Kopogtat a valóság

Mielőtt jót kacagnánk a szorult helyzetbe került Fideszen, ne feledjük: számukra valóban óriási a tét áprilisban.

Szerető Szabolcs
2018. 03. 04. 23:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy hét telt el a váratlan eredményt hozott hódmezővásárhelyi polgármester-választás óta, s ennyi idő elegendő volt ahhoz, hogy kirajzolódjon, milyen folyamatokat indított el Márki-Zay Péter meglepetésgyőzelme a magyar politikában. A közvélemény-kutatásokból, elemzők spekulációiból, propaganda-hadjáratokból és a politikai aktivistákat alkalmazó kormánymédia hírtorzításából gyúrt univerzum egyszerűen felkenődött a valóság betonfalára. A jó előre az április 8-i parlamenti választás főpróbájának elkeresztelt időközi megméretés rácáfolt a politikai erőviszonyokkal, az esélyekkel kapcsolatos eddigi tudásunkra, vagy legalábbis megkérdőjelezte azt.

A miniszterelnök egyik kedvenc újságírója szokta sűrűn emlegetni Cseh Tamás nyomán a család hosszú ideje elutazott, Valóság nevű nagybátyját. Most mintha ő kopogtatna az ajtón; kinek nem várt, féktelen örömet, kinek rég nem érzett, jeges riadalmat okozva. A valósággal régóta levelező viszonyt sem ápoló kormánysajtó meglepetésében előbb csak kereste a szavakat, majd egyes újságírói megpróbáltak alkalmazkodni az új helyzethez, szabadulni próbálva a túlhajszolt, olykor már paródiába hajló sorosozás kényszerétől. Ám hamar kiderült, hogy új, a magyar valóságra érdemben is reflektáló nyelvezet elsajátítására a választásig már nincs idő, de igény sem a kormányzást a gyurcsányi módszert tökélyre fejlesztő módon kommunikációval helyettesítő hatalmi központ részéről. És a Fidesz elkötelezett, a rossz hírektől elzárni igyekezett, kommunikációs zárlat alatt tartott táborát is csak megzavarnák mozgósítás közben az új üzenetek. Marad hát a migráció, az ország megvédése a választás tétjeként akkor is, ha az ördögnek sem akarják tömegek megrohamozni a kerítést, s az EU kvótaügyi erőlködése sem látszik eléggé félelmetesnek. Teljes félreértés új ellenségként az ENSZ felmutatása: a világszervezet fogatlan oroszlán, amelynek még egy jól ismert, kiplakátolható vezetője sincs, aki a felkorbácsolni igyekezett gyűlölet tárgya lehetne. Stop, Guterres?! – nos, ez viccnek is rossz.

Mielőtt azonban jót kacagnánk a szorult helyzetbe került Fideszen, ne feledjük: számukra valóban óriási a tét áprilisban. Nem tudom, mi az az ár, amit a hatalom megtartásáért már nem fizetnének meg, vagyis nem fizettetnének meg velünk. A várható fék nélküli, utánunk az özönvíz típusú osztogatáson túl nincs más eszközük, mint a migránsellenesség fokozása, az ellenzék revolverezése. A magyar valósághoz fűződő egykor szorosabb kapcsolatának emlékét felidézve Orbán Viktor rájött, hogy ha a kiszemelt ellenség nem hajlandó a látómezőbe lépni, akkor közelebb kell találni egyet. Ezért lettek lemigránsozva a Miskolcra költözött cigányok, akik megjelenése anno az elbaltázott Fészekrakó program keretében súlyos feszültséget gerjesztett. A kormányfő cinikus hatalomtechnikusként alighanem eleve számolt a kijelentését övező felháborodással. Ez már veszélyesebb terep, valódi konfliktusokkal, amelyeket az Orbán-kormány eddig tabusított, nem kezelt, most viszont az üst alatt fortyogó dühöt a saját céljaira hasznosítaná.

Az első öröm után Valóság nevű nagybátyjuk megjelenése az ellenzéket is zavarba hozhatja. Egyrészt annyiban igazuk van a kormánypártiaknak, hogy a Hódmezővásárhelyen történteket nem lehet egy az egyben az országra kivetíteni. Ennél mélyebb következtetés, hogy mostantól az ellenzék nem hivatkozhat arra: a Fidesz az általa kiokoskodott választási rendszerben, az ellenfelek számára telepített akadálypályán nem győzhető le. Nincs kibúvó, nincs hova menekülni a felelősség elől; a közhangulat fordulni látszik, a jelek szerint a választók kritikus tömege megfelelő ajánlat esetén kész lenne elsöpörni a 2010-ben létrejött centrális erőteret, véget vetve a Fidesz kormányzásának. Ma zárul a jelöltállítás: minden párt kapott valamilyen képet a közhangulatról, arról, hogy milyen eséllyel szállhatnak harcba az egyes körzetekben a jelöltjei. A valóság az ellenzék ajtaján is kopogtat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.