Barátaink vagy ellenségeink az energiaitalok?

Az Európai Bizottság megpróbálja tisztázni az energiaitalokkal kapcsolatos tévhiteket. A kutatás során kiderülhet, mennyi az a naponta elfogyasztott koffeinmennyiség, amely még nem aggályos az emberek egyes csoportjainak egészsége szempontjából – írja a Világgazdaság.

Forrás: világgazdaság2020. 11. 11. 21:34
null
Pontosan tisztázni kell, milyen hatást gyakorol szervezetünkre az energiaital Fotó: Czeglédi Zsolt Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság nekikezdett az energiaitalokkal kapcsolatos tévhitek tisztázásának: felkérte az EFSA Diétás Termékek, Táplálkozás és Allergiák Tudományos Testületét (NDA), hogy adjon tudományos szakvéleményt az energiaital egyik fő összetevőjének biztonságos fogyasztásával kapcsolatban – adta hírül szerdán a Magyar Energiaital Szövetség.

A kutatóknak javaslatot kellett adniuk az egyszeri és az összes forrásból származó napi koffeinfogyasztás olyan mértékére, amelynek egyes személyekre, valamint a személyek meghatározott célcsoportjára vonatkozóan nincsenek az egészségre ártalmas hatásai.

Pontosan tisztázni kell, milyen hatást gyakorol szervezetünkre az energiaital
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A közleményből kiderült, hogy a szakértői javaslat 66 531 résztvevő adataira épül, és megállapítja, hogy egy egészséges felnőtt esetében 200 mg-nál nem nagyobb egyszeri koffeinadag, ami nagyjából két csésze presszókávéban vagy két doboz (2×250 ml) energiaitalban lévő koffeinmennyiség, nem támaszt biztonsági kockázatot.

Ugyanez mondható el a napi összes forrásból származó, 400 mg-ot nem meghaladó koffeinfogyasztás esetén is, ami öt csésze presszókávéban vagy öt doboz energiaitalban lévő koffein mennyisége.

Az eredeti cikk a Világgazdaság online felületére kattintva érhető el.

Véletlenül se hagyjuk A gyerekeknek, hogy energiaitalt igyanak!

Az elmúlt években nemegyszer találkozhattunk olyan hírekkel, miszerint több gyermek is rosszul lett az energiaitaloktól. Erre lehetne azt mondani, hogy csupán azért történhetett meg, mert a gyerekek nem tartottak mértéket. De valóban ez a helyzet? Kreisz Andrea dietetikus válaszol.

NEM A GYEREKEKNEK KÉSZÜLNEK!

Láttunk már olyat, hogy a gyerek az XL-es kivitelű dobozt szorongatja (nem is beszélve az energiashotokról, amelyek ártatlanul kis adagnak tűnnek, ám ugyanannyi koffeintartalommal), de azt ki kell hangsúlyozni, hogy az energiaitalok sem kis, sem nagy kiszerelésben nem nekik készülnek, fogyasztásuk nem javasolt számukra! Az energiaitalok fő serkentő hatóanyaga a koffein, ami a központi idegrendszert stimuláló szer, többek között javítja az agyi vérkeringést, csökkenti a fáradtságot, fokozza az éberséget. A koffein az energiaitalokban lévő egyéb anyagokkal kölcsönhatásba is léphet, ami a vérnyomásra és a szívritmusra lehet kedvezőtlen hatással. Ezek az italok általában sok cukrot is tartalmaznak, ami az elhízás egyik kockázati tényezője, hiszen csak üres kalóriát viszünk be vele, értékes tápanyagot nem.

AZ ENERGIAITALOK NEM ADNAK ENERGIÁT

A koffeintartalmú italok fogyasztásának célja elsősorban a fáradtság elfedése. A koffein elfoglalja a helyet az adenozin nevű anyag elől (de ezáltal elősegíti az adrenalin termelődését), ami nyugtató hatású, felszaporodásával arányosan egyre fáradtabbnak érezzük magunkat. Az adenozin azonban tovább termelődik, felszaporodik a nap folyamán, így amikor a koffein hatása elmúlik, erősebben tör ránk a fáradtságérzet, mint korábban. A rendszeres koffeinfogyasztás kezdetben valóban felpörget, de hosszú távon már ahhoz kell, hogy egyáltalán „alapjáraton” működni tudjunk. Tehát az energiaitalok nem adnak pluszenergiát, csupán „elhitetik” velünk, hogy még van.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.