A bevezető post elején említettem, hogy rizottót általában zöldség- gomba-, vagy tenger gyümölcsei-betéttel szokás főzni, szóval puhább szövetű ételekkel. Ha kellően elsajátította az ember az alapvetéseket, lehet próbálkozni mondjuk erdei (!) gombával, vagy rák-, kagyló-, esetleg halfélékkel Arra vigyázni kell, hogy a gombát ill. a tenger gyümölcseit külön, előzetesen kell sütni vagy párolni, nem a rizsben benne!
Az alább következő risotto frutti di mare az öcsém születésnapi ajándéka volt. Legelsősorban is elő kell készíteni a betétet: a képen balról jobbra 5 korong fésűkagyló, hat közepes garnéla, 4 nyers, fiatal tintahal, egy derekas szelet vajhal.
A galéria egyik képén mutatom, miként kell pucolni a nyers tintahalat: a kesztyűszerű testbe egy ujjal benyúlva kihúzzuk a félkemény, áttetsző műanyaghoz hasonlító „vázat”, majd óvatosan kifordítjuk a belsejét, és levágjuk a tintazacskót [1]. Próbáljuk meg úgy, hogy ne sérüljön a zacskó, különben úgy fog kinézni a konyha, mintha szétlocsoltak volna fél vödör vizes kormot. Ezt követően a piros vonalnál elválasztjuk a fejrészt (balra) a zsigerektől, a zsigereket kidobjuk, a fejből pedig, akárha borsót pucolnánk, kipattintjuk és eldobjuk a szemet. A fejrészt a csápokkal felhasználjuk. Jól megmossuk az állatot, kész. Ha sok tintahalat avagy szépiát tisztít az ember, és vállalkozó kedvű, félreteheti a tintazacskókat. Öt-hat elég belőle, hogy megfesse a rizottót, ezt az olaszok úgy hívják, hogy al nero, azaz fekete módra készült (étel). Általában a szépia váladékából készül, de lehet a tintahaléból is. [Célszerű tisztázni egyébként egy terminológiai kérdést. A magyar éttermi gyakorlatban két teljesen különböző csoporthoz tartozó fajokat szokás tintahal néven illetni (egyik sem hal, btw:). Ez az egyik, legyen ezentúl számunkra ez a szépia. Sok-sok faj tartozik a családba, partközeli életmódot folytatnak, ritkábban kerülnek az asztalra. Ez pedig a másik, legyen ezentúl ez a tintahal. Nyílt tengeri életmódot folytatnak, minden tengeri ország menüjének állandó szereplői. Szépiát idehaza még nem láttam boltban, bár ettől még lehet, hogy néha kapható.]