Láthatatlan zaklatók

Érthetetlen, ha ezek után bárki is úgy véli, túl nagy port vert fel a Weinstein-ügy a világban.

R. Kiss Kornélia
2017. 10. 17. 22:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harvey Weinsten olyan gyorsan és olyan tökéletesen megsemmisült, hogy az mesébe illő. A hollywoodi producer napok alatt elveszítette az egész életét, miután kiderült, hogy szexuálisan zaklatott számos nőt, főleg színészeket. Weinsteint kirakták cégéből és a filmakadémiából, felesége otthagyta, a francia Becsületrendet visszavonják tőle. Százszázalékos bukás. A hatóságok vizsgálják majd azokat az évekkel ezelőtti eseteket, amelyek most napvilágra kerülnek. A producer korábban már több áldozatával megegyezett peren kívül hasonló vádak miatt. Viselkedése állítólag nyílt titok volt Hollywoodban. Weinstein bocsánatot kért, és minden jel arra mutat, hogy a botrány vízválasztó lehet Hollywood történetében. De azért ne legyünk naivak, maradt még elég nagy hatalmú producer és kiszolgáltatott színész.

Ez az egész talán nem is a filmgyártásról szól, hanem a hatalomról, és abból Hollywoodban van bőven. Ha ilyen történeteket olvasunk, a hatalmat szinte mindig ott találjuk a képletben. Az elkövető producer, rendező, felsőbb éves hallgató; valamiféle főnök. Az áldozat beosztott, elsőéves, gyakornok vagy kezdő, aki meg akar felelni. A Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora, Csanádi Judit látványtervező mondta a Magyar Nemzetnek, hogy amikor hallgatói jelzések után leült az oktatókkal beszélni erről a témáról, tisztáznia kellett velük, hogy amint átjönnek a színházból egyetemre oktatni, hatalmi helyzetbe kerülnek. Az a megjegyzés, amit a velük „egyenrangú” színházi kollégával szemben megengednek maguknak, az hatalmi helyzetben, a hallgatóval szemben tilos.

Hogy milyen következménye lehet annak, ha a hatalmi egyensúly felborul, az látszik a közelmúlt gólyatáborbotrányaiból. Sokkolta az országot, amikor sorra derültek ki az erőszakos bűncselekmények. És hirtelen téma lett az is, amiről mindenki tudott: hogy a gólyatáborok sokszor arról szóltak, hogy a szervezők, elsősorban a felsőbb éves hallgatók, visszaéltek a helyzetükkel. Régóta keringtek a sztorik a megalázó játékokról, amiket kimondva vagy kimondatlanul úgy vezettek fel, hogy nem lesz igazi egyetemista abból, aki nem nyalogatja le a másikról a tejszínhabot, vagy nem imitál orális szexet egy banánnal.

Érthetetlen, ha ezek után bárki is úgy véli, túl nagy port vert fel a Weinstein-ügy a világban. Főleg az a furcsa, ha magyarként vélekedik így. A gólyatáborok itt zajlottak a szemünk előtt. Mégsem kérdezte meg senki, hogy ahol eleve ilyenek a hatalmi viszonyok meg az elvárások, ahol esetleg az a hozzáállás, hogy az elsőéveseket „be kell törni”, ott vajon mindenki megáll-e majd a durva poénoknál, vagy ebben a rendszerben már könnyen megterem az erőszak is?

Jogos felvetés, hogy a szexuális zaklatást nem mindig könnyű bizonyítani, főleg sok év után. És megfelelő szervezéssel elméletileg tönkre lehetne tenni ilyen vádakkal olyasvalakit is, akinek semmi nincs a rovásán. De ez nem változtat azon, hogy létezik a probléma, és azon sem, hogy a szexuális visszaélések világa láthatatlan. Ha nem lenne az, akkor nem döbbent volna meg egy ország a gólyatábori erőszakon.

Az Országos Kriminológiai Intézet becslése szerint száz nemi erőszakból négy esetben születik feljelentés. Ezek a nemi erőszak esetei. Nincs benne az, amikor valakinek fenékbe markolással nyomatékosított ajánlatot tesz a főnöke. A Weinstein-ügy után a közösségi médiában is indult kampány me too (én is) hashtaggel. Bárki csatlakozhatott, akit ért zaklatás. A tömeges színvalláson nincs miért meglepődni. A statisztika és a napfényre került esetek azt mutatják, hogy a probléma tényleg láthatatlan.

Persze el lehet ütni a dolgot azzal, hogy a hatóság nem tud ott lenni mindenki takarója alatt, és különben is lehet, hogy az illető csak megbotlott egy vak komondorban. De talán jobb szembenézni ezekkel a dolgokkal. A botrányok úgyis kényszerítenek rá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.