Mi marad?

A beszélgetést a Fidesz és az emberek között nem „újratervezni”, hanem egyáltalán elkezdeni kell.

Pintér Bence
2018. 02. 27. 23:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mi marad, ha többé nem működik se a migránshordákkal való riogatás, se Soros György folyamatos emlegetése? Miről fog szólni az április 8-áig hátralévő bő hónap a hatalom által irányított médiában, ha a kormánypártok két legfontosabb kampánytémája hatástalanná válik? Úgy tűnik, hamarosan megtudjuk. Az ellenzék által támogatott Márki-Zay Péter független hódmezővásárhelyi polgármesterjelölt váratlan győzelme nyomán a leginkább keményvonalas fideszes megmondóemberek kezdték el hirtelen hangoztatni, hogy nem működik „az elemi iskolai szintű sorosozás”.

– A jobboldali közösségnek újra kell terveznie ezt a beszélgetést a választókkal – ezt pedig a Pesti Srácok nevű kormánylap bloggere írta még a vereség éjszakáján. Van abban valami, amit mond. Az elmúlt években ez a „beszélgetés” viszonylag egyirányú volt. Voltak persze semmiféle jogi kötőerővel nem bíró „nemzeti konzultációk”, de a Fidesz az összes lehetséges módon akadályozta például, hogy a magyarok népszavazáson mondják el a véleményüket akár a vasárnapi boltzár, akár a budapesti olimpia ügyében. A „beszélgetés” leginkább úgy nézett ki, hogy a kormánypártok potentátjai és eltartottjai egyre több csatornán mondták a magukét, témáikat pedig 2015 óta leszűkítették a fent említett két témára. Soros és migránsok, migránsok és Soros.

Minden történés, minden esemény ebben a mátrixban jelent meg: a gonosz nemzetközi pénzember idegeneket akar betelepíteni az országba, több milliót. Az üzenet lényege, hogy egyrészt gyűlöld a helyi Goldsteint és hazai „ügynökeit”; másrészt rettegj a migránsoktól – akikről ugyebár éppen a propagandaminisztérium közleménye ismerte el, hogy nem igazán akarnak Magyarországra jönni. Gyűlölj ezenfelül bárkit, aki akár csak kicsit is kritizálni meri a Fideszt, Orbán Viktort vagy a kormányt. A kormányoldal terebélyes és állami pénzen jól tartott médiaportfóliójából ezeken az üzeneteken kívül nagyjából csak hazugságok, lejáratókampányok és csúsztatások folytak – a biztos áprilisi győzelem tudatában. És ahogy arra most a közmédia műsorfolyamát nézve maga Lovas István is rádöbbent: minden nekik kellemetlen hírt elhallgattak.

Ha Sorost nem gyűlöli, a migránsoktól pedig (migránsok hiányában) nem fél eléggé a magyar, akkor a közhangulathoz kaméleonként idomuló Fidesznek változtatnia kell – mondják most a megmondók. A kérdés az, meg tudják-e ezt csinálni. A felvásárolt vidéki lapokból, országos és kábeltévékből, rádiókból, online portálokból álló hatalmas propagandagépezetben ugyanis alig létezik önállóság. A váratlan, nem Habony Árpád által kontrollált ügyekre és eseményekre csak feltűnően nagy késéssel, a központi üzenetet bevárva tudnak reagálni. Vagyis azt böfögik vissza, amit a gazda megetet velük. De mit etessenek meg velük most, amikor oly közel a választás napja?

Azt egyebek között az OLAF-jelentésből tudjuk, hogy a Fidesznek miért lenne jó még négy év kormányzás, arról viszont keveset tudunk, hogy miért lenne jó az országnak még négy év Fidesz, mármint a Soros-ellenességen meg a „bevándorlók” távol tartásán kívül. Mi a kormány programja? Mit kínál a választóknak? Mit kíván tenni az út szélén hagyott vidék, a szétrohadó kórházak, vagy éppen az oktatás ügyében, amelynek viszonyai ellen hangosan tiltakoznak maguk a diákok?

A beszélgetést a Fidesz és az emberek között nem újratervezni, hanem egyáltalán elkezdeni kell. Mi marad a Fidesz kommunikációjából, ha kivesszük belőle a félelmet, a gyűlöletet és a megvetést? Van-e bármiféle pozitív üzenete a kormánynak a választók részére, olyan, amit hitelesen tudnak állítani? Mi a vízió azon kívül, hogy ez az ország egy „migránsmentes övezet” legyen? Szóval igaza van G. Fodor Gábornak: le kell hajtaniuk a jampigallért, sőt, le kell venni a kormánypárti pufimellényt, és el kell mondani végre, hogy mihez óhajtanak kezdeni. Ez maradt, más nem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.