Ellenzéki zűrzavar

A kiélezett verseny annak eldöntéséért zajlik, hogy ki a legerősebb vagy a leginkább domináns.

Katona Mariann
2017. 11. 03. 23:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szinte már én szégyellem magam, hogy amikor az ellenzék, legfőképpen a balliberális oldal a téma, az első néhány szó, ami eszembe jut, az a zűrzavar, veszekedés, erőfitogtatás, a harc, a harc és végül, de nem utolsósorban a harc. Nem állíthatom, hogy a háttérben ne zajlana komoly szakmai munka, de az biztos, hogy a választók ebből vajmi keveset látnak. A kiélezett verseny minden jel szerint annak eldöntéséért zajlik, hogy ki a legerősebb vagy a leginkább domináns a magukat szerényen demokratikus ellenzéknek nevező pártok közül. Még belegondolni is rossz, de Gyurcsány Ferenc ott lohol az élbolyban. Őszintén megvallva, a 2006-os forró ősz, illetve a 2010-es választási kudarc után nem hittem volna, hogy egy ilyen helyzet előállhat. Persze nem azért, mert Gyurcsány Ferencről azt feltételezném, képes visszavonulni és kamerák nélkül élni, egyszerűen azt hittem, a balliberális oldal ezt a kérdést elintézi. De nem. Most pedig ennek az árát fizeti legfőképp az MSZP.

A méréseket nézve ezen az oldalon még mindig a szocialista párt a legnagyobb. Botka László elbukása – esetleg elbuktatása – után talán annyit tudnak még elmondani magukról, hogy végre világosan meg tudják fogalmazni, mit akarnak. Közös egyéni jelölteket, közös listát, közös miniszterelnök-jelöltet. Nem meglepő, hogy a 2018-as – a jelenlegi helyzetből kiindulva – újabb kudarcos választási eredmény felelősségét nem akarják egyedül viselni. Ha önállóan állnának rajtvonalhoz, a mellettük tűzön-vízen át kitartó néhány százezer ember voksa mellett kérdéses, hogy mi másra számíthatnának. Vagyis a közösködés számukra létkérdés. De csak számukra.

A Demokratikus Koalíció (DK) ugyanis eddig határozott nemet mondott, legalábbis ami a teljes együttműködést illeti. Az egyéni jelöltekben ők is meg akarnak állapodni, az már más kérdés, hogy egyelőre abban sem tudnak. Amennyiben a DK saját, önös érdekeit vesszük alapul, érthető a viselkedésük. Az MSZP állapotát elnézve talán nem minden alap nélkül bíznak abban, hogy akár még több szavazatot is kaphatnak a szocialistáknál. Hiába beszél Gyurcsány arról, hogy 2018-ban kell kormányt váltani, tisztán látszik, hogy ők már 2022-re készülnek. Ráadásul a DK elnöke mindent elkövet, hogy ne kizárólag ők mondjanak nemet a teljes együttműködésre, hanem a partnereiket is nehéz helyzetbe hozták. A napokban dobták be, hogy aláírásgyűjtést kezdenek, mert nem szeretnék, hogy a határon túliaknak az állampolgárságukkal szerzett szavazati joguk megmaradjon. Nincs az az épeszű ellenzéki párt, amelyik ezzel hivatalosan egyetérthetne – még ha a társadalomban, legalábbis a korábbi felmérések alapján az mondható el, igen sokaknak alapvetően a DK-hoz hasonló az álláspontjuk.

A volt miniszterelnökre vár még egy feladat: a saját szavazóinak elmagyarázni, hogy miközben mindenki, így ő is arról beszél, hogy a Fidesz választási rendszere miatt kénytelenek együttműködni az ellenzéki oldalon, mivel indokolja a különcködést. Pláne, ha összejön az, amit a szocialisták régóta akarnak, hogy egy integratív ember álljon az élére a (csaknem) teljes baloldalnak. Legyen ez akár Balázs Péter, akár más. A kisebb pártok között – feltételezve, hogy az MSZP-t és a DK-t nagyobbnak lehet nevezni – ugyanígy dúl a harc. A legfrissebb, hogy az Együttet vezető Juhász Péter vagy a Momentum-elnök Fekete-Győr András induljon-e el a belvárosban.

Ha a teljes ellenzéket nézzük, szót kell ejteni a Jobbikról és az LMP-ről. Ők kimaradnak ezekből a vitákból, már-már nyugodt erőnek látszanak, de egyelőre nem tűnik úgy, hogy túl sokra mennének vele. A kutatások szerint ugyanis hiába akarnák – még Vona Gábor is a baloldali szavazók megszólításán dolgozik –, mégsem tudják érdemben bővíteni a támogatóik számát azokkal a baloldaliakkal, akik unják már a folyamatos veszekedést az elvileg őket képviselő pártok között.

A kormánypártok szavazótábora pedig eközben, talán épp a fentiek miatt, csak gyarapszik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.