Két részletben pótolja az állam a települések kieső bevételét

A 25 ezer fő alatti települések a kieső iparűzési adónak megfelelő mértékű támogatást kaphatnának.

Forrás: VG.HU2021. 01. 18. 15:14
null
Schmidt Jenő derűlátó az egyeztetések után Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet értelmében a 25 ezer fő alatti települések a kieső iparűzési adónak megfelelő mértékű támogatást kaphatnának. Az indoklás szerint

ez a kiesés jelentős hiányt okoz a települési önkormányzatoknak, amelyekre a járványhelyzet miatt még több feladat és hozzá kapcsolódó kiadás hárul.

Mint emlékezetes, a kis- és középvállalkozások helyi iparűzési adóját idén a felére csökkentette a kormány arra hivatkozva, hogy a kkv-k foglalkoztatják a legtöbb dolgozót, és a járvány idején a kisvállalkozások a legsérülékenyebbek.

Ez a döntés az önkormányzatok körében enyhén szólva sem aratott osztatlan sikert.

A nagyjából 150 milliárd forintnyi bevételkiesést azonban a települések zöménél a központi költségvetés terhére kompenzálja az állam,

ahogyan erről már korábban is szó esett. A kormányrendelet szerint a 25 ezer fő alatti települések a kieső iparűzési adónak megfelelő mértékű támogatást kaphatnak. A kormányrendeletben foglaltak szerint a jogosult települési önkormányzatoknak a támogatást két egyenlő összegben folyósítják majd a központi költségvetésből, az első felét legkésőbb idén júniusban, a másik felét pedig októberben.

Ez az intézkedés több mint 3100 települést érint, hiszen alig 70 város lélekszáma haladja meg a 25 ezret

– mondta a Világgazdaságnak Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke.

A támogatás azonban nem automatikus, azt az önkormányzatoknak igényelniük kell.

A helyi iparűzési adó bevallásának március 15. a határideje, és ebből az önkormányzatok általában május–júniusban kapják meg a bevételt. Idén viszont a szokásos időben csak annak a felét, a kieső rész után igényelt támogatás 50 százalékát kaphatják meg az első fél év végéig, a támogatás másik fele pedig októberig kerül az önkormányzatok számlájára.

A TÖOSZ elnöke szerint emiatt nagyjából 300-400 településnek lehet likviditási problémája, amit folyószámlahitellel hidalhat át, vagy pedig a Belügyminisztériumhoz fordulhat támogatásért.

Az előbbi nem kormányengedély-köteles, viszont elég költséges – jegyezte meg.

Schmidt Jenő szerint a helyi iparűzési adó csökkentésénél érdemes lett volna az önkormányzatok adóerő-képességét is megvizsgálni. Úgy véli, a fennmaradó hetven 25 ezer főnél népesebb város vélhetően kaphat majd egyéni támogatást, de csak abban az esetben, ha az elsődleges kötelező feladatok ellátását forráshiány miatt nem tudja teljesíteni.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.