Makákóknak nevezték a kongói labdarúgókat

A román médiában gyakoriak a poénként tálalt durva sértések, idegengyűlölő megnyilvánulások.

2016. 06. 01. 19:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Döntetlent játszani a gorillákkal nem kis dolog. Ezek a gorillák fene izmosak, elrejtőznek a fák között – ilyen és ehhez hasonló jelzőkkel illették a bukaresti Radio ZU újságírói a Kongói Demokratikus Köztársaság futballválogatottját. A román főváros leghallgatottabb csatornája a napokban teljes egészében annak szentelte népszerű reggeli műsorát, hogy kielemezze az Európa-bajnokságra készülő román labdarúgó-válogatottnak az afrikai ország nemzeti tizenegye elleni barátságos mérkőzését. Csakhogy a Morning ZU két fenegyereke, Mihai Morar és Daniel Buzdugan rendkívüli mértékben elvetette a sulykot, és rasszista megjegyzésekre ragadtatta magát. A műsorvezetők végig majomnak, orangutánnak, makákónak, főemlősnek nevezték az afrikai labdarúgókat, szövetségi kapitányukat pedig „monkey-apának”. – A kongóiaknak nyolcezer majom szurkolt a lelátókon. Amikor a drukkerek sorba álltak a stadion bejáratánál, mintha majomfarkat (a román szójáték egyaránt jelent sorban álló majmokat és az elektronikus levelezés kukac karakterét – a szerk.) láttál volna – poénkodtak a román rádiósok. Ugyancsak szójátékkal élve arról is beszéltek, hogy az ellenfél szövetségi kapitánya nem Istenben, hanem a csimpánzban hisz, a kongói futballisták pedig „mancsukat a bundájukra helyezve” hallgatták hazájuk himnuszát.

Az ügyben az országos diszkriminációs tanács vizsgálatot indított. A gazdasági bűncselekmények miatt tízéves börtönbüntetését töltő Dan Voiculescu üzletember-politikus tulajdonában lévő Intact médiatröszthöz tartozó adó műsorvezetői tegnap elismerték, hogy „figyelmetlenek” voltak, viszont tagadták a rasszizmus vádját, és azt állították: a gyengélkedő román labdarúgókat akarták kifigurázni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.