Karácsonykor az is előfordult, hogy mindenki összeveszett mindenkivel

„A szüleink azonnal kijózanodnak, kiszedik öcsémet a fa alól, akiről nem tudom eldönteni, hogy sír vagy röhög.”

Weiner Sennyey Tibor
2017. 12. 26. 14:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utolsó hét maga volt a tébolyda. Úgy kezdődött minden, hogy nem bírtunk a kíváncsiságunkkal, és megkerestük az elrejtett ajándékot; eleinte már ezen kiborult anyánk, aztán könnyen megtalálható helyekre elrejtett pár dolgot, hogy elejét vegye a további keresgélésnek. Végül megtaláltuk mindet.

Karácsonykor az is előfordult, hogy mindenki összeveszett mindenkivel, de persze erről nem beszéltünk, meg aztán mást jelentett a karácsony nekünk és mást a gazdagabb rokonoknak. A kilencvenes évek elején ilyentájt eszébe jutottunk a család nyugatra szakadt részének: elláttak legóval, kinőtt ruhákkal és némi márkával is, de főleg kissé lesajnáló együttérzésükkel, hogy minek maradtunk Magyarországon.

A bécsi utazás karácsonykor szomorú összehasonlítás volt: a velem egyidős másod-unokatestvéremnek francia nevelőnője volt, tanulmányutakra és síelni járt; én indiános könyveket olvastam, csavarogtunk és szánkóztunk a töltés oldalában. Unokatestvéreim szülei a legrégebbi osztrák és német nemesi családokból kerültek ki, Bécs központjában éltek, míg mi egy kis faluban, ahol anyám óvónő volt, nevelőapám fűtő, s mindketten alkoholisták. Rengeteget dolgoztak, mégis folyvást le voltunk égve. A lazítás egyet jelentett a keverttel és az Éva vermuttal, a Sopianae és Symphonia cigivel, az LGT-vel és a Kék korszakkal. Nem voltak rossz emberek, csak éppen a rendszerváltás vesztesei, mint oly sokan szüleink generációjából. Tudathasadásos korban nőttek fel; a szüleik egyáltalán nem vagy túlságosan is sokat foglalkoztak velük, s a szabadsággal semmit sem tudtak kezdeni. Az sem segített, hogy anyám az ősi birtokok után kapott egy csekély kárpótlást, míg nevelőapám kertjének utcafrontját kivették zöldségesnek. A befolyt pénz kifolyt a kezükből.

Valami szépet kellene írnom, de ha a karácsonyra gondolok, még csak nem is a betlehemezés, az éjféli mise és a karácsonyi énekek jutnak leginkább az eszembe, hanem hogy anyánk és apánk feszült, veszekszik, aztán isznak, kibékülnek, megint összevesznek, kinyílik a nagy szoba, bemegyünk, és még be se fejeztük a Mennyből az angyalt, ismét veszekednek, isznak, míg végül az öcsém magára rántja a fát. A szüleink azonnal kijózanodnak, kiszedik öcsémet a fa alól, akiről nem tudom eldönteni, hogy sír vagy röhög, én pedig nézem-nézem az egészet, és rájövök, hogy egyáltalán nem értem őket.

Végül eldőlt fával, összetört díszekkel, előre leleplezett ajándékokkal ott ültünk a műperzsaszőnyegen, a karácsonyi bakeliten nagyokat ugrott a tű, anyám sírt, nevelőapám vigasztalta, öcsém megint magára rántotta a fát, én pedig azon gondolkoztam, hogy mégis hogyan jutott el az emberiség a Holdra.

Végül anyánk fantasztikus megoldási javaslata általában az volt, hogy berakta VHS-en a Legyetek jók, ha tudtok!-at, akkor azon sírt, végül mindannyian őt vigasztaltuk, s rá kellett jönnöm, hogy ugyan egyáltalán nem értem, de valamiért mégis nagyon szeretem a szüleimet, minden nyomorukkal és rossz döntéseikkel együtt. Bárcsak el tudtam volna mondani nekik!

A szerző költő, író, a Drót főszerkesztője. Lapunkba utazásokról és kertekről, művészetről és életről ír.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.