Real Madrid–Barcelona: az önmagán túlmutató klasszikus

Lesz-e hatásuk a katalán tartományi választásoknak, fog-e díszsorfalat állni a Barcelona? Kérdések az El Clásico előtt.

Havasi Zsolt
2017. 12. 23. 7:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szinte minden bajnoki szezonban rendeznek nagy, történelmi hagyománnyal bíró mérkőzéseket. Ott van a Derby d’Italia (Juventus–Internazionale), az Old Firm (Celtic–Rangers) vagy épp a Mersey-parti (Everton–Liverpool) rangadó. És a sor folytatható lenne. A futballvilág legfontosabb eseménye azonban kétségkívül az El Clásico.

A Real Madrid–Barcelona mérkőzés a bajnokság végkimenetele szempontjából is fontos, hiszen jelenleg a két csapat között tizenegy pont a különbség. A katalán együttes pedig egy győzelemmel már decemberben megpecsételheti a Real sorsát, de egyéb, külső okok is fokozzák a hangulatot: vajon lesz-e hatásuk a tegnapi katalán tartományi választásoknak, s fog-e díszsorfalat állni a Barcelona a friss klubvilágbajnok Real Madridnak?

Annak megértéséhez, hogy miért fontos egyáltalán a politikát belekeverni a spanyol futballba (az évszázados tartományi megosztottságon túl), érdemes visszatekinteni Francisco Franco autoritárius jobboldali rendszerére. A katalán nyelvet szigorúan tiltották az iskolákban és a közügyekben 1939 és 1975 között, így a katalán nemzetiségi identitásnak minimális kibontakozási tere maradt. Az egyik ilyen helyszín a Camp Nou volt és az FC Barcelona mérkőzései, ahol a katalán zászlók is elő-előkerültek.

Ez év október első napján, amikor a katalán függetlenségi választások után a spanyol rendőrség erőszakosan próbált rendet tenni az utcákon, a Barca vezetői úgy döntöttek, biztonsági okokból nem engedik be a 98 ezer, jegyét már megváltó nézőt a stadionba. Hiába a Las Palmas elleni 3-0-s győzelem, az üres Camp Nou és az azon kívüli hangulat hatására a Barca védője, Gerard Piqué elmondta, élete egyik legrosszabb élményén van túl.

Az eltelt szűk két hónapban növekedett a katalán függetlenségi belharc, Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök feloszlatta a Carles Puigdemont vezette katalán kormányt, majd új választásokat írtak ki, s közvetlenül az El Clásico előtt nagyon úgy tűnik, hogy az előre hozott tartományi választáson a függetlenségi pártiak kerültek többségbe.

Az FC Barcelona mottója (Més que un Club, azaz Több mint egy klub) ezekben a politikailag viharos időkben újra aktuálissá vált, hiszen a katalán embereknek továbbra is a világ egyik legsikeresebb klubja szimbolizálja a nemzetiségi identitást. Jóllehet a Barca több mint egy klub, de a külső zaj nem feltétlenül segíti Iniesta és társai dolgát a szezon egyik legfontosabb meccse előtt.

Hogy mennyi figyelem esik a pályán kívüli eseményekre, jól jelzi Cristiano Ronaldo provokatív megnyilvánulása. Miután szabadrúgásgóljával zsinórban második klubvilágbajnoki címét gyűjtötte be a Real Madrid, a következőket mondta: „Remélem, díszsorfalat áll majd nekünk a Barcelona.” Ezzel utalva arra, hogy az ilyen nagy győzelmek utáni hagyományos tiszteletadás épp az El Clásicóra esik. Annak ellenére, hogy Ronaldo portugál, a Barca legnagyobb ásza pedig argentin, a szombati találkozó hátterében a centrális Spanyolország és a független Katalónia szembenállása van, mindezek után pedig nem lenne meglepő, ha nem kapna díszsorfalat a Real Madrid.

A politikai mellett gazdasági téren sem elhanyagolható az El Clasicó jelentősége. A Nielsen Sport tanulmánya például arról számolt be, hogy a 2016. december 3-i Barcelona–Real Madrid 1-1-re végződő találkozó 42,5 millió dollárnyi értéket generált a szponzoroknak. Ebbe a Forbes szerint az élő közvetítés alatt a képernyőn megjelenő üzeneteket, a mezszponzorokat és a stadionból vetített hirdetéseket is beszámították. Az anyagi és a nézőszámot illető határokat amennyire csak lehet, próbálja maximalizálni a Spanyol Labdarúgó-szövetség (La Liga).

Nem véletlen, hogy a mérkőzés kezdési időpontja közép-európai idő szerint 12.00, hiszen így Jakartában este 7.00-kor, míg Sanghajban este 8.00-kor kényelmesen le tudnak ülni a készülék elé az ott élők. – Szívesen adjuk meg a lehetőséget az ázsiai szurkolóknak, hogy a nekik megfelelő időben nézhessék a Real Madrid és a Barcelona játékát – nyilatkozta az AFP-nek a szövetség kommunikációs tisztviselője, Joris Evers. A La Liga számításai szerint egyébként akár 650 millió ember is követheti majd az El Clásicót, amelyen számos világsztár feszül egymásnak, folytatva az évtizedes rivalizálás hagyományát.

– Ez az ideális kirakat, a fő attrakció pedig megmutatja az embereknek a spanyol futballt – erről már a Barcelonai Egyetem közgazdaságtan-professzora, José María Gay de Liébana beszélt az AFP-nek. Kiemelte, a Barcelona tavaly négy évre, minimum 220 millió euró értékben kötött szponzorációs szerződést a japán Rakuten céggel. – A vállalkozás pedig el akarja adni a termékeit a nemzetközi piacokon, mindenekelőtt Ázsiában – tette hozzá a szakember.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.