Sáfár: Ausztriában is látják, hogy áramlik a pénz a magyar fociba

A sógoroknál amennyire csak lehet, próbálják racionalizálni a stadionépítéseket, hisz közpénzből kell fenntartani. Több Eb-arénát visszabontottak.

2018. 02. 02. 7:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napokban felröppent a hír, miszerint a korábbi rossz tapasztalat ellenére Ausztria nyitott lenne arra, hogy Magyarországgal közösen pályázzon Európa-bajnokságra, talán a 2028-asra. Ismeretes, 2004-ben a Monarchia két nagy országa együtt aspirált Eb-rendezésre. A jelige ez volt: „two countries, one goal”, vagyis egy szójátékkal „két ország, egy cél”. Ausztria aztán 2008-ra Svájccal együtt sikerrel kandidált.

Digi Sport tévé megkereste Sáfár Szabolcsot, hogy az esélyekről tájékozódjon; a magyar válogatott korábbi kapusa nemrég visszavonult, és ma az Austria Wien kapusbázisának vezetője.

– Salzburg konzerválta az akkori stadionhelyzetet, Innsbruckban lebontották a felső karéjt, a bécsi stadionban pedig a mobil lelátókat

– adott gyors helyzetjelentést Sáfár. Tisztázta, az osztrákok tudják, milyen költséges egy nagy stadiont állandóan üzemeltetni, ezért bontottak vissza több arénát részlegesen; szomszédunknál is jelentős részben állami pénzt kell költeni erre, de nem mindegy, hogy mennyit.

Klagenfurtban például az utóbbi években gyakorlatilag feleslegessé vált egy stadion, a sorsáról egyelőre semmit nem tudni, néha helyet ad egy-egy koncertnek, elvétve pedig az osztrák válogatott is szerepel benne.

A stadionok fenntartásában Ausztriában a főszerep tehát az államé, de a klubok maguk bérlik a létesítményeket, amikor szükségük van rá, és bár Sáfár szerint – egy-egy pályázat miatt –

a stadionépítés politikai döntés is, azért meg-megjelenik a magántőke. Salzburgban a Red Bull is beszáll a költségekbe, illetve az Austria Wiennek az idén elkészülő, 17 500 férőhelyes stadionja esetében is a zsebébe nyúlt az egyesület.

De mi élesztette fel a lángot Ausztriában, hogy a magyarokkal összefogva újra pályázni lehetne valamire? Sáfár Szabolcs úgy véli, az osztrákok úgy érzékelik, dől a pénz a magyar fociba, ezt pedig az elszántság jeleként értékelik.

Ausztriában is tapasztalható az „Újpest-szindróma”, a Linz ugyanis nem tud a felújított stadionjában játszani, mert nem felel meg a liga szabványainak, így egy alacsonyabb osztályú környékbeli csapat pályáján kénytelen „otthon lenni”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.