A Neymar-transzferről: 222 millió politikai és szakmai ok

A braziltól azt várják, hogy Európa trónjára ültesse új, párizsi klubját.

Havasi Zsolt
2017. 08. 14. 17:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor Sergi Roberto 2017. március 8-án este a levegőben úszva 6-1-re alakította az állást a Barcelona–Paris Saint-Germain találkozó 95. percében, az idő egy pillanatra megállt. A történelmi pillanatot aztán a Camp Nou közönsége hangorkánba csomagolta. A lefújás utáni örömünnep több szögből elkapott, legjellemzőbb fotója Lionel Messi szurkolók fölé magasodása. Az argentint félistenként ünnepelték, pedig az est igazi főszereplője egy vékony Sao Pauló-i srác volt. Neymar két gólja mellett kalapácsot adott Sergi Roberto kezébe, hogy az aztán beverje az utolsó szöget is a párizsi koporsóba. S mégis, egy Messiről készült vizuális alkotás (amelyet két nap alatt 70 millióan töltöttek le) reprezentálja azt az eseményt, amelyről a világ labdarúgás iránt fogékony hányada máig beszél.

Néhány hónappal később, augusztus 2-án emberi ésszel felfoghatatlan átigazolás történt (a fenti körülmények ismeretében pláne): Neymar da Silva Santos Júnior 222 millió euróért (67 milliárd forintért, tehát még egyszer: hatvanhétmilliárd forintért) a Barcelonától a Paris Saint-Germainhez szerződött. Pontosabban: a játékos kapott egy csekket, amelyet letett a katalán klub asztalára – azaz tulajdonképpen saját magát vásárolta ki. A párizsi klubot birtokló katari krőzus, Nasszer al-Helaifi számára (az arab üzletember a Qatar Sports Investmentsen – a katari állami befektetési alap fiókján – keresztül vásárolta be magát Párizsba – a szerk.) a pénz előteremtése gyerekjáték volt. Illetve ahogy vesszük.

Tavalyi adatok szerint ugyanis Katar szűk kétnapi olaj- és gázexportjából származó bevétele könnyedén fedezi Neymar árát. Néhány további nap, és máris összejön a szezononkénti 44 millió euró plusz.

Érdemes figyelembe venni, hogy Katar a 2022-es világbajnokság és az aktuális politikai helyzet (a blokád) miatt össztűz alatt áll, ezért nagy szükség van „jó pontokra”. Neymarnak magának is megvannak persze a személyes ambíciói: célja, hogy kilépjen a másodhegedűs szerepéből, és elinduljon azon az úton, amelynek a végén egy csillogó gömb, az Aranylabda vár rá. Ehhez azonban vezéregyéniséggé kell válnia, annak pedig még ki kell derülnie, hogy erre egyáltalán képes-e. Egy jó csapatot ugyanis mindig zsenik, csapatjátékosok és vezéregyéniségek alkotnak. Neymar egyelőre az első kategóriába sorolható, hiszen pályán látható személyiségét lényegében az határozza meg, hogy alapvető szocializációs közege a brazil társadalom volt. A dél-amerikai országra pedig nem annyira a feszesség, a szabályokhoz ragaszkodás, sokkal inkább az élet élvezete és a kötöttségek nélküli felfogás a jellemző. Ahhoz tehát, hogy Neymar vezető legyen – persze a játék élvezetét nem elengedve – le kell nyesegetnie bolondos hajlamait, és vérprofi üzemmódba kell kapcsolnia. Már csak azért is, mert tulajdonképpen tőle várják, hogy a PSG-t nemcsak Franciaország, de Európa trónjára is felültesse. Ezzel összefüggésben illik idézni a korábban a Magyar Nemzetnek nyilatkozó, Franciaországban dolgozó futballszakértőt, Szabó Christophe-ot, aki úgy véli:

kamionnyi pénz sem váltja ki a rendszerszintű gondolkodást.

A Barcelona ellen bemutatott, történelmi Bajnokok Ligája-diadal, majd a bukás jól rámutatott: Párizsban egyelőre maximum az ötletelésnél tartanak. Hiába vett Al-Helaifi tömegével játékosokat – még olyanokat is, akikre nem volt szükség –, nem volt megfelelő a szakmai háttér. A klubhoz ugyanakkor az idén a Portótól érkező, nagy tapasztalattal és dél-amerikai kapcsolatokkal bíró Antero Henrique sportigazgatóként rendszerbe terelheti az eddig össze nem hangolt egységeket. Ám ahhoz, hogy egy olyan keret álljon rendelkezésre, amely évenként 60-70 mérkőzésre van megtervezve, idő kell. És persze még több pénz. A kezdő tizenegy egyelőre bombaerős, ugyanakkor bőven akadnak gyenge pontok – nincs minden posztra két azonos képességű játékos. (Csak egy példa: spanyol sajtóértesülések szerint a Real Madrid komolyan érdeklődik a jobbhátvéd, Thomas Meunier iránt, Dani Alves érkezésével ugyanis elcsábítható lett a belga.)

