Egy újabb hazugság

Az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők által megtakarított 3000 milliárd forintnak ma már nyoma sincs.

Hajdú Péter
2018. 01. 14. 23:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár már hat éve államosították a magánnyugdíjpénztárakat – négy kivételével –, időről időre előkerül a téma. A minap például egy képviselői kérdésre válaszolva szólalt meg az ügyben a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Matolcsy György a Tóth Bertalan szocialista frakcióvezetőnek adott válaszában gyakorlatilag elismerte, hogy becsapták az egykori magánnyugdíjpénztári tagokat, akik így keresztet vethetnek a kasszákban 2011 előtt fölhalmozott vagyonra. A jegybankelnöki magyarázat szerint ugyanis azért nem számolják el az egykori pénztártagok megtakarításait az állami társadalombiztosítási rendszerben, mert ott csak a nyugdíj kiszámításához szükséges járulékalapot tartják nyilván. Vagyis amikor valaki eléri a nyugdíjkorhatárt és nyugállományba vonul, az ellátás kiszámításakor a megtakarításokat nem a tényleges értékén számítják be, hanem csak a nyugdíjat megalapozó járulékalap részeként veszik figyelembe. Ergo a mintegy 2,8 millió pénztártag hozzávetőleg 3000 milliárd forintos megtakarítása végleg eltűnt. Ők ugyanúgy csak az állami nyugdíj-megállapítás szabályai szerint kapnak majd nyugdíjat, mint ha soha nem is lettek volna magánnyugdíjpénztár-tagok.

Ez több okból is bosszantó számukra. Egyrészt az állami rendszerbe érkezett befizetéseket nem tartják számon egyéni számlákon, mint például egy bankszámlán, s így a megtakarításaikhoz már soha nem férhetnek hozzá. Másrészt a nyugdíjpénztárba egykor befizetett összeget egy nyugdíjazás előtti halál esetén nem örökölheti a szerződésben megnevezett családtagjuk, így az végleg elvész a család számára.

Pedig a nyugdíjvagyon államosításakor egyáltalán nem erről volt szó. A Fidesz nevében 2010. december 6-án az Orbán Viktor, Kósa Lajos és Lázár János által aláírt országgyűlési politikai nyilatkozatban egyebek között kijelentik, hogy a pénztártagok eddigi befizetéseinek biztonságához garantálni kell az állami rendszerbe átlépők számára az egyéni számlavezetést, az egyéni számlás befizetések értékállóságát és az átlépők veszteségeinek jóváírását. S hogy ösztönözzék a visszalépést az állami rendszerbe, az átlépőknek semmi teendőjük nem volt, a maradóknak kellett külön nyilatkozniuk a szándékukról. Azzal is ijesztgették az embereket, hogy akik maradnak, nem számíthatnak az állami nyugdíjra.

A visszalépők által megtakarított 3000 milliárd forintnak ma már nyoma sincs. 2015 elején már egyetlen fillér sem volt a vagyon kezelésére szolgáló alapban az Államadósság-kezelő Központ nyilvántartása szerint. A hatalmas vagyon egy részét adósságtörlesztésre fordította a kormány, másik része a legkülönbözőbb befektetésekbe került, de akadtak olyan vagyonelemek is, amiket igen furcsa körülmények között magánkézbe adtak.

Még fájdalmasabb a magánnyugdíjpénztári vagyon elvesztése az egykori tagoknak, ha megnézzük, mennyire jól muzsikáltak az államosítás óta a megmaradt pénztárak. Az elmúlt hat év alatt a rendszerben maradó átlagos pénztártag számláján hetvenszázalékos hozamot írtak jóvá a kasszák. Vagyis azok, akik voltak olyan bátrak, és pénztártagok maradtak, továbbra is hónapról hónapra utalhatták számlájukra a nyugdíjjárulékot, s ezen felül jelentős hozammal is gyarapították megtakarításaikat.

A hatalmas vagyon tehát eltűnt, és a kormány – ahogy a korábbiak – egyetlen lépést sem tett az optimista számítások szerint is másfél-két évtized múlva csődbe jutó nyugdíjrendszer megreformálására. De még annak sincs nyoma, hogy valamiféle gondolkodás elindult volna, vajon miként lehetne életképessé tenni a jelenlegi rendszert, amely a demográfiai folyamatok szerint 2035-re fenntarthatatlanná válik.

Persze az is lehet, hogy addigra már nem is lesz rá szükség. Ha hihetünk a kormány retorikájának, az a szörnyű veszély fenyeget minket, hogy Brüsszel és Soros György gonosz tervét megvalósítva addigra elfoglalják az országot a muszlim „migráncsok”. Nekik meg minek fenntartani egy jó ellátást nyújtó nyugdíjrendszert.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.