A vereség: győzelem

Ha a kvótaperben veszít a kormány, akkor a mai nap a Fidesz választási kampányának nyitánya lesz.

Szerető Szabolcs
2017. 09. 05. 22:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Teljes tévedés azt hinni, hogy az úgynevezett kvótaperben ma várható döntésnek az a tétje, nyer-e vagy veszít a magyar kormány. Ezen az ügyön csak nyerni tud. Belpolitikai értelemben mindenképpen, s a választások közeledtével egyéb szempont most már végképp nem számít.

Az Európai Unió Bíróságának az EU bel- és igazságügyi minisztereinek tanácsa által többségi – vagyis nem egyhangú, konszenzusos – szavazással elfogadott döntés jogszerűségéről kell állást foglalnia. Azt ugyanis Magyarország és Szlovákia megtámadta, mondván, a tagállamokat ilyen módon nem lehet menedékkérők befogadására kötelezni. A két ország keresete azt akarja megakadályozni, hogy például hazánk 1294 olyan személy kérelmét bírálja el, akiknek jogi státusa eltér a sokat emlegetett illegális migránsokétól. A mai döntésnek az Európai Unió egészét tekintve nincs különösebb gyakorlati jelentősége; a kvótarendszer a vitától függetlenül nem, vagy legfeljebb akadozva működik. A menekültek szétosztását a gyakorlatban mások is szabotálják, csak nem csinálnak belőle szuverenitási kérdést. Taktikáznak, de nem érdekük eljátszani az unió fekete bárányának szerepét.

Ha a bíróság a magyar és a szlovák fél javára dönt, lehet ünnepelni. Megállítottuk Brüsszelt, Dávid legyőzte Góliátot. Ha – mint az az előzetes főtanácsnoki vélemény ismeretében valószínűsíthető – veszítünk, a mai nap a Fidesz választási kampányának nyitánya lesz. Most aztán jöhet a csúcsra járatott brüsszelezés, sorosozás. A kevéssé tájékozottak számára még hihetőbben lehet a déli határkerítés létét a jövő évi választás tétjeként megjelölni, miközben a pernek ez nem tárgya, Brüsszel pedig a kerítést igazán sohasem támadta. Ráadásul Orbán Viktor és kormánya okkal hivatkozhat arra, hogy a külső határvédelem tekintetében az idő Magyarországot igazolta, s az Európai Unió számos más országa volt az, amely a kérdésben – ha lassan is, de – módosított két évvel korábbi álláspontján. Így belpolitikai kockázata annak sincs, hogy pénzt követelünk a kerítésépítésért Brüsszeltől. Ha kapunk, az siker, ha – mint az szintén valószínűsíthető – nem, megint lehet az uniót szidni. Miközben persze erős túlzás kategorikusan azt állítani, hogy megvédtük Európát a migránsáradattól. A legjobb persze az lenne a Fidesznek, ha a menekültkvótával kapcsolatos jogi procedúra elhúzódna, és a választáshoz közelebbi időpontban születne ítélet. Vagy utána, hiszen a propagandagépezet még határozottabban tudná sulykolni, mi a választás „valódi tétje”.

Érdemes megemlíteni, hogy 1294 ellenőrzött menedékkérő aligha borítaná fel az etnikai viszonyokat (a Rogán-féle kötvénymigránsok jóval többen vannak), ám az óvatosság annyiban érthető, hogy egy ilyen, a két évvel ezelőtti rendkívüli helyzettel indokolt döntés veszélyes precedenst teremthet. Hisz ne feledjük: a kormány és médiája tudatosan nagyítja fel ugyan a fenyegetést, de ha nem is hozzánk, Európába továbbra is nagy számban igyekeznek bejutni menedékkérők. És jó ideig ez nem is fog változni.

Miközben a kormány azt hangsúlyozza, hogy a külső „ellenségtől” megvédi az országot, a belső veszélyekről méltatlanul kevés szó esik. Hét év után már érdemes mérleget vonni, a rendőrségi statisztikák mögötti világot is alaposabban szemügyre venni. Azok a jelenségek, amelyeket úgy nyolc-tíz éve még oly hangosan kárhoztatott a jobboldal, s amelyekről ma kevesebb szó esik a nyilvánosságban, valóban eltűntek? Az a kormány, amely e tekintetben elődei neoliberális felfogását követve inkább növeli a jövedelmi különbségeket, s nincs komplex terve a leszakadó térségek felemelésére, valóban megvédi az országot? Néhol mintha migránsok nélkül is valóságos no-go zónák árnya sejlene fel egyes híradások mögött, és nemcsak az északkeleti végeken, hanem a fővárosban is. Nem aggasztó, hogy a tetszetős statisztikai adatokat megkapargatva egy több részre szakadó országra lelünk?

Roppant izgalommal várhatjuk tehát, hogyan alakul a nagy kvótaháború aktuális ütközete.

###HIRDETES###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.