Melbourne visszatért: ismét a döntőben babráltak ki velünk a horvátok

0-4-gyel kezdtünk, és bár felálltunk, a horvátok a végén mentálisan erősebbnek bizonyultak a fináléban. Vb-ezüstérmes Magyarország.

Gabay Balázs
2017. 07. 29. 19:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Szerintem az arany és az ezüst között hat-hét különbség hely van” – mondta néhány évvel ezelőtt Csapó Gábor, aki 1973-ban világbajnoki aranyérmet szerzett a Faragó-féle legénységgel. Vélhetőleg a mostani magyar válogatott tagjai is hasonlóan gondolkodnak, főképp, hogy tudhatták, ilyen könnyű ágon soha többé nem fognak világbajnoki döntőig menetelni. Az ausztrálok és a franciák elleni könnyű győzelemmel és az olaszok elleni döntetlennel a negyeddöntőben az oroszokat kaptuk, a meccs nem volt több ujjgyakorlatnál. Az elődöntőben a görögök már kicsit megizzasztották a mieinket, de Szerbia, Montenegró, Horvátország sehol – eddig.

A horvátok az utóbbi évek világversenyein rendre bronz- vagy ezüstérmet szereztek, Londonban olimpiai bajnokok voltak, most pedig a szerbeket verték ki az elődöntőben: 2010 óta nem volt arra példa, hogy komoly világversenyen legyőzzék őket. Bombaformában érkeztek meg a fináléba.

Ha azt gondoltuk, hogy a Montenegró elleni hidegrázós riói kezdést többé nem fogjuk látni, csalódnunk kellett. Sukno, Loncar, Jokovic, Macan: ismerjük őket, Jokovicot és Suknót a mieink ki is emelték a meccs előtt, mint a horvát támasádok két agyféltekéje, mégis betaláltak a kapunkba. Ráadásul kétszer olyan gyerekes helyezkedési hibákat követően, hogy leesett az ember álla. A sokkból Vámos bombája és Török Béla (!) suhintása ébresztette a csapatot, a védekezésünket sínre tette Märcz időkérése, ennek köszönhetően a második negyedet megnyertük.

Igazából ekkor mindenki abban reménykedett, hogy Märcz Tamás elővesz valamit, amit a januári Volvo-kupás bemutatkozásakor láttunk – 1-6-ról 9-7. És majdnem így is lett. Erdélyi góljával már csak egy volt a különbség, sőt a vb üdvöskéjének kikiáltott Manhercz találatával felálltunk 0-4-ről.

A felzárkózást követően azonban elpártolt tőlünk a szerencse, és két blokkról is a kapuba perdült a labda, sőt Sukno megcsillogtatta a jobbkezét, és ezzel a negyedik negyedben újra elhúzott hárommal (4-7) a Jug Dubrovnikon alapuló horvát csapat. Bijac kapus – szintén Jug – ott folytatta, ahol a Bajnokok Ligája hatos döntőjében abbahagyta, sorra húzta le a lövéseket.

Előnyből mindössze egyszer sikerült betalálnunk, Vámost azonban ez nem zavarta: második és harmadik góljával egy gólra zárkóztatta a házigazdát, 6-7-nél majdnem bekövetkezett, amit Decker Ádám a meccs előtt megjósolt, és a hangrobbanás következtében kis híján elsüllyedt a Margitsziget.

Sandro Sukno viszont nem szereti a hangoskodást, elcsendesítette a magyar drukkereket újabb góljával (ez volt a 16., csakúgy, mint Vámosnak). Másfél perccel a vége előtt utolsó esélyünk nyílt a fordításra, de más nem merte elvállalni, csak Vámos, viszont neki sem mehet be minden – fölé pattintott. A végén még ellabdázgattak a horvátok, mi kaptunk egy kontrát, Hárait meg kiküldték pirossal.

A 2007-es melbourne-i finálé megismételte önmagát: Horvátország újra a fináléban szúrt ki velünk. Vámosék rémálma pedig valóra vált, amíg 2014-ben a szerb, most a horvát zászló úszott a Hajós vizében, míg a vendégszurkolók a kakasülőn a boldogságban.

Magyarország–Horvátország 6-8. Magyarország vb-ezüstérmes.

A mérkőzés után az érmek mellett a legnagyszerűbb játékosoknak járó díjakat is kiosztották. A vb legértékesebb játékosa Vámos Márton lett, a legjobb kapus Nagy Viktor, a legjobb center a horvát Luka Loncar. Az all star válogatott a következőképpen néz ki (az előző két játékos mellett): Francesco di Fulvio, Ioannis Funtulisz, Andrija Prlainovics, Sandro Sukno, Vámos Márton.

A játékosok reakciói

Vizes világbajnokság, vízilabda, férfiak, döntő
Magyarország–Horvátország 6-8 (0-4, 2-0, 2-2, 2-2)
Vezette: Alexandrescu (román), Severo (olasz)
Gól emberelőnyből: 3/8, ill. 3/6

Magyarország: Nagy V. – Vámos 3, Hosnyánszky, Gór-Nagy, Erdélyi 1, Varga Dénes, Mezei. Csere: Török 1, Manhercz 1, Zalánki, Decker Á., Hárai. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás.

Horvátország: Bijac – Loncar 1, Jokovic 1, Buljabasic, Sukno 3, Setka, Garcia 2. Csere: Macan 1, Fatovic, Vukicevic, Buslje, Krapic. Szövetségi kapitány: Ivica Tucak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.