Neymar átigazolása egyébiránt nemcsak a PSG-nek, hanem a francia bajnokságnak is jót tesz. Legalábbis abból a szempontból, hogy az öt európai topliga (angol, német, spanyol, olasz, francia) erősorrendjét tekintve az utolsó helyen álló gall pontvadászat ázsiója emelkedik, ahogy a Ligue 1 televíziós közvetítéseinek díjai is.

Felmerülhet a kérdés, hogy a csillagászati léptékű pénzmozgás nem sérti-e az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) által 2013-ban bevezetett pénzügyi fair play követelményét. A szabályozás lényege, hogy az európai klubok annyit költhetnek, amennyi bevételük származik a labdarúgással kapcsolatos tevékenységükből. A tűréshatár az idén egyébként plusz 30 millió euró, ennyivel lehet túllépni a keretet.

– A PSG már nem áll korlátozások alatt, mindez persze nem jelenti azt, hogy elkezdhet azt csinálni, amit akar. Tiszteletben kell tartania a szabályozást, mint mindenki másnak Európában – mondta az UEFA gazdasági ellenőrző bizottságának vezetője, Andrea Traverso az ESPN FC-nek. Traverso ezzel arra utalt, hogy a PSG-nél az arab üzletember akkora lendülettel esett neki az átalakításoknak, hogy a kezdeti befektetések mértéke jócskán meghaladta az engedélyezett kereteket. Emiatt 2014-ben 20 millió eurós büntetést kapott a klub, emellé jött még egy 40 millió eurós, felfüggesztett tétel. Utóbbi akkor lépett volna életbe, ha három éven belül nincs rendben a költségvetés, ez az időintervallum pedig épp a most záruló szezonnal járt le, így a klubnak megnőtt a mozgástere.

– Vannak olyan klubok, amelyek kifizethetnek ilyen összegeket, például a Manchester City és a PSG. Ezt mindenki tudja – mondta Jürgen Klopp, a Liverpool menedzsere, aki úgy gondolja, az UEFA szabályozása miatt a mostanihoz hasonló helyzetek nem fordulhatnak elő. – Úgy látom, ez inkább csak egy javaslat, mint egy igazi szabály. Nem értem, mindez hogyan fordulhat elő – tette hozzá.

Van még egy érdekes hatása az átigazolásnak, amit José Mourinho, a Manchester United menedzsere említett meg: – Mostantól több 100 millió fontos játékos lesz, több 80 milliós és még több 60 milliós. Azt hiszem, ez az igazi probléma – mondta. Röviden értelmezve a portugál szavait, a Neymar után vett és eladott játékosokat a piac a brazil árához mérten fogja kezelni. Tehát az a játékos, aki eddig 25 millió eurót ért, könnyen elképzelhető, hogy a transzfer hatására 50-et fog.

Tetszik vagy sem, a futballista egyre inkább terméknek tekintendő, amelynek az értéke évről évre inflálódik. Ahhoz, hogy megértsük, miért érdemes a csillagászati összegeket kifizetni, túl kell lépnünk azon a gondolati szálon, amely valami olyasmiről szól, hogy Neymar árából hány kórházat lehetett volna felújítani. (Rengeteget.) A labdarúgásban mozgó összegek értelmezéséhez alkotta meg Paul Tomkins a Transfer Price Indexet, vagy ahogy a szerző egyszerűen nevezi: a futballinflációt. Ez a modell figyelembe veszi a tévés bevételek növekedését, a jegyárak változását és azokat a labdarúgásba érkező milliárdosokat, akiknek nem feltétlenül szükséges egyensúlyban tartaniuk könyvelésüket. A futballon belül megjelenő tételek alakulásával számol tehát a teljesség igényével. Ezek után érthető, miért fizetett ki 1979-ben a Nottingham Forest egymillió fontot Trevor Francisért, és miért ért 29 évvel később 29 millió fontot a Manchester Citynek Robinho.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.