Másfél milliárd: a kormány pénzéből a DVTK fociakadémiát épít Felvidéken

Az elmúlt két évben a számítások szerint 19,73 milliárd ment határon túli futballra.

MN
2018. 01. 09. 7:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt már korábban lehetett tudni, hogy a DVTK sportfejlesztési terve, amit a magyar kormány 10 milliárd forinttal támogat, több mindent is tartalmaz: egy diósgyőri multifunkciós sportcsarnokot, az egri és a salgótarjáni infrastruktúra megújítását, illetve egy határon túli labdarúgó-akadémia létrehozását.

Utóbbiról egészen a múlt hétig keveset lehetett tudni, de mint az Új Szó kiszúrta, a helyszín Rimaszombat lesz. A projektre a magyar kormány 1,5 milliárd forintot (4,8 millió eurót) különített el.

„Az egész környék futballjának jót tehetne az akadémia, hiszen a legközelebbi hasonló intézmény Podbrezován van, Nagykürtöstől Kassáig nincs futballakadémia. Egyelőre előzetes megállapodást kötöttünk a diósgyőriekkel, ennek értelmében közös klubot hoznánk létre, amelybe bizonyos pénzforrásokat a DVTK, másokat pedig, ahogy eddig is, Rimaszombat városa biztosítana” – mondta Miroslav Bitala, a rimaszombati városi labdarúgóklub ügyvezetője az Új Szónak.

A fejlesztések során modernizálnák a rimaszombati stadion főpályáját és a körülötte lévő edzőpályákat is, valamint két új edzőpályát is kialakítanának, továbbá egy fedett csarnok is épülne. Az akadémia az 5–19 éves korosztályra koncentrál, célja pedig a fiatal játékosok kinevelése.

Igaz, a megállapodásra a városi képviselő-testületnek még rá kell bólintania, de ha megtörténik, akkor Rimaszombat lesz a kilencedik település (legalábbis a Menedzsmentfórum szerint), amely támogatásban részesül, Munkács, Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy, Eszék, Lendva, Topolya, Dunaszerdahely és Komárom után. A kormány az elmúlt két évben a számítások szerint 19,73 milliárd forintot fordított határon túli futballra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.