Nullaszázalékos béremelés lehet a BKV-nál

Mindig rossz volt a helyzet, de ennyire talán még sosem – kommentálták a kilátásokat szakszervezeti források.

Forrás: világgazdaság2021. 02. 12. 13:06
KARÁCSONY Gergely; BOLLA Tibor
A BKV dolgozói túl sok jóra nem számíthatnak Karácsonytól és csapatától Fotó: Balogh Zoltán Forrás: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kertelt a BKV vezérigazgatója, Bolla Tibor a menedzsment és a szakszervezetek közti első, csütörtöki bértárgyaláson. A Skype-on megtartott plenáris ülésen a Világgazdaság információi szerint közölte, hogy

mivel sem a cégnek, sem a BKK-nak, sem pedig a fővárosnak nincs forrása erre a célra, semmiféle fizetésemelésre nem lát lehetőséget 2021-ben a tömegközlekedésben dolgozók részére.

A budapesti vállalat ajánlata a bérfejlesztés mértékére ennek megfelelően nulla százalék, amelyet a dolgozói érdekképviseletek egyöntetűen elutasítottak. A vezérigazgató rövid távon nem lát esélyt az előrelépésre, ezért nem is akarta húzni az időt azzal, hogy nem mond konkrét mértéket a jövedelmi szint alakulása kapcsán.

– Mindig rossz volt a helyzet, de ennyire talán még sosem

– kommentálták a kilátásokat a Világgazdaság szakszervezeti forrásai.

A BKV dolgozói túl sok jóra nem számíthatnak Karácsonytól és csapatától
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Szerintük a munkaerő megtartása miatt az a minimum, hogy a reálbérek vásárlóerejét megőrzi a BKV. Nem biztos, hogy ez elegendő lesz: úgy tudjuk, az állami közlekedési szférában (MÁV–Volán) 5-6 százalékos bérfejlesztésre lehet esély, ami további kafetériaelemekkel egészülne ki. Ezt legalább megközelítő emelésre lenne szükség ahhoz, hogy a fluktuáció ne gyorsuljon fel a fővárosi cégnél, és a szakszervezetek is alkuképesnek értékeljék az ajánlatot.

Mindez nem kevés fedezetet igényel, a BKV 2020-as bruttó bérköltsége 75 milliárd forint volt, vagyis egyszázaléknyi bérnövelés 750 millió forintba kerül.

Fotó: Világgazdaság/grafikon

A munkavállalói érdekképviseleti oldal, a BKSZSZ, az EKSZ és a VTDSZSZ kilátásba helyezte:

ha nem mutatkozik enyhülés a munkáltatói-tulajdonosi részről, kényszerítő lépéseket is készek alkalmazni.

A BKV-s bértárgyalások jellemzően minden évben feszülten alakulnak, de a feleknek az utóbbi időszakban végül rendre sikerült elfogadható alkut kötniük. Tavaly a személyi alapbér 10, két éve 8 százalékos fejlesztéséről született megállapodás. Tény azonban, hogy ilyen alacsony szintről, nulla százalékról már rég nem indult az egyezkedés.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.