Így kerülhetünk ki az Eb-re

Ha győz a futballválogatott Feröer ellen, minimum pótselejtezőt játszhat.

2015. 10. 08. 5:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két fordulóval a selejtezők vége előtt már van némi értelme a számolgatásnak. Az egyértelmű, hogy ha a magyar válogatott ma este legyőzi a Feröer-szigeteket, akkor a pótselejtezőt jelentő harmadik hely már biztos a számára. Természetesen alakulhat úgy is a többi eredmény, hogy a második, esetleg az első helyezés is elérhetővé válik, ám erre a gyakorlatban kicsi az esély – a kérdésre a mai forduló után érdemes visszatérni. Ebből kiindulva szurkolnunk kell Észak-Írországnak, hogy győzze le, és tartsa az utolsó helyen Görögországot, mert akkor kis szerencsével lehetünk legjobb harmadikok, ami viszont egyenes kijutást kínál a jövő évi Európa-bajnokságra.

A harmadik helyezettek ugyanis az összevetésbe nem viszik magukkal a csoportjuk utolsó helyén végzett ellenféllel szemben elért eredményeket, és a jelenlegi állás szerint mi csupán egy pontot vesztenénk el, míg ha a Feröer-szigetek végez a tabella alján, hármat. Ebből az is következik, hogy ha ma nyerünk, a görögök pedig kikapnak, akkor a vasárnapi athéni mérkőzésnek nem lesz tétje ebből a szempontból, a mi pozíciónk akkor sem változik, ha mondjuk 20-0-ra kikapunk, vagy ugyanennyire győzünk.

A csoportharmadikok tabelláján jelenleg a másodikok vagyunk 12 ponttal, ehhez tehetünk hozzá hármat ma este, az előttünk álló ukránok két mérkőzése közül csak egy számít a sorrendet tekintve, azt viszont a spanyolokkal vívják, s ha nem nyernek, őket megelőzhetjük. Rajtuk kívül csak az I-csoport harmadikja lehet ránk veszélyes. Itt csupán öt csapat szerepel, és nekünk az lenne kedvező, ha Dánia ma nem nyerne utolsó selejtezőjén Portugáliában – ez cseppet sem lehetetlen kívánság –, vagy pedig a most 11 ponttal álló Albánia nem szerezne többet három pontnál a hátralévő két mérkőzésén otthon Szerbia, idegenben Örményország ellen. Ha valamelyikük mégis eléri a 15 pontot, akkor a gólkülönbség dönt, ami most nem nekünk kedvez: Dánia és Albánia plusz négy góllal áll a tabellán, mi plusz kettővel, tehát cseppet sem közömbös, hogy ha ma nyerünk, hány góllal terheljük meg a feröeriek hálóját.

Ez a „ma nyerünk” azonban alapfeltétele minden számításnak. Ha nem Magyarország lesz a legjobb harmadik, akkor október 18-án, vasárnap 11 órakor izgatottan figyelhetjük a Nyonban zajló sorsolást, hogy megtudjuk, melyik ország válogatottja lesz a magyarok ellenfele a pótselejtezőkön.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.