerváltásaként értelmezték. Az ünnepi mámorból ébredve látszik csak igazán, mennyire félresiklott ez a rendszerváltó kísérlet is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.