Hogy jön itt össze százötven igazi tehetség?

Attól, hogy játszanak a fiatalok, még nem tudnak futballozni – fogalmazott Supka Attila, a Honvéd régi-új edzője.

Havasi Zsolt
2018. 01. 11. 14:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapest Honvéd a tavaszi szezont felvezető sajtótájékoztatót tartott, amelyen bemutatkozott az Eric van der Meer helyére érkező Supka Attila, de jelen volt a klub tulajdonosa, George Hemingway is. Utóbbi kifejtette, a januári felkészülésre a Magyar Futballakadémiától öt-hat játékos érkezik az első csapathoz. A fiatalokról az első és a másodosztályt is megjárt Supka Attilának kiforrott véleménye van. – A fiatalszabályt az NB I-ben könnyebb kezelni, mert ott nem áll fenn a kötelező jelleg. El lehet dönteni, ki az, aki teljesítménye alapján bekerülhet a csapatba – mondta a tréner a Magyar Nemzetnek.

Az NB II-ben ugyanakkor más a helyzet: az aktuális szezonban kötelező egy mérkőzésen egy 1997-es, illetve egy 1998-as születésű játékosnak a kezdőcsapatokban szerepelnie. – Ezt nem tartom jónak.

Egyetértek a mondással: ami kötelező, az sohasem jó. Attól, hogy játszanak a fiatalok, még nem tudnak futballozni

– fejtette ki tömören véleményét. A legutóbb Szegeden dolgozó szakember úgy látja, minél több olyan ifjonc kellene, aki a másodosztályban megerősödve visszatérne az élvonalba. Az elmúlt évek tapasztalatai azonban szerinte azt mutatják, az ifjak nem mindenhol ütik meg az NB II mércéjét.

Helyesbítés

Supka Attila a sajtótájékoztatón az ifjú labdarúgók teljesítménye kapcsán egészen pontosan úgy fogalmazott \"A fiatalok ne azért játszanak mert fiatalok, hanem azért mert tudnak futballozni\". Az idézet mondat szerkesztési hiba folytán másképp jelent meg, a hibáért elnézést kérünk. 

Kifejtette, a hátországnak évente 32 csapatot (12 NB I-s és 20 NB II-s) kéne kiszolgálnia, ehhez

szezononként nagyjából 150 fiatalra van szükség.

Szerinte ahhoz, hogy a második vonalban egy edző két fiatalt játszatni tudjon, a keretben minimum ötnek kell lenni, hiszen utánpótláskorú helyett csak utánpótláskorú léphet pályára, s számolni kell a sérülésekkel is. Ez az NB II-re vetítve 100 fiatal, de az NB I-ben is kellene 50 labdarúgó.

– Hol tud a magyar foci évente ennyi minőségi játékost kinevelni? – tette fel a kérdést. Hozzátette, hiába a sok akadémia, kevés jó játékos jön ki onnan.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.