Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Paolo Rossi: Messinél nincs jobb

Interjút adott a Magyar Nemzetnek 1982 aranylabdás futballistája, akinek nem sok emléke van a magyar fociról.

2017. 05. 16. 3:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Barátjával, Marco Schembrivel három gyerek kiválasztására érkezett Magyarországra, amire majd június végén kerül sor az UTE Szilágyi utcai centrumában. Miért gondolja, hogy hívószó ma az itáliai labdarúgás a Juventus Bajnokok Ligája-döntőjén kívül?
– A névsor azért jelzi, hogy az olasz focinak van mit nyújtania a világ számára. Nem azt mondom, hogy mi találtuk fel a labdarúgást, de nézzünk szét, mindenhol és minden szinten találkozunk olasz szakemberekkel.

– Igaz is, nálunk a bajnokesélyes Honvéd kispadján is – épp egy Rossi nevű – olasz edző ül.
– Látja, ez a név garantálja a sikert A viccet félretéve: nem ismerem őt.

– Az ön Juventusából és Torinóból később is rengetegen edzőnek álltak, ennek mi az oka?
– Sokan a pályafutásuk végén próbálkoznak ezzel, szerintem a labdarúgók felének lehet ilyen elgondolása. Az olasz iskola pedig erős.

– Miért pont gyerekekkel foglalkozik?
– Ez a legjobb befektetés! Befektetni a családba és a gyerekekbe biztosan megtérül. És ha még hozzávesszük, hogy a futball Olaszországban az ötödik legerősebb iparág Az a szerencsénk, hogy a labdarúgás nálunk népmozgalom, és nemcsak a játékosok szintjén, hanem a klubvezetőket is beleértve. Mi nemcsak gyakoroljuk, hanem meg is éljük a focit. Visszatérve: sokkal inkább szeretek gyerekeket tanítani, mint profi focistákat. Ilyenkor szenvedély van bennem, és amit szenvedéllyel végez az ember, abban sikeres lesz.

– Hányadik alkalommal jár nálunk?
– Másodszor. Legutóbb 1990-ben voltam itt, egy Formula 1-futamon.

– Vannak még emlékei az országunkról?
– 1978-ban a magyarok ellen játszottunk az argentínai világbajnokságon, 3-1-re nyertünk, de Törőcsik András fantasztikus játékára emlékszem. Most pedig mindenki nagyon kedves itt.

– Feltételezhetően akkor a Honvéd magyar szinten kiváló csatára, Davide Lanzafame neve sem mond önnek semmit.
– Nem.

– Nagy Ádámé? Tudja, a Bolognában játszik, fiatal középpályás.
– Tudom, ki ő. Szerintem nagy jövő várhat rá. Biztosíthatom, aki eléri az olasz labdarúgó-bajnokság színvonalát külföldiként, az nem lehet rossz játékos. Egyébként pedig tudom, hogy az önök válogatottja szerepelt a tavalyi Európa-bajnokságon, és nem is rosszul, nagyon remélem, hogy ez valami jó dolognak a kezdete lesz, és nem csak egyszeri fellángolás.

– Mit gondol, az ön technikai tudása és a pályán mutatott eleganciája hány százalékban tanulható egy átlagos kisgyerek számára?
– Nézze, mit mondjak erre Egy jó futballista nyilván tehetségesen születik, de ez nem elegendő, a dolgoknak csak az ötven százaléka. A másik ötven százalékot a palántáknak kell hozzáadni munka, jellem, elkötelezettség, akarat formájában, hogy ténylegesen megérkezzenek oda, ahová elindultak.

– Mi emelte ki önt az átlagból fiatalként?
– Én egy kicsit „rendellenes” csatár voltam: se nagydarab, se izompacsirta. Mindig elöl játszottam, de nem volt komoly fizikumom. Inkább a gyorsaságra játszottam rá, és a fejre: megelőztem a történéseket, kiszámítottam, hogy mi lesz a labda útja, próbáltam lerázni a védőket, helyezkedéssel igyekeztem időt rabolni az ellenfeleimtől.

– Ön számos alkalommal sérült volt, több műtéten is átesett, illetve amikor belekeveredett a Totonero néven elhíresült bundabotrányba, két évet ki is hagyott, és csak az 1982-es világbajnokság előtt kevéssel tért vissza, tudjuk, miként: három Juventus-bajnokival a lábában vb-gólkirály lett, év végén pedig aranylabdás. Van hiányérzete?
– Amikor az ember a végére ér a pályafutásának, számvetést készít. Matekozik, hogy „ebből többet is ki lehetett volna hozni”. Szerintem bennem ennyi volt.

– Árulja el, az ön szemében ki ma a legjobb labdarúgó. Egyáltalán, normálisnak tartja, hogy ma minden és körül forog?
– Igen. Messi abszolút a legjobb, a legtehetségesebb. Amikor jó állapotban van, fantasztikus dolgokat művel, olyan tempóban, amire csak ő képes. Cristiano Ronaldo más. Messi „plusz”.

– Ronaldo érintett a közelgő nagy futballeseményében, a Bajnokok Ligája cardiffi döntőjében, ahol az ön régi csapata, a Juventus lesz a Real Madrid ellenfele. Ki nyer?
– Az egyik csapatban fantasztikus csapategység van, a másikban óriási egyéniségek.

– Mi nyom többet a latban egy BL-döntő-szintű összecsapáson?
– Kell az egységes csapat, mert csak kimagasló tehetségekkel nem lehet egy ilyen sorozatot megnyerni. A csapatok egységre vannak kényszerítve, és az lesz közülük a legjobb, amelyikben az egyén feláldozza magát a közösségért. Ha nagy focista van egy csapatban, akkor fel kell áldoznia a tehetségét a közös ügy érdekében, nem játszhat a saját szakállára. Sokszor persze épp egy-egy nagy egyéniség adja a különbséget két gárda között, de csak akkor, ha a csapat részeként dolgozik.

– Az ön számára melyik Juventus jobb, kedvesebb? A mostani, gólt kapni szinte képtelen alakulat, vagy az, amelyikben Dino Zoff, Michel Platini és ön szerepelt?
– Az én Juventusom mindig az enyém marad. De azt elismerem, hogy a jelenlegi csapat az elmúlt hét-nyolc év legjobbja, efelől semmi kétség.

– Mit gondol az olasz futballt is elérő globalizációról? Már nem találunk csapatot nemzeti kezekben.
– Amikor Silvio Berlusconi kiszállt az AC Milanból, nagyon sajnáltam. De az a helyzet, hogy mióta az olajdollárok megjelentek a korábban emblematikus, nemzeti kluboknál, nem lehet mit tenni. Megjegyzem, nem lehet azért mindent pénzen megvenni, a tulajdonosváltáson áteső csapatoknak hosszú út vezet a régi sikerek újbóli eléréséig.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.