A jövő cégvezetése – felhőbe költöztetett cégek

Ha azt mondjuk, hogy bármelyik magyar cég számára tudunk ajánlani egy olyan megbízható, rugalmas megoldást, amellyel a Forma–1-es csapatok vagy a New York-i bankok is dolgoznak, és a felhőbe költözéssel új szintre emelheti vállalkozását, bizonyára sokan csalást sejtenek a háttérben. Pedig nem állítunk valótlant, mindössze azokról a felhőmegoldásokról beszélünk, amelyek már évek óta itt vannak velünk, csak eddig kevesen aknázták ki előnyeit.

Forrás: VG.HU2020. 11. 10. 14:44
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pandémia a felhőbe költözésben is új távlatot nyitott: a távmunka berobbanásával sok cég döntött a megújulás mellett, és lépett egy hatékonyabb, átláthatóbb, jobb jövő felé. Cikksorozata második részében azt mutatja be a vg.hu, hogy a széles körben elérhető világszintű technológia hogyan egyszerűsítheti a folyamatokat, és spórolhat pénzt minden olyan vállalkozás számára, amely nyitott a változásokra.

Akik a cikksorozat első részéről lemaradtak, azoknak először egy kis visszatekintés: a felhőtechnológia alapja, hogy az adatokat távoli szerverparkokban tároljuk és menedzseljük, hogy a biztonság mellett egy sor olyan szolgáltatást és applikációt nyerünk, amelyeket aztán konkrét üzleti értékre válthatunk. A terület hátterének megismertetésében a felhőmegoldásokat közvetítő magyar vállalkozás, a Kvazar.cloud szakértői voltak a Világgazdaság segítségére.

Fotó: Pexels

Hogy nem a levegőbe beszélünk, azt a Rackspace Hosting egy korábbi kutatása is alátámasztja. Az amerikai és brit piacon végzett felmérés szerint a felhőszolgáltatásokat bevezető vállalkozások 88 százaléka képes volt nagyobb összegek megtakarítására. A megkérdezett vállalkozások 56 százaléka azonnali profitemelkedést ért el, 60 százalékuk pedig az informatikai háttércsapatát tudta úgy átszervezni, hogy kevesebb karbantartási feladatuk legyen, és a szakembereket arra sarkallták, hogy inkább az üzletszerzést és a bevételnövekedést támogassák a felhőtechnológia továbbépítésével - írja a vg.hu.

Elöregedő hardverek helyett a legmodernebb szoftverek

Az első kézenfekvő terület, ahol a felhőbe költözés költséget takarít meg, az a hardverpark üzemeltetése és maga a bekerülési költség. A magyar vállalkozások jellemzően nyolc-tíz évente cserélik hardverparkjukat: mondani sem kell, mekkora idő az informatikában ez, és mennyire rossz hatással van az üzletre az elöregedő informatikai háttér. Ha valaki a megújulás mellett dönt (akár kényszerből, akár versenyképesség-növelés miatt), akkor két modell közül választhat. Az új hardverpark beszerzése és beszerelése egy egyszeri, nagy összegű beruházás, vagyis a capex modell. Ebbe beletartoznak a licencek, saját adattárolók, routerek, szerverek és egy sor egyéb fizikai eszköz.

A végösszeg a konfigurációtól függ, de még egy öt-tíz fős vállalkozás esetében is több millió forintra rúgnak a költségek. Aztán ezeket fenn is kell tartani, frissíteni, és egy idő múlva újra lecserélni. Ezzel szemben, ha felhős megoldásokban gondolkodunk, akkor legyen bármekkora a cégünk, egy nagyvállalati szintű informatikai rendszert kapunk. Rugalmasan tervezhető, a fejlesztési kiadásokkal hosszabb időre szétterített működési költségként elszámolható opex modellel. Leegyszerűsítve: egy magyar kisvállalkozás is ugyanazokat a felhőalapú megoldásokat kapja meg, mint a bevezetőben említett Forma–1-es csapat vagy New York-i bank – a nagy hardverigényű első lehetőségnél tízszer olcsóbban.

alacsonyabb fenntartási költségek

A második terület, ahol egy magyar kkv kézzelfoghatóan pénzt takaríthat meg a felhőbe költözéssel, az a munkaerő és a fenntartási költségek. Mivel a felhőmegoldások jellemzően automatikusan frissülnek a szolgáltató által, a rendszergazdai feladatok is jelentősen egyszerűsödnek. A rutinszerű karbantartásokat elegendő lesz évente elvégezni, és vége lesz azoknak a bosszantó hibáknak is, amelyek eddig megkeserítették a vállalkozás életét (pl. lejárt licencek, leálló e-mail-fiókok, kellemetlen adatvesztések).

villámgyorsan hozzászoknak és megszeretik

A felhőmegoldások egyik legnagyobb előnye az, hogy hihetetlenül gyorsan lehet átállni rá. A teljes hardverpark lecserélése akár heteket, sőt hónapokat is igénybe vehet, mire a rendszer készen áll, és újra teljes gőzzel düböröghet az üzlet. A felhő esetében ez az idő lényegesen kevesebb. A felhasználóbarát felület miatt a munkatársak is villámgyorsan hozzászoknak, és könnyen kezelik az új alkalmazásokat (Teams, OneDrive stb.). Mindemellett a távmunka terjedésével a felhő megadja azt is, amire minden munkáltató vágyik: a kollégák bármikor, bárhonnan biztonságosan és menedzselt módon dolgozhatnak a projekteken.

A rendszer további előnyeiért olvassa el a teljes cikket a Világgazdaság oldalán.

Korábban arról írtunk, hogy új jutalomprogramot vezet be egy amerikai vállalat. A Flex Rewards jelenleg még a kezdeti szakaszban van, de az összes sofőrjük számára bevezetésre kerül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.