Andorra után Luxemburgtól is kikapott a magyar válogatott

„Ezért kell új szövetségi kapitány Mit lehet erre mondani? Nagyon csalódott vagyok” − mondta Csányi Sándor a lefújás után.

Havasi Zsolt
2017. 11. 09. 21:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha 2016. a magyar labdarúgás éve volt, akkor 2017. épp az ellenkezője. Ez év novemberére az a helyzet állt elő, hogy néhány hónapon leforgása alatt a válogatott Andorrától és Luxemburgtól is kikapott.

A csapat olyan felállásban kezdte a Luxemburg elleni mérkőzést (4-3-3), amely sem a Dárdai-, sem a Storck-érára nem volt jellemző. Ugyanakkor érdemes látni, mindez Leekens érkezésével mégsem annyira ördögtől való, hiszen Belgium sikerességének egyik kulcsa, hogy mind a válogatott, mind az utánpótláscsapatok ezt a felállást alkalmazzák. Persze, ez most nem Leekens, hanem Szélesi válogatottja, s ez utóbbit a tréner is megerősítette a lefújás után.

Mint Szélesi az M4-nek elmondta, a felálláshoz semmi köze nem volt Leekensnek, hiszen az már az ő érkezése előtt kialakult a fejében. Hozzátette, ez a találkozó rávilágított, mi az, amit ki kell javítani. Itt gondolt például a pontosabb játékra, a kevesebb labdavesztésre, illetve a párharcok megnyerésére.

A találkozó kapcsán Nikolics arról beszélt, hogy a csapat naiv gólokat kapott, Lovrencsics kiállítása után pedig már nehéz volt a helyzet.

A mérkőzésre néhány gondolat erejéig kitérve: átlagos, NB II-es hangulatot idéző körülmények között, egy szorgos, védekezésre, s ellentámadásra berendezkedő Luxemburg volt annak a magyar csapatnak az ellenfele, amely magasra tolt védelmi vonallal próbált minél közelebb maradni az ellenfél kapujához.

Az első játékrészben többet volt a labda a magyar csapatnál, s amint elveszítette a játékszert, azonnal visszatámadt. Nem sikerült ez mindig. A 15. percben Nagy Ádám vesztett labdát a középpálya közepén, majd jött a hazai ellentámadás, amelynek végén Joachim egy Zidane-csel után elpasszolta a labdát Kovácsik lába mellett.

Nem kellett sokat várni az egyenlítésre: Dzsudzsák ívelt középre egy szögletet a 18. percben, amit Kádár csúsztatása után a csapatba hosszú idő után visszakerülő Nikolics fejelt a kapuba. A második játékrész magyar számításait gyorsan keresztülhúzta Lovrencsics, aki, miután földhöz vágta ellenfelét, mint a zsíros kenyeret, mehetett is zuhanyozni.

Az emberelőnyben lévő Luxemburg képességeihez mérten építgette – olykor igen veszélyesen – a támadásait. Fölényük a 84. percben pedig végül meghozta az eredményt, Martins fejelt közelről Kovácsik kapujába, kialakítva ezzel a 2-1-es végeredményt. Jól jellemzi a magyar válogatott játékát az, hogy a második félidőben egyszer sem lőtt kapura.

A magyar válogatott jövő hét kedden, Costa Rica ellen búcsúzik majd az évtől, s közönségétől.

Csányi Sándor, az MLSZ elnöke ekképp értékelt a Nemzeti Sportnak a helyszínen:

„Ezért kell új szövetségi kapitány Mit lehet erre mondani? Nagyon csalódott vagyok. Hogy mit vártam? Annál biztosan lényegesen többet, mint amit láthattunk. Lehet, hogy a kiállítás is befolyásolta a mérkőzés alakulását, de lássuk be, már előtte sem azt láttuk a pályán, amire talán számítottunk. Luxemburg futballozott, mi alárendelt szerepet töltöttünk be. Hogy új csapatra van-e szükség? Ez nem az én dolgom, ez már az új szövetségi kapitány feladata eldönteni.”

Luxemburg−Magyarország 2-1 (1-1)

Luxembourg, Josy Barthel Stadion, 1873 néző, v.: Sébastien Delfériere (belga)
gólszerzők: Joachim (15.), M. Martins (85.), illetve Nikolics (18.)
piros lap: Lovrencsics (53.)
sárga lap: Turpel (40.), Da Mota (69.), Malget (75.), M. Martins (86.), illetve Lovrencsics (20., 53.), Sallai (76.)
Luxemburg: Anthony Moris − Christopher Martins (Dwayn Holter, 92.), Kevin Malget, Marvin Martins, Mathias Janisch (Dirk Carlson, 62.) − Mario Mutsch (Danel Sinani, 63.), Chris Philipps, Olivier Thill (Vincent Thill, a szünetben), Gerson Rodrigues (Daniel Da Mota, a szünetben) − Aurelien Joachim (Aldin Skenderovic, 88.), David Turpel
Magyarország: Kovácsik Ádám − Lovrencsics Gergő (Bese Barnabás, 56.), Korcsmár Zsolt, Kádár Tamás, Korhut Mihály − Nagy Ádám (Balogh Balázs, 83.), Pátkai Máté, Dzsudzsák Balázs (Stiber Zoltán, 84.) − Ugrai Roland, Nikolics Nemanja (Priskin Tamás, 74.), Németh Krisztián (Sallai Roland, 63.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.