Bortermelés tekintetében az élvonalban helyezkedik el hazánk

Magyarország az Európai Unió hatodik legnagyobb bortermelője volt a tavalyi évben, míg a területarányos termelékenysége az ötödik volt az uniós rangsorban – írja az Eurostat friss felmérése alapján a Világgazdaság.

Forrás: Világgazdaság2020. 11. 19. 17:51
null
Bortermelés szempontjából előnyős helyzetben van hazánk Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió statisztikai hivatala a héten már publikálta tagállamainak mezőgazdasági teljesítményére vonatkozó adatait a tavalyi év alapján. Azonban csütörtökön elmélyedve a bortermelés témájában vette górcső alá a hivatal az európai országokat.

A felmérés alapján az európai országokban összesen 16 milliárd liter bort termeltek meg a 2019-es évben.

Az unióban Magyarországon termelték a hatodik legtöbb bort 358 millió literrel.

Ezzel hazánk Németország(705 millió liter) és Görögország(124 millió liter) között helyezkedett el.

Európában és egyúttal a világon is 5,5 milliárd literrel a vitathatatlan bortermelési bajnok Olaszország volt 2019-ben. A sorban utánuk az unió országai közül nem nagy meglepetésre az ezüstérmes Spanyolország(4,3 milliárd liter), majd a harmadik helyezett Franciaország(3,4 milliárd liter) következik.

Bortermelés szempontjából előnyős helyzetben van hazánk
Fotó: Pexels

Azonban mezőgazdasági adatok lévén mindenképpen érdekes a tagállamok teljesítményét területarányukban is megvizsgálni. A következő diagramon az látható, hogy átlagosan hány liter bort termeltek egy négyzetkilométeren az adott ország teljes területével számolva.

Az adatokból az látszik, hogy Magyarországon több mint 3850 liter bort állítottak elő területarányosan, így hazánkban volt az ötödik legtermékenyebb a bortermelés a tavalyi évben.

Ezzel az aránnyal már megelőzzük Németországot(1970 liter), és beérhető távlatba kerül Franciaország(6120 liter) termelékenysége is.

Ezzel párhuzamosan az Európai Unió tagjai több mint 7,1 milliárd liter bort exportáltak 2019-ben ebben a tekintetben a csúcstartók szintén:

  • Olaszország volt 1,1 milliárd literrel,
  • utána következik 800 millió literrel Franciaország,
  • és harmadik helyen pedig Spanyolország 700 millió literes piaci részesedéssel.
  • A teljes cikket IDE KATTINTVA érheti el.

    Borászati beruházási támogatási program indul

    A közlemény szerint Feldman Zsolt, a tárca mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a támogatás céljai között említette, hogy hozzájáruljon a borászati üzemek szőlőfeldolgozó, borkészítési vagy palackozási infrastruktúrájának fejlesztéséhez, valamint versenyképességük növeléséhez.

    A támogatás – bizonyos feltételek teljesülése esetén – a 2020-ban már megvalósított, illetve a jövőben megvalósuló beruházásokra is igényelhető. A kérelmeket a Magyar Államkincstár erre a célra kialakított elektronikus felületén kell benyújtani.

    Az államtitkár ismertette: a már megvalósult beszerzésekre akkor vehető igénybe a támogatás, ha a borászati gép gyártási ideje a kifizetési kérelem benyújtásakor nem haladta meg a két évet, vagy a borászati gépet első alkalommal 2020. január 1-je után helyezték üzembe, illetve a borászati gépet a rendelet kihirdetése előtt vásárolták. A már megvalósult beszerzéseknél megegyezik a kifizetési kérelem és támogatási kérelem, amely 2020. november 30-a és december 21-e között nyújtható be.

    Tovább

     

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.