Strómanvilág

Sokan néznek rossz szemmel a strómanvilágra, amelyet a polgári eszme álcája mögé bújt Fidesz-vezetés a hajdani támogatóik alapos megvezetésével felépített.

Csécsi László
2018. 03. 27. 22:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korrupcióval együtt lehet élni. Rengeteg rafinált gondolatmenet létezik, ami segíthet feloldani azt a kognitív disszonanciát, amit akkor érez az ember, ha a szívéhez közel álló politikai csoportosulásról derül ki, hogy a közös kasszából tömi a zsebét. – Miért, a szocik talán nem loptak? – Inkább ezek, mint azok! Az egyik kedvencem az az infantilis optimizmust sugárzó, képtelen érvelés, amellyel a nyilvánvalóan korrupt hatalom fenntartása mellett szokás kiállni: ezek már megszedték magukat. A történelem arra tanított bennünket, hogy csak az élhetetlen hülyék nem tömik meg a hasukat a fazék mellett. Ez a világ rendje.

Nekünk, közép-európaiaknak különösen nagy gyakorlatunk van az efféle önsorsrontó okoskodásban. Hallottunk ugyan arról, hogy vannak országok, ahol a közösség meglopása (pontosabban a lebukás) azonnali politikai fővesztéssel jár, de csak kevesen éltünk ilyen demokráciákban. Vagyis nem is olyan kevesen, de aki olyanban él, az nem nagyon vágyik vissza hozzánk. Meg amúgy is, a nyugat-európai politikusok sem feddhetetlenek. Ott is előfordul, hogy odatéved a hatalmon lévők keze, ahova nem szabadna. Ott is sikerül titokban tartani a mocskos ügyeket és a szépen kerekedő offshore számlákat. Mégis hiba lenne ebből azt a következtetést levonni, hogy minden hatalom korrupt, ezért a korrupció sokadrangú tényező akkor, amikor a következő négy év kormányáról döntünk.

A korrupciónak is vannak fokozatai. És ezek a szintek nemcsak az ellopott összegek nagyságában különböznek egymástól, hanem abban is, hogy miként működik az a rendszer, amely magánvagyonná alakítja az állami pénzeket. Úgy tűnik, amennyivel tehetségesebb a Fidesz-vezetés a korábban kormányzó balliberálisoknál, annyival hatékonyabb módszereket sikerült kidolgozniuk. Erkölcseikben azonban nem sokban különböznek.

Az elmúlt hetekben a lapunkban napvilágra került korrupciós, korrupciógyanús ügyek fogadtatása rengeteg tanulsággal szolgálhat a politikusok és a választók számára is. Például arról, hogy a visszaéléssel vádolt kormánytagok valóban büntetlenül lesöpörhetik-e magukról az efféle vádakat. Egyelőre úgy áll a dolog, hogy igen. Mindegy, milyen életszerűtlenek a fellengzősen elmondott ellenérvek, mindegy, milyen ingatag alapokon állnak, a lényeg az, hogy tagadni kell. Még akkor is, ha újabb és újabb terhelő bizonyítékok látnak napvilágot. A számonkéréstől egyelőre nem kell tartani, a lényeg az, hogy minden belesimuljon a végletekig lebutított kampánykommunikációba. A célegyenesben taposni kell a gázt, nincs helye hirtelen kormánymozdulatoknak.

A választók amúgy is megedződtek az elmúlt évek során. Az egymást érő korrupciós ügyek, a felfoghatatlan nagyságú pénzösszegek idővel összemosódtak egy nagy masszává. Ki tudja számon tartani, hogy melyik településen, milyen beruházásokon, mennyi pénz szivárgott el? Kilenc nulla fölött már alig lehet érzékelni a nagyságrendet. Loptak azok is, lopnak ezek is. Ennyi tanulság marad. Akik úgy gondolják, rendjén van, hogy az uniós pénzek jelentős része a miniszterelnök gyerekkori barátjánál landol, így az gyorsabban gazdagszik, mint Mark Zuckerberg Facebook-milliárdos, azoknak nehéz lenne olyan dokumentumokat mutatni, amelyek megingatnák őket a hitükben. Az ország lakóinak többsége azonban nem ennyire elvakult. Sokan néznek rossz szemmel a strómanvilágra, amelyet a polgári eszme álcája mögé bújt Fidesz-vezetés a hajdani támogatóik alapos megvezetésével felépített.

Hogy mennyien vannak az elégedetlenkedők, és hogy mikor telik be náluk a pohár, arról a közvélemény-kutatások készítői sem tudnak biztosat mondani. Elég, ha arra gondolunk, mennyire félresiklottak a méréseik Hódmezővásárhelyen. Április nyolcadikán viszont minden megváltozhat. A választók tudatják a Fidesz-vezetéssel, hogy ők sem tehetnek meg bármit büntetlenül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.