Vámos: Puhán mentünk bele a mérkőzésbe

A vb legjobbjának választott balkezes odaadná MVP-címét az aranyért. Varga Dénes papírformáról beszél. Interjúk.

Radványi Benedek
2017. 07. 29. 21:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosnyánszky Norbert minden valószínűség szerint az utolsó mérkőzését játszotta a magyar válogatottban, olimpiai és világbajnokként, illetve a szombat este nyomán Eb-ezüstérmesként állt a mikrofonerdő elé a vegyes zónában. – Köszönöm mindenkinek, köszönöm a csapattársaimnak, szerintem egy nagyon szép eredményt értünk el. Minden döntő más, most sikerült feljönnünk 0-4-ről, aztán kaptunk két szerencsétlen gólt. Még tart egy pár órát ez a torna, szeretném kiélvezni, hogy itt vagyok, más kérdések egyelőre nem foglalkoztatnak – elemzett a klasszis rosszkéz oldali lövő, egyben kitért a jövőjét firtató kérdések elől. – Abszolút nagy élmény volt ez a világbajnokság – tette hozzá.

Varga Dénes papírformáról beszélt az interjúzónában. – Annak ellenére örülök ennek az ezüstéremnek, hogy fáj az elveszített döntő. Nagy bravúrnak tartom, hogy eljutottunk idáig, sikerült kiharcolnunk a csoportelsőséget, még ha gólkülönbséggel is, de így egy könnyebb ágra kerülve, az elődöntőben a görögöket megverve a fináléba jutottunk. Bár nem múlott sokon, most kevesek voltunk, és talán papírformának mondható, hogy végül a horvátok nyertek.

Elmondta, hogy meglepetést nem okozott a horvát csapat, de amikor a jó játékosaik hozzák magukat, nagyon nehéz őket legyőzni. – Ha visszatekintek arra, hogy miként jöttünk vissza ebbe a meccsbe, nem tudtunk volna többet beletenni lélektanilag vagy akárhogyan. Az is lehet, hogy a tét egy kicsit nyomott minket, de afelől nem volt kétségem, hogy ledolgozzuk az elején összeszedett hátrányt. A 0-4-ről való visszakapaszkodás ugyanakkor állítása szerint nagyon sokat kivett.

– Ők is ugyanúgy kaptak négy gólt zsinórban, mint mi az elején, csak mi rövidebb idő alatt, és végül egy szerencsés, bepattanó góllal megtört a lendületünk, ami után már kiegyenlíteni sem sikerült.

Varga Dénes a válogatottbeli jövője kapcsán nem szeretett volna hirtelen nyilatkozni, azt mondta, hogy új klubcsapata (a Ferencváros) számára is az a legjobb, ha most először kipiheni magát.

– Természetesen hiányzik az arany, hazai közönség előtt ezt vártuk magunktól. Szerencsétlenek voltunk, nagyon sajnálom – nyilatkozott letörten Zalánki Gergő. A 0-4-es kezdést azzal magyarázta, hogy lefordultak a magyarokról a horvátok, nem tudta lereagálni ezt a csapat. Mint mondta, nem készültek fel rá, hogy ez bekövetkezhet. Gór-Nagy Miklós – átvéve a szót ifjú társától – úgy látta, nem azon múlt, hogy az elején könnyű gólokat lőtt az ellenfél, hiszen utána visszajött a meccsbe a magyar válogatott.

– 4-4 után megtörhettük volna őket, de kaptunk két olyan blokkról bepattanó labdát, amit Viktor sem védhetett. Demoralizált ez minket. Azt szokták mondani, a szerencse azzal van, aki megérdemli, és a horvátok abszolút megérdemlik a világbajnoki címet. Gratulálok nekik. Mi értékeljük az ezüstöt, bár az arany és az ezüst között örökkévalóságnyi a különbség.

Kérdésünkre, miszerint az első bekapott góloknál volt-e kommunikációs probléma – az egyiknél Nagy Viktor majdnem leüvöltötte Manhercz fejét –, úgy reagált, nem biztos benne, inkább egyéni villanásoknak nevezte a horvát lövéseket. – Erről a döntőről életünk végéig beszélgetni fogunk, arról, hogy mi történt itt ma. De az eredmény sajnos mindig ugyanaz marad. Hálás vagyok ettől függetlenül a sorsnak, hogy megadatott nekem, hogy itt lehettem. Köszönjük szépen a sok szeretetet – zárta a csapat korelnöke.

– Ezt az ezüstöt a görögök ellen nyertük meg, az aranyat viszont elbuktuk, ami hatalmas csalódás nekem – mondta Vámos Márton könnyekkel a szemében.

– Puhán mentünk bele ebbe a mérkőzésbe, így tudtak elmenni 4-0-ra. Csalódottak vagyunk, az viszont mindenkinek nagyon imponáló volt, hogy mennyi szeretetet és pozitív jelzést kaptunk a világbajnokság során. Ez egy szerethető csapat, és az is marad. Hogy MVP lettem? Ha a legrosszabb játékos lettem volna és megnyerjük a vb-t, én lettem volna a legboldogabb ember.

Märcz Tamás higgadtan értékelt. – Egyszerű gólokkal indult a meccs: Sukno remekül lefordult, kimaradt a figyelmünk, majd fontos emberelőnyöket nem tudtunk belőni. Egy döntőbe nagyon keményen lehet csak belemenni. Picit szerencséjük is volt, de ez egy nagyon jó horvát csapat. 4-0 után még agresszívebben kezdtünk játszani, aztán talán 6-5–nél utolértük őket. Benne volt, hogy akár még a meccs irányítását is átvehetjük. A második negyedtől kezdve szerintem bomba jól játszott a csapat.

A szövetségi kapitány kiemelte: meg kell tanulni megszokni a vb-döntő légkörét. A közönség által gyakorolt nyomásra eddig sem hivatkoztak, mint visszahúzó erő, most sem hivatkozhatnak. – Egy pár nap múlva már úgy fogunk tudni visszatekinteni, hogy egy nagyon erős mezőnyből sikerült az első kettő között végezni. Nagyon hosszú volt a felkészülés, talán nem mindenki bízott bennünk, és talán bennem sem, ezzel azonban nincs gond, kiálltuk a próbát. A játékosok nagyon jók, megérdemlik a dobogó második fokát, nincs okuk szégyenkezésre.

A mérkőzés utáni angol nyelvű sajtótájékoztatón különösebb érdekesség nem hangzott el: Märcz Tamás és Nagy Viktor gratulált a horvátoknak, a kapitány az ellenfél nagyobb döntőbeli tapasztalatát emelte ki. A horvátok egyik ásza, Luka Loncar a hazai szervezést dicsérte, és elmondta: megmutatták a tornán, hogy mit is tudnak valójában. Mile Smodlaka másodedző, egykori remek játékos a Margitsziget atmoszféráját méltatta és megköszönte az elmúlt két hetet a magyaroknak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.