Selyemút és selyemzsinór

Amennyit Peking ide szán, az még segíti a régiót. Ráadásul ez a mérsékelt jelenlét még tényleg win-win, nem maga a fojtogató selyemzsinór.

Stier Gábor
2017. 11. 27. 23:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapestre figyel ezekben a napokban a világ. A magyar fővárosban 17 ország vezetői – köztük a világ három legbefolyásosabb hatalma közé számító Kína kormányfője – találkoznak, kíséretükben pedig mintegy ezer üzletember érkezett. S bizony, az ilyenfajta figyelem manapság azzal jár, hogy lezárják fél Budapestet, fokozott a rendőri jelenlét, s bizony még a csatornafedeleket is lehegesztik. Nem csodálkozhattunk volna azon sem, ha a demokráciáért aggódók transzparensekkel várták volna a Mennyei Birodalom vezetőjét, az ilyenkor szokásos hangos tiltakozás azonban ezúttal elmaradt. Hacsak nem említjük az LMP miniszterelnök-jelöltjének, Szél Bernadettnek az akcióját, aki a parlamentben tibeti zászlóval a nyakában szólalt fel.

Vagyis minden jel arra mutat, hogy a hazai ellenzékből minden energiát kivettek a Putyin-ellenes tüntetések. Vagy tényleg azt gondolják, hogy Kína klasszikus demokrácia lett? Az is lehet, hogy sokakkal egyetemben egyszerűen elhitték, a mosolygós kínaiaktól nem kell félni. Sokkal valószínűbb azonban, hogy ugyanúgy, mint a világ annyi országában, a kínai befektetések reménye lecsendesíti még a demokráciáért aggódókat is. Hát igen, van az a pénz Elég a jelenlegi csúcstalálkozóra tekinteni, és látjuk, hogy régiónk 16 országa kezét-lábát törve verseng Peking kegyeiért.

Egyáltalán nem meglepő tehát, ha házigazdaként elégedettség tölti el Orbán Viktort. Nem véletlenül, hiszen most retorziók nélkül, nyugodtan beszélhet arról, hogy a Kelet csillaga áll magasan, és Ázsia felemelkedésének korszakát éljük. Ez tényleg így van, mint ahogy az a helyzetértékelés is megállja a helyét, hogy olyan korszak következik, amelyben a fejlődéshez szükség lesz a Kelet pénzügyi részvételére. Részben a technológiájára is. Különösen az örökös tőkehiányban szenvedő, a lemaradásukat minél előbb ledolgozni kívánó országokban. Erre szolgálnak térségünkben az uniós pénzek, amelyek fogytával még inkább felértékelődik a kínai, s minden az EU-n kívüli tőke bevonásának a lehetősége.

Jól mutatja ezt a magyar–kínai kapcsolatok zászlóshajójaként felmutatott Budapest–Belgrád-vasútvonal modernizálása, amely a 160 kilométeres szakaszra jelenleg kalkulált 750 milliárd forintos áron brutálisan drága. A Peking által ajánlott együttműködési modell sem igazán vonzó, hiszen a kínai bankok piaci kamatozással ajánlanak hiteleket infrastruktúra-fejlesztésre, a beruházásokat pedig kínai vállalatokkal végeztetnék el. Ennek alternatívája azonban az, hogy marad hat óra az út.

Szóval azt még csak-csak megértjük, hogy Orbán miért szeretné, ha a kínai tőke európai kapuja lenne Magyarország. Az Egy övezet, egy út kezdeményezésről azonban a miniszterelnökkel ellentétben már nem gondoljuk, hogy az a kölcsönös tiszteleten és a kölcsönös előnyökön alapulna. Sajnálattal kell megjegyeznünk, hogy ez is tanárokra és diákokra osztja fel a világot. Csak a maga kínai módján. Mosolyogva, de ellentmondást nem tűrő mosollyal, valamint a win-win csodálatos gondolatát hirdetve a kínai befolyás növelése jegyében. Mert ne legyen illúziónk afelől, hogy nem geopolitikai célokat követ. Csak a kereskedelem és az infrastruktúra fejlesztésének álarca mögé bújva.

Az Európai Unióban már kezdik felismerni a kínai terjeszkedés fojtogató jellegét, s mind óvatosabb az Egyesült Államok is. Megszabják például a napelemek minimális piaci árát, de Berlin is felébredt, miután a kínaiak megvették az ipari robotokat gyártó legnagyobb német céget, a KUKA-t. Velük szemben Afrika már nincs abban a helyzetben, hogy visszautasítsa a megtévesztően puha és selymes szorítást. Az olyan országok pedig, mint Magyarország is, egyelőre inkább szomorkodnak amiatt, hogy az új „nagy testvér” csak beszél, és nem önti ide a tőkét. Nem baj, a kevesebb néha több. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.