A világsajtót nem rázta meg a budapesti vizes vb

Az amerikai lapok mellőzik a vezető úszóanyagokat, pedig versenyzőik óriásit mentek. A visszavonuló Lacourt a Duna Arénát méltatta.

Gabay Balázs
2017. 07. 31. 7:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszú Katinka többször elmondta a vizes világbajnokság utolsó napján, hogy külföldi úszótársai közül jó néhányan nem feltétlenül vártak sokat a magyar eseménytől, de a szervezés és a helyszíni tapasztalatok láttán leesett az álluk, nem tudtak betelni a kiszolgálással és a remek hangulattal. Körbenéztünk a nagyobb lapoknál, ők hogyan emlékeztek meg a vasárnap este véget érő világversenyről.

A Swimswam úszóportál  szigorúan a szakmai elemzésekre összpontosított végig, és az utolsó nap sem tett másképp. Hosszú Katinkát kiemelték mint a női úszót, aki először nyert világbajnokságot hazájában, ráadásul két aranyat (200 méter, 400 méter vegyes) is bezsebelt. A Kozma Dominik – Bohus Richárd – Gyurta Dániel – Milák Kristóf összeállítású 4×100-as férfivegyesváltó kapcsán Milákot és Kozmát dicsérték, miattuk úgy gondolják, hogy Magyarország a továbbiakban is rendkívül sikeres lesz majd úszásban. Persze nem csak miattuk.

A BBC sajátjaival foglalkozik, a 4×100-as férfivegyesváltójuk nagyot ment, természetesen itt is a mellúszókirály Adam Peaty volt a sztár, nélküle nem lett volna meg az ezüstérem a briteknek, akik javítani akarnak. Nem mellesleg például Peaty 100 méter mellen elsőként a Földön le akar menni 57 másodperc alá. Bátor szavak.

A The Guardian sportrovata a BBC-hez hasonlóan elsősorban krikettel, futballal, kerékpárral foglalkozik hétfőn, a vizes világbajnokság kapcsán pedig az amerikaiak elképesztő teljesítményével, közülük is leginkább Caeleb Dresselével.

A 20 éves egyetemi tanuló utolérte Michael Phelpst az egy vb-n megszerzett aranyak számában, hetet gyűjtött Budapesten.

A legendás úszó ezt 2007-ben Melbourne-ben teljesítette.

Phelps értékelte a nagyszerű teljesítményeket: az ő egykori edzőjénél pallérozódó Chase Kaliszról és persze Dresselről is posztolt az Instagramen a vb idején. 

A The New York Times netes kiadása nemhogy a címlapon, még a sportoldalon is alig foglalkozik a vizes vb-vel, pedig az Egyesült Államok negyvenhat éremmel – huszonegy arannyal, tizenkét ezüsttel, tizenhárom bronzzal – toronymagasan zárt az éremtábla élén. Dressel különleges teljesítményével, hét aranyával és Phelps – 100 méter pillangós – vb-rekordjának megközelítésével (4 századon múlt) törődnek. Katie Ledecky öt aranya is megér egy mondatot náluk.

A brit The Independent vagy éppen a USA Today netes kiadása, írd és mondd, egyetlen szót sem ejt sportrovatában a vasárnap véget ért vb-ről, utóbbi kizárólag baseballal és amerikaifutballal foglalkozik.

Az LA Times említés szintjén ír Dressel hét aranyáról és Phelps vb-rekordjának megdöntéséről. A cikkben szólnak Hosszú Katinkáról, akinek a 400 méter vegyesen elért győzelmét követően ria-riázni kezdett a közönség, az úszó pedig magyar zászlóval a hátán köszönte meg az ovációt.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung súlyos kritikát fogalmaz meg a német úszók kapcsán, akik mindössze két ezüstöt és egy bronzot hoztak össze a nyolcvankétmilliós országnak. A lap előveszi Henning Lambertz szövetségi kapitányt, és súlyos úszóválságról ír.

A Welt csatlakozik, a 200 méter vegyesen ezüstös Franziska Hentkét emelik ki egyedül, no meg az úszóival vitában álló szövetségi kapitányt. Thomas Rupprecht korábbi világbajnok úgy látja, a cél, vagyis az úszóvilág öt legjobb nemzete közé visszahozni Németországot a tokiói olimpiára, teljesen kilátástalan.

A L’Équipe francia sportnapilap természetesen Camille Lacourt-ra hegyezi ki a vizes vb lezárását. Az 50 méter háton aranyérmes világklasszis már az olimpia előtt a visszavonuláson törte a fejét, de Budapestre még eljött, itt akarta lezárni a pályafutását. A lapnak adott interjújában erről beszél, no meg arról is, hogy a dobogó tetején állva élete egyik legszebb Marseillaise-ét hallgatta, és leperegtek előtte pályája legszebb pillanatai. Mint elmondta, az edzések nem fognak hiányozni neki, de a versenyek okozta adrenalinlöketek mindenképp. A Duna Arénában tapasztalt atmoszférát pezsgő hangulatnak nevezte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.