Vizes vb: vakbélműtétet is ellátott az orvos-egészségügyi csapat

Több mint ezer kezelésre, beavatkozásra volt szükség.

MTI
2017. 08. 03. 6:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint írták, a vizes világbajnokság első szakaszában csaknem 1040 kezelésre, beavatkozásra volt szükség, közel 130 beteg került kórházba, közülük 28-nál volt szükség traumás ellátásra. A traumatológiai sérülések között egy bíró achillesszakadása volt a legjelentősebb, a sportolóknál a legkomolyabb eset egy vakbélműtét volt, amelyet a Semmelweis Egyetem klinikáján végeztek el. A sportoló gyógyultan távozott.

A közleményben idézték Merkely Bélát, a világbajnokság orvos-egészségügyi stábjának vezetőjét, aki elmondta: a vb-hez kapcsolódó orvosi, egészségügyi szolgáltatásokat a Semmelweis Egyetem tulajdonában lévő Semmelweis Kft. végezte, az orvos-egészségügyi csapat döntően a Semmelweis Egyetem orvosaiból, szakdolgozóiból és orvostanhallgatóiból állt, és más kórházak sportszerető szakemberei is erősítették a stábot, továbbá a másik három orvosegyetemről és Marosvásárhelyről is érkeztek résztvevők.

Merkely Béla elmondta azt is, hogy minden orvos, rezidens és szakdolgozó saját szabadsága terhére vállalta a világbajnoksággal járó feladatokat. Több mint 550-en jelentkeztek, az ellátásban közel 500-an vettek részt egy háromnapos oktatás után.

A közlemény szerint 6 sportágban, 5 helyszínen, továbbá több mint 10 tréningmedencénél kellett biztosítaniuk az ellátást. A Duna Arénában három orvosi helyiséget alakítottak ki, a Margitszigeten kettőt, a Batthyány téren pedig egy jól felszerelt egészségügyi konténert. Mindezen felül – a nap huszonnégy órájában működő, többnyelvű hívásközpont segítségével – az Országos Mentőszolgálat és Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának bevonásával biztosították a sürgősségi és egyéb kórházi ellátást is, és ott voltak a sportolók lakóhelyén, a szállodákban is. A legtöbb ellátást a Duna Arénában végezték, de nem volt olyan helyszín, ahol ne lett volna szükség az egészségügyi csapatra.

A leggyakoribb kezelés a fizioterápia volt, 500 kezelést végeztek a közel két hét során – írták.

Megjegyezték: a rendezvény jövő héten kezdődő szakasza, a mestervilágbajnokság még hátravan, ahol harmincéves kortól akár százéves korig indulhatnak a szenior sportolók. Mivel ők már nem aktívak, nem állnak folyamatos sportorvosi felügyelet alatt, így a verseny e szakasza nagyobb kihívást jelent majd a világbajnokság egészségügyi csapata számára is – tették hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.