Albánia is jobban teljesít

A svájci vagy a Feröer elleni vb-selejtezőn akár egyetlen gól is dönthet 2020-as Eb-kvalifikációs besorolásunkról.

2017. 09. 19. 4:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2016 nyár, Eb-nyolcaddöntő. 2016 ősz, Feröer, 0-0. 2017 nyár, Andorra–Magyarország 1-0 – nincs focirajongó széles e hazában, akit ne érdekelne, hogyan jutott idáig a magyar labdarúgó-válogatott. Válasz helyett azonban csak egy kínos következmény körvonalazódik.

Ismert, az amszterdami 8-1-gyel már négy éve lezárult Egervári-korszakban amiatt érte sok bírálat a szakvezetést, hogy „sörmeccsekkel” javít ranglistás helyezésén, ám ez csak áttételesen volt igaz, a gyengébbek ellen vívott csatáink mindössze a mögénk rangsoroltak elleni tétmeccsekre készítettek fel, ezeket pedig azért rendre nyertük is, s egy-egy bravúreredménnyel a batyuban máris az igen hízelgő 2. kalapban voltunk; így juthattak nekünk ellenfélül az edzőválságban lévő görögök, a harmatos románok és az északírek a \'16-os Eb-selejtező sorsolásakor.

Az út végét, ha máshonnan nem, cikkünk elejéről ismerhetik. Ám a Storck-csapat tavaly ősszel egy gyászos feröeri iksszel indult el az 2018-as vb felé, s azóta is mindössze egy Andorra-verésnek és a történelmi mélyponton lévő lettek legyőzésének örülhettünk. A kudarcos vb-selejtezősorozat vége felé azonban csak szerényen mutogathat a Csányi, Storck MLSZ-tandem a 2020-as, részben budapesti Eb-re részvételi célként (egy nyolcaddöntőt és három csoportmeccset rendezhetünk, ha kész lesz, akkor az új Puskásban), a botladozás a válogatott UEFA-együtthatójának (koefficiens) kritikus leromlásához vezetett: nagy rá az esély, hogy elveszítjük a 2. kalapos pozíciót, nem ússzuk meg holmi északír, román játszótárssal a jövő év eleji sorsolást.

A 2015 ősze óta lejátszott tétmeccsek közül a tavalyi Eb-n bár jó sok pontot gyűjtöttünk, a két Storck-blama miatt üldözőink nagyon feljöttek ránk: kalapunkban a leggyengébb csapat a miénk, és 24 526 pontunkkal már csak 558 egységgel előzzük Szlovéniát, 816-tal Albániát, 819-cel Csehországot és 909-cel Romániát, ami nekik lőtávolság, tekintettel arra, hogy egy rúgott gól 501 pont, egy kapott mínusz 500.

Rossz előjelek: az előttünk lévők közül csak Ausztria szériája gyengébb a miénknél, mögöttünk nyolc csapat is jobban teljesít. Svájc és Feröer ellen játszunk még októberben, egyik párharc odavágóján sem nyertünk.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.