Papírforma: ötödször aranylabdás C. Ronaldo

A portugál utolérte Lionel Messit a rangos elismerés elnyeréseinek számát tekintve.

2017. 12. 07. 19:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éppen ötven esztendeje, hogy Albert Flórián máig egyetlen magyarként megkapta a labdarúgóvilág legmagasabb rangú kitüntetését, az Aranylabdát. Rajta kívül Puskás Ferenc járt az elismerés látóhatárán belül, ám 1960-ban a nála minden mutatóban gyengébb évet produkáló Luis Suárezt (Barcelona) választották. (Nem sovinizmus ez, a fiatal Suárez annak idején maga is úgy vélekedett, hogy vannak kiváló játékosok, akik nem kapnak Aranylabdát, ezért túlságosan nagy jelentőséget nem szabad tulajdonítani ennek a díjnak.)

A régi idők óta nemcsak a foci, az Aranylabda is nagy utat járt be. 2010-ben a FIFA „megvette” az alapító France Football magazintól, majd 2016-ban a felek szakítottak, azóta az Év játékosát (FIFA) és a lap díját újra külön adják át.

Mivel október 23-án kiderült, a válogatottak edzői, csapatkapitányai és a szakírók 43 százalékos többséggel a Real Madrid portugál szupersztárját látták az év legjobbjának – 2008, 2013, 2014 és 2016 után ötödször –, keveseknek okozott meglepetést, hogy az akkori szavazáson csak 19 százaléknyi támogatást nyert argentin Lionel Messi tavaly után ismét „csak” második lett.

A blancók csapatkapitánya ötödik Aranylabdájával kiegyenlítette a barcelonai zsenivel folyó versenyét, mindkettejük vitrinjében öt fémgömb áll már.

Cristiano Ronaldo szerdán még Madridban parádézott a Borussia Dortmund elleni Bajnokok Ligája-csoportmeccsen, ahol több rekordot is megdöntött: soha, senki nem rúgott még valamennyi BL-csoporttalálkozóján gólt előtte és 19 BL-találatot sem egyetlen naptári évben.

Az első harmincban egyébként elképesztő Real Madrid-uralom van, hiszen Marcelo, Toni Kroos, Karim Benzema, Isco, Sergio Ramos és Luka Modric is bekerült. 

Csak a rend kedvéért: a második helyen Messi, míg a harmadikon Neymar végzett.

###HIRDETES###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.