Kínának sem diktálhat „Brüsszel”, elzavarják az európaiakat

A világ legnépesebb országa nem kér a légiósokból, a külföldi edzők persze maradhatnak.

2018. 01. 10. 17:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megakadhat a kiöregedő, illetve versenyképes futballsztárok Kínába áramlása – derül ki a Magyar Hírlap összeállításából, amely rámutat, a világ legnépesebb országában egyre szigorúbb rendelkezések tiltják az európai nézőpontból is hihetetlen mértékű pénzszórást.

A gaboni Aubameyang Európa egyik legjobb formában lévő csatáraként 28 évesen 72 millió euróért válthat klubot: Dortmundból mehet Kínába. Természetesen – mint a lap cikke rámutat – ez még nem ér fel Neymar, Virgil van Dijk vagy Philippe Coutinho klubváltásának szintjére (200 millió euró fölötti), és nem is valószínű, hogy ilyen kaliberű „bombát” robbant az ázsiai nagyhatalom – már csak azért sem, mert egy esztendeje Kína futballszövetsége kapcsolt, és vásárlási limitet határozott meg, ami miatt várhatóan tilos lesz megvenni Aubameyangot a fent említett összegért.

A pontos limit persze nem ismert, valószínűleg azért, hogy hatalmi szóval lehessen dönteni arról, mennyiért lehet és mennyiért nem lehet labdarúgót venni egy kínai klubcsapatnak.

Kína az előző szezonban három légióst engedett szerepeltetni egyszerre egy-egy klubcsapatban, és életre hívott a magyar bajnokságéhoz hasonló fiatalszabályt is: két U23-as focistának kötelező a 18-as meccskerethez tartozni minden fordulóban, közülük az egyiknek kezdenie kell az adott mérkőzésen. A márciusban induló tavaszi szezonban még nagyobb lesz a szigor, egy évben összesen hat külföldi lehet egy adott klubnál, de

azonos időben négynél nem lehet több légiós alkalmazásban. A fiatalszabály is szigorodni fog, egy időben nem lehet több légiós a pályán, mint U23-as játékos.

A „jobb fajta” légiósok kiebrudalása egyébként sikeresnek mondható, az olasz válogatott Graziano Pellén és a belga Axel Witselen kívül nem ragad meg ott európai szemmel sztárnak tekintett focista, a brazil Oscar például elvágyódik, az argentin Carlos Tévez pedig már haza is tért a Boca Juniorshoz.

A liga magyarja, Huszti Szabolcs mellett nem marad más honfitársunk Kínában, a légiósok száma is most 61-re csökken, ebből 18 brazil. Persze az edzők közt rengeteg a légiós, csupa ismerős nevek: Fabio Cannavaro, Fabio Capello, Manuel Pellegrini, Vítor Pereira, Paulo Bento, Paulo Sousa

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.