Tűzbe vetett béke

Azt megtanulhattuk, hogy ha Amerika zűrt csinál a Közel-Keleten, annak Európa is mindig megissza a levét.

2017. 12. 07. 23:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump átlépte a vörös vonalat. Amikor elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, és az amerikai nagykövetség átköltöztetése mellett döntött, felborította a törékeny status quót. Nincs az a gazdasági érdek vagy szoros katonai szövetség, amely miatt az arab (és iszlám) államok ezt szó nélkül lenyelnék. Még akkor sem, ha a felszín alatt néhányuknak jobb a kapcsolata Izraellel, mint a palesztinokkal. A világ legerősebb hatalmának vezetője talán azt hiszi, hogy egy vállrándítással elintézi a záporozó bírálatokat. Pedig jobb lenne, ha nem tenné. Most ugyanis sarokba szorította az iszlám országokat és a palesztinokat.

– Donald Trump ezzel tűzbe veti a Közel-Keletet! – üzente a döntés után Recep Tayyip Erdogan török elnök. – Megnyitotta a pokol kapuit! – harsogta a Hamász nevű radikális palesztin szervezet, miközben újabb intifádát hirdetett. A sort még hosszan lehetne folytatni, de a lényeg, hogy minden közel-keleti vezető arra figyelmeztetett, hogy a lépéssel elszabadulhat az erőszak, és vége a békefolyamatnak. Az iszlám országoknak ez a 22-es csapdája. Hiszen ha nem ítélték volna el a leghatározottabban az amerikai elnök döntését, saját vallásukat és népüket árulták volna el. Mivel viszont megtették, nem mehet minden a régiben, mintha mi sem történt volna. Ha már tüzet kiáltottak, meg is kell gyújtaniuk.

Háborútól persze nem kell tartani, az egyesült muszlim seregek nem fognak felsorakozni Jeruzsálem ostromára. A piszkos munka megint a palesztinokra marad. Az utcára küldött dühös fiatalokra, akik tényleg elhiszik, hogy megnyíltak a pokol kapui. Azt, hogy a Washingtonban elmondott szavak hány életbe kerülnek majd Izraelben és szerte a világon, még nem tudjuk. Talán jól felkészültek az izraeli biztonsági erők, vagy elfogytak a „hadra fogható” palesztinok, s mégsem csapnak majd oly magasra a lángok. A politikai következmények, az iszlám államok reakciói, a rivális palesztin pártok megbékélésének jövője azonban kiszámíthatatlan. Az viszont biztos, hogy Irán és a szélsőségesek dörzsölhetik a tenyerüket, ahogy azt szintén megtanulhattuk, hogy ha Amerika zűrt csinál a Közel-Keleten, annak Európa is mindig megissza a levét.

No nem mintha Donald Trump szavaiban nem lenne némi igazság. – Több mint húsz éve halasztgatják az amerikai elnökök a döntést, mégsem vagyunk közelebb a békéhez – rótta fel. Nehéz vele vitába szállni: az már számtalanszor kiderült, hogy a sokszor kipróbált módszerek nem működnek. Arab, amerikai vagy nemzetközi tervek végül mind kudarcot vallottak az izraeli–palesztin konfliktus rendezésében. A gond inkább azzal van, hogy Trump túlságosan olcsó volt. Pillanatnyi belpolitikai érdekek kedvéért, saját külpolitikai stratégiájával is szembemenve (már ha létezik ilyen) történelmi fogaskerekeket hozott működésbe. A befolyásos zsidó és keresztény lobbi kegyeinek elnyeréséért, no meg az „orosz ügy” fojtogatása után egy korty lélegzetért ellenfelei arcába vághatja, hogy ő – szemben elődeivel – betartotta kampányígéretét. Pedig valójában csak a régi trükkhöz nyúlt, amikor a belpolitikai viharokról külpolitikai attrakcióval terelte el a figyelmet.

Csakhogy megtehette volna ezt úgy is, hogy legalább megkéri az árát. Kérhette volna például cserébe Izraeltől a nemzetközi jog alapján illegális telepek építésének leállítását és a békefolyamat újraindítását. Mondhatta volna azt is, hogy Nyugat-Jeruzsálemet ismeri el fővárosként, és párhuzamosan ígéretet tehetett volna arra, hogy a jövőbeni önálló Palesztinában az amerikai képviselet Kelet-Jeruzsálemben lesz. De nem ezt tette, csak ezüsttálcán nyújtotta át ajándékát, ami megkérdőjelezi azon szavait is, hogy nem mondott le a békéről és a kétállami megoldásról. Donald Trumpra az arab államok és Izrael is bizalommal tekintett, így megvolt az eszköz a kezében, hogy békét teremtsen, és beírja magát a történelemkönyvekbe. Igaz, ha másképpen is, de ez így is sikerül neki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.