Svihákország visszavág

A szlovákok tudatában még élénken él a 90-es évek zűrös világa, az újszülött Szlovákiában elharapózó maffialeszámolások emléke.

Kuthi Áron
2018. 03. 05. 23:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor még kedélyes városi banketteken, kortesgyűléseken dőlt el egy-egy megye képviselete Pozsonyban vagy Pesten; amikor még pisztolypárbajjal lehetett helyretenni a személyes sértettséget, akkor született meg az elnevezés: svihákpátria. Trükkös, csipkelődő, életvidám kisnemesekről szólt az élet Sárosban, Zemplénben, a Szepességben, ahol a hazaiak közül illett feleséget választani, és átkot bocsátott a család arra a merész fiúra, aki távolról szerzett menyasszonyt. Egyszóval évszázadokig háborítatlanul zajlott az élet Felső-Magyarországon, annak is a keleti felében, amely mindig egy kicsit el volt maradva a fejlődésben, el volt feledve a pesti nagypolitikában, de érdekes módon mindenki pont ezért a bájáért szerette ezt a vidéket.

Hogy egyes olasz állampolgárok hogy éreztek rá a svihákpátria bukolikus világának vonzerejére a 90-es években, rejtély, tény, hogy Tőketerebesen, Nagymihályban tekintélyes luxusrezidenciák nőnek ki a földből, tágas garázsokból szól a Ferrari motorbőgése, szivarfüstbe burkolózó, középkorú dzsigolók viszkizgetnek wellnessfürdőkben. Biogázerőművek telepítésére és biogazdaság üzemeltetésére felvett uniós támogatásból lehet így élni, mit sem tudva a környező mikrokozmosz, alias keményen dolgozó szlovák kisemberek átlagfizetéséről.

A szlovákok tudatában még élénken él a 90-es évek zűrös világa, az újszülött Szlovákiában elharapózó maffialeszámolások, a rendőrség tehetetlenségének, az ügyészség kapitális melléfogásainak emléke. Az akkori alvilág és a politika között meglévő szálakat csak a vak nem látta, és tessék, két évtized elmúltával, ha lehet, még mélyebb pöcegödörbe kell betekinteni. Ami röpke tíz nap eseményeinek hihetetlen töménységű lefolyásából kiderült, az az, hogy a pozsonyi kormánynak a semminél is kevesebb fogalma van arról, mi történik Kassán túl, az Európai Unió külső határvidékét jelentő Zemplénben, Ungban, Abaúj-Tornában, hogy maradjunk a történelmi helyrajznál. És ha Pozsonyban nem tudják, honnan tudná az uniós pénzek költését vizslató, talán nem eléggé erős jogosítványokkal felszerelt Európai Csalás Elleni Hivatal, más néven OLAF. A múlt heti, az olasz üzletembereket összefogdosó házkutatásos akció arra talán jó volt, hogy az állam – a lakosság megnyugtatása érdekében – megvillantsa gyors reagálási képességét akkor, ha már tényleg ég a ház teteje; viszont az olaszok máris szabadlábon vannak. Ám Ján Kuciak újságíró gyilkosairól, az indítékokról, az utolsó cikkében említett visszaélésekről, korrupt üzelmekről, a maffiamódszerekkel kiépített kapcsolati hálókról semmivel sem tudni többet. Arra, amit az Aktuality.sk oknyomozója leírt, a Fico-kormánynak nincsenek válaszai, és még csak nem is próbál semmilyen hihető narratívát eladni. Pedig a kérdések már-már bedöntik a kabinet ajtaját, az ellenzék kiabálása abszolút jogos, a szociáldemokrata–népnemzeti–technokrata (Smer–Szlovák Nemzeti Párt–Híd-Most) koalíció az eddigi legnagyobb erőpróbának kitéve zuhant bele a márciusba. A válaszok, azok hiányoznak nagyon. Kár szépíteni, Robert Ficót sarokba szorította saját maga építette rendszere. Tragikus spirálba kerül a Smer, ha a már mindenütt korrupciót szimatoló emberek bizalmát legalább minimálisan nem tudja visszaállítani. Nála nagyobb slamasztikában csak a belügyminiszter van; lehet, hogy már csak napokig marad a posztján. Fico eltaktikázta magát, méghozzá tétlenségével. Azzal, hogy hagyta nagyra nőni azt a szép polipot, melynek karjai Kuciak és más újságírók cikkéből tudhatóan rendőrfőnöktől bírón át az uniós agrárkifizetési ügynökségig sok-sok kulcspozícióig elérnek. Az pedig már csak hab a tortán, hogy e mögött épp a calabriai maffia áll.

Abból, hogy tíz, Smer-kormányzással eltöltött év után ilyen rondán borul ki a bili, Ficónak már nem csak a tanulságot kellene levonnia. A szlovák miniszterelnököt mindezért személyi felelősség is terheli.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.