A magyar Weinsteinek

Sárosdi Lilla kiállása üzenet a ma homályban lévőknek: ne bízzanak abban, hogy mindig megúszhatják.

Lakner Dávid
2017. 10. 24. 22:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vajon mit tehetünk, hogy leleplezzük a magyar Weinsteineket? – amikor Sárosdi Lilla feltette Facebook-oldalán a kérdést, még nem sejthettük, melyik jeles színházi rendezőről szól sokkoló története. Csak annyit tudtunk, amennyit elmesélt: hogy fiatal volt, rajongott a színházért, a jeles művész viszont tett róla, hogy egy életre keserű szájízzel tudjon csak a világot jelentő deszkákra gondolni. A mester tekintélyével visszaélve úgy hitte, megteheti ezt egy fiatal lánnyal bármiféle következmény nélkül. Az eltelt évtizedeket látva világos, hogy nem alaptalanul gondolta így.

Sárosdi beszámolója kapcsán rögtön beindult a találgatás – és az ítélkezés. A jól ismert jelenség: hosszas hallgatás után előáll valaki az őt ért traumával, mire az ügyet alig ismerők kérdőjelezik meg fájdalmát, vonják kérdőre az áldozatot. Pedig a szándék nagyon is fontos. Ki ne támogatná, hogy a magyar Weinsteinek tevékenysége lelepleződjön, és ne tudjanak tovább visszaélni a hatalmukkal?

Helyesen tette hát Sárosdi Lilla, amikor nem sokkal később megnevezte, kiről beszél. Marton László mindent tagadott, és következményeket helyezett kilátásba, de az események innentől beindultak. Mind többen vádolták meg zaklatással, ő pedig kénytelen volt felfüggeszteni oktatói és főrendezői pozícióját is. Jelenleg kérdéses az is, valóban lesz-e per, mindenesetre az ártatlanság vélelme mellett sem túl meggyőző Marton László eddigi védekezése.

A Kiss László-jelenség ugyanakkor beindult, még ha persze az ő esetében a csoportos nemi erőszak egészen más és jóval súlyosabb vád volt. Egyes kollégák most is a szakmai kvalitásokkal érvelnek, illetve a művészlét sajátosságaira hívják fel a figyelmet. Emlékezetes, Kissnél is voltak, akik úgy látták, az uszodában már csak így mennek a dolgok. Akkor elsőre még azt is letagadták, hogy az áldozat életben van. Utóbbi viszont előállt, névvel-arccal vállalta, hogy neki kellett a szóban forgó szörnyűségeket átélnie.

Így tett most Sárosdi is, ami jelentős bátorságra vall, ahogy hihetetlen erőt mutat minden áldozat, aki a vele történtekről beszélni tud. Hiszen az ember már csak olyan, hogy a kellemetlen élményekről is rögtön megfeledkezne, súlyos traumákat pedig évekig-évtizedekig tud cipelni magával. Nemhogy a nyilvánosság, de a család, a barátok elé odaállni sem egyszerű. A történtek tragikumát csak az érezheti át igazán, aki megélte őket, vagy épp keresztülment hasonlón. A félelem viszont, hogy egyik legsúlyosabb élményünket feltárva csak értetlenségbe ütközünk, sokakat el tud hallgattatni.

Minden eset más, de annyit biztosan leszögezhetünk, hogy a nőknek az első pillanattól kezdve ragaszkodniuk kell a védekezés jogához. Erről beszélt Oroszlán Szonja színésznő az eset kapcsán, és ezt szolgálja az Előadóművészi Jogvédő Iroda által elkülönített támogatási keret, amely az azonnali, hatékony és intézményes védekezést szolgálja, s amelyről Békés Gergely jogtanácsos is beszélt tegnap este a Lánchíd Rádióban. Hiszen látjuk, sokan kapnának minden adandó alkalmon, hatalmukat arra használva, hogy fiatal lányok naivitását, nehéz helyzetét használják ki. Mindezt a félhomályban, erdő szélén leparkolva, a színfalak mögött megbújva.

A nyilvánosság előtt olyanokról beszélt eddig Marton László: nem volt nehéz erkölcsi iránytűt találnia a humánumhoz és becsülethez hasonló polgári értékekhez. Amennyiben igazak Sárosdi és a többiek állításai, jól láthatjuk, miként gondolkodott valójában ezekről a polgári értékekről, kultúránk fontos alapeszményeiről. Amikről nem hetilapos interjúkban kellene magasztosakat mondani, sokkal inkább a gyakorlatban igazodni hozzájuk kocsiba szállva, a színfalak mögött egyaránt. Máskülönben a korábbi köztisztelet jogosan vész el, és marad néhány valóban fontos művészi teljesítmény, amik mögül viszont fájóan tovatűnik a hitelesség.

Sárosdi kiállása üzenet a ma homályban lévőknek: ne bízzanak abban, hogy mindig megúszhatják. De nem elhanyagolható a felriadt szakma és a társadalom segítsége sem, amely a védelmet fogja erősíteni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.