Átigazolási piac: Diego Forlán, Eto’o és Fatih Terim még mindig alkot

Aubameyang robbantotta a bombát, pedig csak az ötödik legdurvább üzlet volt a londoni vásárlás.

2018. 02. 02. 7:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A FIFA által készített 2017. éves jelentés felfigyelt arra, hogy a magyar klubfutball feltőkésedése révén ma már nálunk is mód van külföldi élő szerződésekből labdarúgókat kivásárolni, az egy évvel korábbi összeg ötszörösét, 7,1 millió dollárt (1,8 milliárd forintot) áldoztak átigazolási díjakra, ami 13 helyett immár 31 focistát érintett.

Persze a növekedés csak a 35. helyre tesz minket a költési FIFA-ranglistán, a nyugatabbi európai klubfoci – unjuk, de igaz – más kávéház, még úgy is, hogy a felcsúti Puskás Akadémia például a holland játékospiacba is beleharapott:

az akadémiának csúfolt együttes 11 légióssal vág neki a tavasznak.

Angliában az „átigazolási tél” utolsó napjára hagyták a már rég kiszivárgó nagy bejelentést: Pierre-Emerick Aubameyang a Borussia Dortmundot elhagyva az Arsenalba megy – klubrekordot jelentő, 19,7 milliárd forintnyi, bő 50 millió angol fontért.

Aubameyang alapbére heti 63,4 millió forintnyi font lesz, feleannyi, mint a Londonban maradásra bírt német világbajnok Mesut Özilé.

A 28 éves támadó négy és fél éves dortmundi időszakot zár le, ezalatt 213 meccsen 141-szer talált be. Pótlását a Chelsea-ből kölcsönvett Michy Batshuayijal tervezik megoldani; ezzel viszont a kékeknek lettek csatárgondjaik, így hát épp az Arsenaltól sikerült elszedni Olivier Giroud-t (5 év, 105 gól ) az Aubameyang-ár harmadáért.

De vissza a gabonihoz, aki nem akárhogyan került Londonba! Aubameyang korábban együtt focizott a Borussiában az örmény Henrih Mhitarjannal, az afrikai nyilatkozatai alapján elég jó barátságban vannak. Nemrég Mhitarjan az Ágyúsokhoz került a Manchester Unitedből, így újra együtt lehetnek a régi társak. Ehhez nem kis áldozatot kellett hozniuk a londoniaknak; a chilei exbarcás (2011–2014), mellesleg egy múlt heti doppingvizsgálatot kihagyó Alexis Sánchezt kellett érte átpasszolni a rivális MU-hoz.

Persze nem sokon múlt, hogy így történt, ugyanis egy kínai klub bejelentkezett Dortmundban Aubameyangért egy 63,6 millió fontos ajánlattal; a „kínai MLSZ” szólt közbe, hogy ennyiért oda nem érkezhet labdarúgó, mert „ársapka” van – viszont nem közölték, hogy mi a gyanúsan nagy költés, azt a hatalom mondja meg

Az Arsenal-szurkolók bánatára egyébként a liverpooli Evertonhoz igazol Theo Walcott, persze aligha emiatt távozik onnan a Ferencváros korábbi szűrője, a bosnyák Muhamed Besic, aki így már a Citytől távozó Mangala játékostársa sem lesz a kisebbik liverpooli csapatnál. Az Arsenal részéről egyébként brutális tavaszra lesz szükség, ugyanis a Premier League élén álló ötös fogat (City, United, Pool, Chelsea, Tottenham) nem szívesen engedi a mézesbödön – vagyis a BL-indulást érő első öt hely – közelébe, az ötödik Spurstől 6 pontra lévő Arsène Wenger-csapat arra alapozhat, hogy vetélytársaival szemben neki már nem kell az idei kiírásra figyelnie.

Bár egyébként a téli átigazolási időszaknak Aubameyang a legnagyobb szenzációja, az árat tekintve csak az ötödik a ranglistán;

a Barcelona minden idők harmadik legnagyobb átigazolási díját (104 millió font) fizette ki a Liverpoolnak a brazil Philippe Coutinhóért, aki öt évig a gránátvörös-kékeké, a kivásárlási ára 400 millió euró.

A hosszú távú tervek biztosan komolyak, tekintettel arra, hogy az UEFA-szabályok miatt a brazil tavasszal nem szerepelhet a Bajnokok Ligájában, a Pool szerelésében ugyanis már megtörtént vele ősszel. Az átigazolási ezüstérmes a holland Virgil van Dijk (75 millió font, Southampton–Liverpool), a harmadik hely szintén egy védőé, a francia Aymeric Laporte 58 millió fontért került a Citybe Bilbaóból, a negyedik pedig Diego Costáé, aki 57,6-ért tért vissza a Chelsea-ből az Atlético Madridhoz. (Kicsit kisebb, mégis visszatérő a ghánai André Ayew is, aki ugyanúgy 20 millió font körüli összegért kellett a Swansea-nak, amennyiért másfél éve elengedték onnét; ő annak idején a Koman–Németh U20-as korosztály legnagyobb ígérete volt a világon.)

A „régi csibészek” kategóriájában a vb-ezüstérmes holland Wesley Sneijder Katarban vezet le, cimborája, Robin van Persie hazatért a Feyenoordba, csakúgy, mint Carlos Tévez (Boca Juniors). Javier Mascherano a Barcelonából Kínába megy, a brazil exválogatott, BL-győztes kapus Júlio César rövid otthoni lődörgés után „megtért” nevelő egyesületéhez (Flamengo), a francia világbajnok Florent Malouda 37 évesen még a luxemburgi bajnokságban villog egy keveset, Hongkongban Vadócz Krisztián csapattársa lesz az uruguayi Diego Forlán, a 36 esztendős, kameruni Samuel Eto’o pályafutásának 12. csapata a 11.-hez hasonlóan törökországi, a svéd Zlatan Ibrahimovicot pedig átadólistára tették, az ő útja valami Amerika (Los Angeles Galaxy). És egy kis színes a végére: Fatih Terim (a „török Mészöly Kálmán”) már meg is kezdte negyedik edzői időszakát a török Galatasaraynál.

A Premier League-ről még egy szót: csapatai a tél elejétől január 31-ig a korábbi (2011) téli átigazolási rekord kétszeresét költötték, 152 milliárd forintnyi angol fontot. Németországban, de főleg Olaszországban ehhez képest gyakorlatilag alig volt a játékosvásárlás, és feltűnően tétlen maradt a spanyol bajnokságban szinte megbénuló Real Madrid is, amely nyárra tervezi a nagy bevásárlást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.