Nyolc évig nem láthatta nigériai apját, ezért nem lett magyar válogatott

A Ferencvárosba igazoló Otigba Kenneth különös történettel magyarázza, miért mondott nemet Dárdai Pálnak.

Radványi Benedek
2017. 06. 13. 8:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nigériai–magyar kettős állampolgárságú Otigba Kennethtel a Nemzeti Sport készített interjút, amelynek apropója az volt, hogy a 24 éves hátvéd a Ferencvárosnál folytatja labdarúgó-pályafutását. (Aláírt szerződés ugyan még nincs, de a holland Heerenveennel már megegyezett a magyar klub.)

Thomas Doll pozitív benyomást gyakorolt rá, ez vezette a Fradihoz, ám a magyar válogatottban való szereplése még érdekesebb téma. Korábban Dárdai Pál meghívta a keretbe, de egy nap gondolkodás után úgy döntött, Nigériát választja (ahonnan azóta sem keresték).

Ám kiderült, nem az alapján döntött, hogy melyik válogatott az erősebb, hanem az édesapjához fűződő viszonya motiválta. „Kisgyerekként elszakítottak az édesapámtól. Négyévesen költöztünk Magyarországra. Bár édesanyám magyar, édesapám nigériai, nem beszélt magyarul.

Én úgy fogtam fel, hogy főleg vidéken – mert az apám nem kaphat állást, nem tud dolgozni – nem lehet külföldiként élni.

Ráadásul az első nyelvem az angol volt, így amikor az óvodában beszéltem, senki nem értett meg. Hiányzott Nigéria, és édesapám volt a kapocs. Ő maga volt Nigéria. Amikor értem jött az óvodába, csodálatos volt. De megfosztottak ettől. Nem kapott munkát, el kellett hagynia az országot. Amikor elment, úgy éreztem, mintha elveszett volna.”

Otigba Kenneth ekkor nyolcéves volt, s mivel apja nem kapott vízumot, nem találkoztak, nem beszéltek, csak 16 évesen látta újból, amikor Hollandiába szerződött, s beleíratta a szerződésébe, hogy a klubnak minden évben el kell hívnia az édesapját. Ők intézték a vízumot, és fizették a repülőjegyet is.

„Keményen megdolgoztam azért, hogy láthassam.

Édesanyám szerette volna, ha magyar válogatott leszek, de rám bízta a döntést, én pedig tudtam, hogy apám miatt Nigériát kellene választanom.

Tudom, mennyire boldog és büszke lenne, ha nigériai válogatott lennék. Sok mindenért kárpótolná, még ha az elveszett éveket nem lehet is semmissé tenni.”

Elmondta, korábban volt, hogy valaki azzal érvelt neki a pályán Magyarországon, hogy egy néger ne magyarázzon neki. Azt mondja, most már nem foglalkozna vele, ha ilyen történne.

A hátvéd a magyar utánpótlás-válogatottban még szerepelt. 2012-ben mutatkozott be a holland élvonalban, majd a 2013/14-es idénytől kezdve három szezonon át az első csapat stabil tagja volt. Otigba az előző idényben a török Kasimpasa kölcsönjátékosaként játszott, tizenöt bajnokin egy gólt szerzett, a tavaszi szezonban alig kapott játéklehetőséget.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.