Kövér László költészete

A talajszinttől egyszer s mindenkorra elrugaszkodott Fidesz-rezsim leváltható és felszámolható-e?

Gazda Albert
2018. 03. 08. 23:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden idők legvilágvége-orientáltabb főfideszese, ahogy máskor, úgy a mostani, egyre dinamikusabban hömpölygő kampányban is átütő formában futballozik. Persze nem csupán Kövér Lászlónak, a csapat összes játékosának muszáj ezekben a napokban-hetekben odatennie magát. Száz százaléknál is többet kell teljesíteniük, ha ez egyáltalán lehetséges, úgy szakmailag, mint emberileg. Merthogy hatalmas a kihívás. Vannak azonban különbségek a Fidesz-futballisták között. Az egyik izzad, mint a ló, a másik sziporkázik. Az egyik bekkel önfeláldozóan, a másik akciózik szakadatlanul. Az egyik vizet hord, a másik gólokat vág. Kövér László a kaput támadja, ha teheti. Egyfajta befejező csatárként. Politikai-politikusi értelemben. Hogy kísérletei olykor a kapufát trafálják telibe, máskor meg taccsra mennek, mellékes. Lövésből lesz a gól, alapvető igazság ez a labdarúgásban. Is.

Orbán Viktor miniszterelnök kormányostul-mindenestül hozzálátott most az egész pályás letámadáshoz. A többiekkel vállvetve a géppuskaszavú Kövér László házelnök is fórumról fórumra siet, és mindenhol mond valamit, ami idézhető. Gödön is mekkorákat durrantak a petárdái szerda este! Az apraja nem fontos, de a nagyjából megtudhattuk: olyan puccs zajlik épp Európában, amilyet a bolsevikok csináltak száz éve; több már a muszlim diák Bécsben, mint az osztrák; jó, hogy Soros György nem bírt a vérével; a küzdelem akkor sem ér véget, ha azt a vénembert magához hívja a jóisten, hogy elbeszélgessen vele.

A világmegrontó aggastyán újabban és egymagában valóban nem tétel már. Az ellenségek száma egyre nő nélküle is. Az egyetlen igaz magyar kormány Soros, Brüsszel, a migránsok és a mégis veszélyessé emelkedett ellenzék után harcban áll az OLAF-fal, a diák tüntetőkkel, az ENSZ-szel, az E.ON-nal, a Facebookkal, Béccsel is. És nem végleges még a felvonulók mezőnye, az holtbiztos. (Hogy ki velünk, ha mindenki ellenünk? Szétszórt hajával, véres homlokával áll a viharban maga a magyar!) Közben a pluszos híreknek – hiába a szervezett Facebook-kommandók serénykedése – alig osztanak lapot a másik oldalon. Pedig hirtelen felütötte a fejét a téli rezsicsökkentés és a soron kívüli Erzsébet-utalványok csomagja is – igaz, emezeket frissebb hírek szerint nem biztos, hogy sikerül kipostázni a célcsoportoknak a választások előtt. S mindeközben a miniszterelnök úgy feszít, tárgyal, szónokol övéi – értsd: Lázár János, Rogán Antal meg a hasonszőrűek – között, mint Bruno Ganz, amikor még azt hitte, hogy bármikor jöhet és odacsaphat Steiner.

De ha nem jön, a háború után akkor sem lesz béke. Mostanra ugyanis biztossá vált, ami eddig sem volt titok: ez a csapat más műfajokban nincs otthon. Tiszta tragiparódia.

Nincs más hátra, észnél kell lenni. Kövér László állításával szemben ugyanis – „ha nem a Fidesz marad kormányon, akkor nem lesz többé Magyarország” – április nyolcadika tétje nem a poszt-posztmodern magasköltészet szféráiban, sokkal inkább a mindennapok világában található. A kérdés ez: a talajszinttől az összes jel szerint egyszer s mindenkorra elrugaszkodott Fidesz-rezsim leszavazható, leváltható, felszámolható-e. (Hát igen: egyre gyakrabban látszik úgy, hogy ők maguk is elhiszik azt a rengeteg rémséges blődséget, amit összehordanak. Korábban ez a legkevésbé sem sejlett valószínűnek.) Meg lehet ezt fogalmazni másképp is: nem az a tét, hogy lesz-e Magyarország, avagy április 9-re virradóra sajnos beköszönt a világvége. Az a tét, hogy milyen lesz Magyarország. Nem először mondjuk, és nem utoljára – mi is tudjuk, hogy ismétlés a meggyőződés anyja –: a legfontosabb, hogy a lehető legtöbb magyar választópolgár fejezze ki a hazánk karakterével és minőségével kapcsolatos álláspontját 4. hó 8-án. Prózai alapon, határozottan, érthetően.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.