Bundázók helikopterrel, futballdöntéshozók ernyővel

Mezey Györggyel 1986-tól 2017-ig: a szakember kemény szavakkal tűzdelt interjút adott egy erdélyi lapnak.

R.B.
2017. 10. 02. 16:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar labdarúgó-válogatott korábbi szövetségi kapitánya, Mezey György a 3szek.ro-nak olyan interjút adott, amely hemzseg az ütős mondatoktól.

Az 1986-os vb kudarca kapcsán (az éremesélyesnek kikiáltott csapat 6-0 arányú vereséget szenvedett a Szovjetuniótól Irapuatóban, majd kiesett) például így fogalmazott: „Nincsenek titkaim, elrontottam dolgokat, a játékosaim sem úgy álltak hozzá, ahogy kellett volna. Azon a világbajnokságon egy széteső, lefelé ívelő válogatott szerepelt. A Honvéd játékosai az

utolsó bajnoki meccsüket a vb előtt Debrecenben játszották, bundáztak, helikopterrel menekültek.”

Hozzátette: Sebes Gusztáv után a második legeredményesebb magyar szövetségi kapitány, de folyton erről a kudarcról kell számot adnia.

A mostani magyar futballt is kemény szavakkal illette: „Olyan pénzek forognak, ami gazdaságilag nem termelhető ki, ennek bukás lesz a vége. Hogy miként, én nem tudom, erről könyveket, tanulmányokat kellene írni, de senkit nem érdekel.

Eredmény legyen, győzzön a csapat, mutogathassák magukat a tetoválásaikkal.”

Egyértelmű kritikával illette a mai vezetést és utódját, Bernd Storckot is: „Ha megnézzük, a magyar edzők a mai napig sikeresebbek, mint a külföldiek. De ezzel a döntéshozók egy ernyőt húznak maguk fölé, idehoztam egy külföldit, és mosom kezeimet. Egy magyart a helyében hatszor fenékbe billentettek volna, de egy németre rá lehet mondani, hogy jól van, mégiscsak német, tehát ne piszkáljuk. Az egyik legjobb példa erre a Videoton FC, amelynek utánam jóformán csak külföldi edzői voltak, eredményt egyik sem ért el.”

Mezey György állítja: Hosszú Katinkáék sikerein felbuzdulva úszni ma sokkal többen mennek, mint a futballpályára. „Puskásék idejében volt kétszázezer utánpótláskorú futballista, de akkor még a tizenkét éven aluliakat nem regisztrálták, tehát ennél jóval több volt, most meg van negyvenezer igazolt labdarúgó, akik rendszeresen játszanak.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.