A Kaukázus Hirosimája a Chelsea ellen debütál

Az FK Qarabag első azerbajdzsáni együttesként került a BL főtáblájára. A klub története igen különleges.

Havasi Zsolt
2017. 09. 12. 3:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világon számos olyan terület létezik, amelyre több ország is jogot formál. Az India és Pakisztán között található Kasmír (amely hivatalosan előbbi ország része, s számára az indiai alkotmány különleges jogállást biztosít) mellett az Örményországgal és Azerbajdzsánnal határos Hegyi-Karabah térsége is jó ideje konfliktuszónaként ismert. A régió területileg Azerbajdzsánhoz tartozott, viszont többségében örmények lakták, uralmáért pedig a két ország 1988 és 1994 között folytatott véres háborút. A Szovjetunió felbomlása következtében 1991. szeptember elején a karabahi parlament kikiáltotta az autonóm terület függetlenségét, majd egy évre rá önálló államként felvételét kérte az ENSZ-be. Az elszakadni vágyó területet azóta sem ismerte el a nemzetközi közösség, így önállóságát csak három másik nem szuverén állam (Abházia, Transznisztria, Új-Dél-Wales) ismeri el. Hivatalosan ugyan Azerbajdzsán részének minősül, mégis befagyott konfliktusövezetként hivatkoznak rá, hiszen az elmúlt években többször történt itt fegyveres összecsapás. A feszültség miatt le van zárva az azeri–örmény határ.

Mindez a labdarúgás szempontjából azért érdekes, mert a kedd este Londonban, a Chelsea otthonában vendégszereplő FK Qarabag csapatát abban az Agdam városában (sokan a települést szellemvárosként vagy a Kaukázus Hirosimájaként emlegetik) alapították, amelyet a klubnak (és a város lakóinak) a hegyi-karabahi háború miatt 1993-ban el kellett hagynia. Az 1951-ben létrehozott együttes bázisa jelenleg Bakuban van, s hosszú évek viszontagsága után mára Azerbajdzsán vitathatatlanul legjobbjává nőtte ki magát.

Történelmi háttere miatt a Qarabagot az országban a „menekültek csapataként” azonosítják, amely a remény és a büszkeség szimbóluma az agdami emberek számára. – A Qarabag nemcsak Azerbajdzsánt képviseli, hanem egymillió menekült reményét is, akinek el kellett hagynia otthonát – mondta Farid Badalov, a csapat szimpatizánsa a News.az-nak. – Mi az az együttes vagyunk Agdamból, amely a mérkőzéseit Bakuban játssza. Ez egy paradox helyzet – utalt a kettősségre egy másik drukker, Jamal Ojagov. Hozzátette, egyre nehezebb megszervezni a szurkolást, hiszen a fanatikusok többsége szétszéledt az országban.

A viszontagságok miatt a klub sokáig pénzügyi nehézséggel küzdött. A megváltó Azerbajdzsán legnagyobb vállalatának, az állami tulajdonú Azersun Holdingnak a képében 2001-ben jött el. A financiális háttér megteremtése után az építkezés következő lépcsőfoka Gurban Gurbanov leigazolása volt. Az ország korábbi futballsztárja 2008-ban vette át a szakvezetői pozíciót, és formálta az ország legjobb csapatává a Qarabagot. Eddigi regnálása alatt tanítványai három alkalommal harcolták ki az Európa-liga-csoportkörbe jutást, és 2014-ben, 21 év után megnyerték az első osztály küzdelmeit, azóta pedig minden évben ők végeztek az első helyen.

Az idén augusztusban újra szintet léptek: a Bajnokok Ligája play-off körében előbb hazai pályán 1-0-ra legyőzték a Köbenhavnt, majd ugyan Dániában 2-1-es vereséget szenvedtek, de az idegenben lőtt gólnak köszönhetően első azeri együttesként eljutottak a csoportkörig. – Azt hiszem, Isten is segített elérni ezt. A lefújás után elkezdtem könnyezni, nem tudtam visszafogni az érzelmeimet. Erre a pillanatra vártunk évek óta – mondta a továbbjutás után Gurbanov mester.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.