Szerető Krisztofer: A magyar fociban kisebbek az elvárások

A Stoke utánpótlásbázisán nevelkedő magyar labdarúgó tanulságos különbségekről beszél.

2018. 01. 18. 11:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2016 nyarán Honvéd-nevelésként szerződött Szerető Krisztofer a Stoke City utánpótlásába, ahol most az U18-as csapat tagja. Az eddigi kilenc ifi Premier League-meccsén háromszor betaláló labdarúgót a Digisport TV bírta szóra csütörtök reggel. Szerinte az elmúlt másfél évben védekezésben fejlődött a legtöbbet.

„Belém nevelték, hogy hátra kell menni védekezni, ez Magyarországon nem nagyon sikerült” – vetette fel. Szerinte

itthon meg voltak elégedve azzal, ha az előrejátékban teljesítette, amit az edző megkövetelt.

Szerető mindennapjait a foci tölti ki, reggel van némi tanulás, de 10-11-től fél 1-ig edz, utána ebéd, majd egy kis „kondi”, egy megbeszélés, és általában 5-6 órakor végeznek. (A pénteket és a szerdát kivéve.) Még nem ismerik fel az utcán.

Neki esélyt jelenthet, hogy bár itthon „fiatalszabály” van (kötelezik a klubokat utánpótláskorú játékosok szerepeltetésére), Angliában szívesebben nyúlnak tizenéves focistákhoz. „ Nagyon sok volt a velem egyidős fiatal a Premier League-ben az előző évben. Szeretnék már én is bemutatkozni a felnőttfutballban.”

A nagy csapat egyébként jelenleg kiesőhelyen áll az angol élvonalban, ami rossz hír neki és az is, hogy Hughes mester nem igazán keresi a kapcsolatot az utánpótlással. (Igaz, Hughes talpára a hírek szerint útilaput kötnek.)

Szerető angoltudás nélkül ment ki, de szerdán már a nyelvvizsgán is átesett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.